Βαρύ έχει πέσει στις πλάτες της κυβέρνησης το πολιτικό φορτίο από το προσφυγικό πρόβλημα και τις σχέσεις που διαμορφώνονται με την Τουρκία καθώς και την παράλληλη αξιολόγηση του προγράμματος από τους εταίρους.
Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών
αρχηγών για θέματα Δικαιοσύνης μοιάζει σαν ..ευχάριστο διάλλειμα μπροστά στην δύσκολη υπόθεση της αξιολόγησης όπου περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο που φαντάζει σαν …Γολγοθάς για την κυβέρνηση ενόψει και του Ορθόδοξου Πάσχα.
Κι όμως υπουργοί και υφυπουργοί, παρά τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο κυβερνητικός συνασπισμός, θεωρούν δεδομένη την υπερψήφιση των δύσκολων μέτρων που έρχονται και κινούνται σε ρυθμούς ανασχηματισμού. Όπως σημειώνουν με νόημα κυβερνητικοί παράγοντες, οι διαφορετικές απόψεις των υπουργών που καταγράφεται στον δημόσιο διάλογο, παρά τις παραινέσεις του Αλέξη Τσίπρα να μιλούν λιγότερο και να εργάζονται περισσότερο, βλέπουν στην επόμενη μέρα της κυβέρνησης και τον ανασχηματισμό που έχει διαρρεύσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την αξιολόγηση. Σε αυτόν τον άγνωστο πόλεμο των εντυπώσεων δίνεται σκληρή μάχη μεταξύ των υπουργών και των κυβερνητικών στελεχών για την επόμενη μέρα του κυβερνητικού σχήματος όπου θεωρείται δεδομένη η πρόθεση του Πρωθυπουργού να διευρύνει την κυβέρνηση με στελέχη από την Κεντροαριστερά.
Κλειδί οι σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου
Κλειδί για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης θα είναι η κατάληξη του επεισοδίου με τον Πάνο Καμμένο και των σχέσεων ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει την υπόθεση Καμμένου και αφήνει να εννοηθεί ότι το θέμα θα λυθεί με αμοιβαίες υποχωρήσεις δίνοντας προβάδισμα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Όμως από την πλευρά των ΑΝΕΛ η υπόθεση φαίνεται ότι έχει και συνέχεια καθώς εκτιμάται ότι η δεύτερη επίθεση του Δ. Καμένου στον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αμφισβήτησης του πλαισίου λειτουργίας του κυβερνητικού συνασπισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΑΝΕΛ δεν καλοβλέπουν τα ανοίγματα Τσίπρα προς την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία η οποία έχει θέσει βέτο για την συμμετοχή Καμμένου στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκαν αντιδράσεις προς τον Πάνο Καμμένο μέσω του …κύματος υποστήριξης των υπουργών προς τον Γ. Μουζάλα μετά την συγγνώμη του τελευταίου για τις δηλώσεις περί Μακεδονίας. Αντίστοιχα και στο εσωτερικό του κόμματος αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους φυσικούς του συμμάχους από τον χώρο της …«έντιμης σοσιαλδημοκρατίας» βάζοντας βέτο για την συνεργασία με τον Π. Καμμένο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως δεν διαφαίνονται σημάδια ρήξης στις σχέσεις Τσίπρα -Καμμένου και όλα θα κριθούν στην διαχείριση της ενδοκυβερνητικής κρίσης από τον Πρωθυπουργό.
Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να μετακινηθεί ο Γ. Μουζάλας από την θέση του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής σε άλλο θώκο πιθανότατα κοντά στο Μαξίμου με ευθύνη της διαχείριση του προσφυγικού. Αλλά οι υπόλοιποι συνάδελφοι του Γιάννη Μουζάλα που έχουν προκαλέσει με τις δηλώσεις του ετοιμάζονται να αντικατασταθούν από το υπουργικό σχήμα. Ο αν. υπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας με τους Σύριους πρόσφυγες επενδυτές, οαν. υπουργός Οικονομικών Τρ Αλεξιάδης που είπε στην βουλή ότι έρχονται χειρότερες μέρες στην φορολογία αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου που έχει προκαλέσει δηλώσεις της στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας είναι οι πρώτοι που φέρονται ως υποψήφιοι προς αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αλλάξουν κυβερνητικό πόστο ή θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση μετά την αξιολόγηση οι υπουργοί, Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος συζητείται να τοποθετηθεί σε μη παραγωγικό υπουργείο μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού, Πολιτισμού και Αθλητισμού Αρ. Μπαλτάς ο οποίος πιθανότατα αντικατασταθεί όπως επίσης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου καθώς πιστώνεται λάθος χειρισμούς στο αγροτικό. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα μετακινηθεί και ο Π. Κουρουμπλής από το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνοντας άλλο υπουργείο με τον ίδιο να επιθυμεί το υπουργείο Υγείας.
Σταθερές αξίες στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο υπουργόςΕπικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος αναμένεται να αναβαθμιστεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ο υπουργός ΠαραγωγικήςΑνασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης που δεν αποκλείεται να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών καθώς και οι Ευ. Τσακαλώτος, Χρήστος Σπίρτζης καθώς και οι κ.κ. Γ. Δραγασάκης και Γ. Σταθάκης.
Έντονα ακούγονται τα ονόματα των Μ. Μπόλαρη για την θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και της Ολυμπίας Τελιγιοριδίου για την θέση του υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί ονόματα και στελέχη από την Κεντροαριστερά μεταξύ των οποίων αυτό του Φ. Κουβέλη καθώς και στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ.Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται το όνομα του Γρ. Νιώτη που ανήκει στο Κίνημα του Γ. Παπανδρέου να αναλάβει κυβερνητικό θώκο, ενώ δεν αποκλείονται πρόσωπα εκπλήξεις από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου