Συμφωνία για τεχνική συνεργασία των ακτοφυλακών Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και για δημιουργία επιτροπών συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη των δύο χωρών ανακοίνωσαν Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της κοινής
συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στην Άγκυρα. Ερωτηθείς πάντως σχετικά με την πρόταση που έχει διατυπώσει η Αθήνα για τη δημιουργία hot spot στην Τουρκία, ο τουρκός πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα. Είχε προηγηθεί συνάντηση των δύο ανδρών με κύριο θέμα το προσφυγικό.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, ο τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε στη ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών. Όπως σημείωσε, υπάρχουν κάποια προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες και κάποιοι επωφελούνται από αυτά. Ωστόσο, Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να τα προσεγγίσουν διαφορετικά από τις άλλες χώρες σε πνεύμα σταθερής φιλίας.
«Εμπιστεύομαι τον κ. Τσίπρα. ΄'Εχουμε ένα ειλικρινή διάλογο και μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Πάντοτε έχουμε μια καλή επικοινωνία. Και πάντοτε στο πλαίσιο της φιλίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου.
Αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε πως η Ελλάδας έχει υποστηρίξει την Τουρκία. «Η ΕΕ είναι ο κοινός στόχος των δύο χωρών μας. Η ένταξή μας θα συνεισφέρει στην ΕΕ. Θα την δυναμώσει όσον αφορά τη γεωστρατηγική της θέση», τόνισε.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι θύματα»
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα της Τουρκίας ή της Ελλάδας, αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα. «Η Ελλάδα και η Τουρκία και οι πρόσφυγες που φεύγουν από τη Συρία είναι το ίδιο θύματα».
Όπως δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου, συμφώνησαν με τον κ. Τσίπρα νασυνεργαστούν οι δύο χώρες τεχνικά με τις ακτοφυλακές τους για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Συμφώνησαν επίσης να δημιουργηθούν σε κάποια υπουργεία επιτροπές που θα ασχοληθούν με το ζήτημα.
«Το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας και της Τουρκίας μόνο και δεν θα το επωμιστούν μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τι είπε ο Νταβούτογλου για τα διμερή θέματα
Σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό, οι δύο άνδρες συμφώνησαν τα διμερή θέματα Ελλάδας-Τουρκίας να τα επαναπροσδιορίσουν θετικά, ενώ σημείωσε πως το αργότερο μέχρι τον Φερβουάριου θα υπάρξει και νέα συνάντηση.
«Και οι δύο είμαστε σύμφωνοι στην προσέγγιση ότι το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα συνεργασίας, ειρήνης και αλληλεγγύης», σημείωσε ο κ. Νταβουτογλου.
Τσίπρας: Το προσφυγικό είναι διεθνές πρόβλημα
«Νομίζω ότι η επίσκεψή μου γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή με ενδιαφέρουσες και ανησυχητικές εξελίξεις που αφορούν όλο τον κόσμο», σημείωσε στις δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε, η επίσκεψη του σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου ελπιδοφόρου κύκλου στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κοινά συμφέροντα των δύο χωρών, υπογράμμισε ωστόσο πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα που πρέπει να συζητούνται με ειλικρίνεια. «Θέλουμε στις σχέσεις των δύο χωρών να έχουμε τη γενναιότητα και την τόλμη να παίρνουμε πρωτοβουλίες», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως η Τουρκία έχει σηκώσει δυσβάσταχτο βάρος εξαιτίας των προσφυγικών ροών. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού ένα πρόβλημα που δεν είναι τουρκικό, όπως δεν είναι ούτε ελληνικό» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερα βήματα συντονισμού και συνεννόησης για να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών».
«Η πρώτη υποχρέωση που έχουμε είναι η ανθρωπιστική μας υποχρέωση. Η κρίση αυτή είναι σαφώς μια διεθνής κρίση. Για αυτό και οι συνομιλίες Τουρκίας-ΕΕ έχουν καίρια σημασία για όλους μας. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για μια συμφωνία με ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και η Ευρώπη να αναλογιστεί την ευθύνη της και να αναλάβει μέρος του βάρους», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφερόμενος στη συμφωνία με τη γείτονα χώρα σημείωσε πως «αποφασίσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, με τη ίδρυση επιτροπών που θα ξεκινήσουν να δουλεύουν άμεσα».
Ο έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε κόμη στην ανάγκη οι χώρες της ΕΕ να μοιραστούν εν συνόλω το βάρος μαζί με την Τουρκία. «Αυτό σημαίνει αποτελεσματική και αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης ώστε πρόσφυγες να πάνε στην Ευρώπη με το νόμιμο τρόπο. Και ταυτόχρονα να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών», είπε χαρακτηριστικά.
Τα διμερή θέματα
Όπως σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, στη διάρκεια των συζητήσεών οι δύο άνδρες κουβέντιασαν και τα ανοιχτά θέματα ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Συμφωνήσαμε ότι έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για αυτό πρέπει να κάνουμε γρήγορα», είπε ο Α. Τσίπρας.
«Θα προχωρήσουμε στις προσπάθειες να ενθαρρύνουμε τις δύο κοινότητες ώστε να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Είμαστε μπροστά σε μια ευκαιρία. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τη λύση, εντός αποφάσεων ΟΗΕ και ευρωπαϊκού κεκτημένου. Λύση χωρίς τρίτους εγγυητές που θα επιτρέπει στην επανενωμένη ομοσποδιακή Κύπρο να εγγυάται την ασφάλεια των κατοίκων της», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σχετικά με το Κυπριακό.
«Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για ΜΟΕ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ουσιαστικές αποφάσεις για την ανάπτυξη του εμπορίου, των συγκοινωνιών, την ενέργεια», πρόσθεσε, ενώ όπως ανέφερε συζητήθηκε και το θέμα των παραβιάσεων του εναερίου χώρου το οποίο θα συζητηθεί ξανά με πιο συγκεκριμένα στοιχεία.
Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
Η Ελλάδα είναι αρωγός στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, στο βαθμό που γίνουν τα απαραίτητα βήματα και εκπληρωθούν οι όροι. Είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασίων και των κεφαλαίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να κλείσουν άμεσα και στο πόδι, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Σε ότι αφορά την Κύπρο, είναι χώρα μέλος της ΕΕ. Έχει λόγο στις αποφάσεις των 28 εταίρων και οι θέσεις της Κύπρου θα συζητηθούν και στο πλαίσιο της επόμενης συνάντησης Τουρκίας-ΕΕ. Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος».
thetoc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου