Τα δέοντα για να βοηθήσει την Ελλάδα φαίνεται πως θα προσπαθήσει να κάνει η Ευρώπη, καθώς όπως φαίνεται από το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας 7 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, κλείνουν οριστικά τα βαλκανικά σύνορα.
«Οι 28 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Κυριακή να κλείσουν τον Δρόμο των Βαλκανίων. Το κύμα των παράνομων μεταναστών που μεταφέρονται
στα δυτικά Βαλκάνια φτάνει στο τέλος του: αυτός ο δρόμος θα είναι στο εξής κλειστός», αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.
«Η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το μάξιμουμ για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση» συνεχίζει το κείμενο, στο οποίο έχουν ήδη συμφωνήσει οι 28 πρέσβεις των χωρών-μελών.
Αυτό σημαίνει ότι και η Ελλάδα συμφώνησε να κλείσουν οριστικά τα σύνορα, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και ναμεταμορφωθεί η χώρα μας σε «πάρκινγκ» προσφύγων και μεταναστών.
Στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της κρίσης που οδήγησε περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες στον δρόμο προς τη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη. Οι «28» αποφασίζουν, επίσης, να φανούν ενωμένοι και αποφασιστικοί. Χωρίς να το λέει, η Ευρώπη επικροτεί την κίνηση χωρών όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία, οι οποίες έχουν ήδη παραβιάσει τη ζώνη Σένγκεν και είχαν αρχικά κατηγορηθεί γι’αυτό.
Μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα
Η Ευρώπη θα αποφασίσει, επίσης, μεγάλη βοήθεια προς την Ελλάδα. Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανησυχούσαν για το ανθρώπινο δράμα, χωρίς προηγούμενο, που συμβαίνει στην Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου.
Τη Δευτέρα, οι ηγέτες των χωρών-μελών θα υπολογίσουν απλώς το κόστος των αποφάσεων: «πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση πολύ σοβαρή», αναφέρει επί λέξει το προσχέδιο συμπερασμάτων.
Οι «28» θα αποφασίσουν, κατά συνέπεια, στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας μια απάντηση μαζική, «άμεση και κατάλληλη» για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Ελλάδας και στους δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένους που η Ελλάδα θα φιλοξενήσει!
Αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν
Εκτός από τις αποφάσεις για βοήθεια προς την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας θα επιχειρήσει να διασώσει τη ζώνη Σένγκεν από τη διάλυση. Καταρχήν θα αποφασίσουν να ξαναπάρουν τον έλεγχο στα ελληνικά σύνορα, τα οποία θα φυλάττουν αστυνομικοί και συνοριοφύλακες που θα έρθουν από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τα τέλη Μαρτίου.
Αστυνομικοί και συνοριοφύλακες στα σύνορα της Ελλάδας
«Οι χώρες-μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν απολύτως στην έκκληση της Frontex, το αργότερο την 1η Απριλίου», γράφει το κείμενο συμπερασμάτων.
Στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν, αναμένεται να αρθούν τα μέτρα ορισμένων χωρών που έκλεισαν τα σύνορά τους. Αυτό που ενδιαφέρει την ΕΕ είναι η καλή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν και αυτή αναμένεται να επαναλειτουργήσει πλήρως «ως το τέλος του έτους», όπως γράφει το προσχέδιο συμπερασμάτων.
Εκκληση στην Τουρκία να δέχεται πίσω τους μετανάστες
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει επίσης, στη Σύνοδο Κορυφής, να εξασφαλίσουν τη βοήθεια της Τουρκίας, ενώ έχει ήδη συζητηθεί επί της αρχής τις τελευταίες ημέρες στην Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα είναι παρών στη Σύνοδο Κορυφής και αναμένεται να δεσμευθεί ότι θα δέχεται την επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών, τους οποίους θα στέλνει πίσω η Ελλάδα.
«Θα πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση. Οι κανόνες ισχύουν για όλους και ο καθένας πρέπει να τηρεί τις κοινές αποφάσεις» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις πρώτες του δηλώσεις κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου