Χειρότερη χρονιά από την περσινή θα είναι το 2016, με βάση τουλάχιστον τις εκτιμήσεις σχεδόν των μισών επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν το νέο έτος με έντονη απαισιοδοξία.
Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα της Palmos Analysis για
λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ), σε δείγμα 165 μελών του φορέα, στο διάστημα 18 έως 25 Ιανουαρίου 2016. Ενώ το 2014 είχε αρχίσει να φαίνεται τάση ανάκαμψης και υπήρχε σαφής μείωση της απαισιοδοξίας μεταξύ των επιχειρήσεων, το 2015 επήλθε… πισωγύρισμα, με έντονο προβληματισμό και μεγάλη απαισιοδοξία για το 2016, επισημαίνεται από τους μελετητές.Μείωση τζίρου το 2015 για το 51% των επιχειρηματιών
Ειδικότερα, ένας στους δύο επιχειρηματίες (ποσοστό 51%) δηλώνει ότι το 2015 μειώθηκε ο τζίρος του, ενώ έναν χρόνο πριν την ίδια απάντηση έδινε το 45%. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην απασχόληση: ενώ το 2014 το 21% δήλωνε μείωση των θέσεων εργασίας, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 27% για το 2015.
Όσον αφορά στις προσδοκίες για το 2016, αυξάνεται (από 21% πέρυσι σε 46% φέτος) το ποσοστό των επιχειρηματιών που προβλέπουν το ερχομό μιας χειρότερης χρονιάς για τις επιχειρήσεις τους, με αντίστοιχη μείωση του ποσοστού (από 31% πέρυσι σε 15% στη φετινή μέτρηση) αυτών που αναμένουν βελτίωση. Μάλιστα το 45% (έναντι 23% πέρυσι) προβλέπει μείωση πωλήσεων κατά το επόμενο τρίμηνο και κατά συνέπεια επιδείνωση της ύφεσης.
Περισσότερες εταιρείες προτίθενται να κάνουν απολύσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, σύμφωνα με το ΕΒΕΘ, και η εκτίμηση για την εξέλιξη της απασχόλησης: το ποσοστό των επιχειρηματιών του δείγματος που δήλωσαν ότι προβλέπουν αύξηση της απασχόλησης μειώνεται από 13% σε μόλις 5%. Αντίθετα αυξάνεται από 15% σε 25% το ποσοστό των επιχειρηματιών, που δηλώνουν πρόθεση για μείωση της απασχόλησης.
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης και για το φλέγον ζήτημα της ρευστότητας: το 58% προβλέπει επιδείνωση έναντι 41% που ήταν το ποσοστό κατά την αντίστοιχη περυσινή έρευνα. Μάλιστα το 45% (έναντι 38% πέρυσι) θεωρεί ότι η ικανοποίηση των δανειακών του αναγκών θα γίνεται φέτος με δυσμενέστερους όρους, ενώ το 62% εξακολουθεί να δίνει αρνητική απάντηση στο ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένο από την αντιμετώπιση των τραπεζών.
Επτά στους δέκα δηλώνουν αύξηση επισφαλειών/πτωχεύσεων
Επίσης σημαντικά αυξήθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν αύξηση των επισφαλειών και πτωχεύσεων (από 47% σε 69%).
Οι φορολογικές υποχρεώσεις, η έλλειψη ρευστότητας, τα capital controls που μπήκαν το περασμένο καλοκαίρι στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων και η μείωση του τζίρου προβάλλονται από τους επιχειρηματίες ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα δε, με τις απαντήσεις τους στην έρευνα, το 2015 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που πέρασε για πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις: ενώ το 2014 το 31% του δείγματος δήλωνε βελτίωση της εξαγωγικής δραστηριότητας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το ποσοστό αυτό μειώθηκε πέρυσι σε 19%. Επιπρόσθετα αυξήθηκε στο 59% (από 44% το 2014) των ποσοστών των εξαγωγικών επιχειρήσεων που το 2015 δεν είχαν εξαγωγική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ιδιαίτερα αρνητικές ήταν για τις επιχειρήσεις οι επιπτώσεις από τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015: το 48% δηλώνει ότι επηρεάστηκε πολύ από τα capital controls, το 33% αρκετά, το 17% λίγο και μόλις το 2% καθόλου. Το 22% εκτιμά πως η άρση των περιορισμών θα επιτευχθεί εντός του β΄ εξαμήνου του 2016, το 42% εντός του 2017, το 20% μετά το 2017 και μόλις το 6% εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.
Επίσης, μια στις τρεις επιχειρήσεις (33%) δηλώνει ότι έχει κάποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο με τους περισσότερους να χρωστούν τον ΟΑΕΕ (74%) και την Εφορία (64% για διάφορους φόρους πλην ΦΠΑ και 54% για τον ΦΠΑ). Το 41% έχει οφειλές προς το ΙΚΑ και το 19% σε άλλα ταμεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου