Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Η θέση της Κεντροαριστερής Κίνησης Κιλκίς για τον εκλογικό νόμο


Αυτό που γίνεται σήμερα, σχετικά με τον εκλογικό νόμο, δεν είναι σε τίποτα διαφορετικό από αυτό που έκαναν τα κόμματα που είχαν την εξουσία στην Ελλάδα τα τελευταία 200 χρόνια. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει  καιροσκοπικά τον εκλογικό νόμο που να την εξυπηρετεί, έχοντας ως μοναδικό κριτήριο το κομματικό συμφέρον ή την κομματική επιβίωση.
Η προσέγγιση αυτή αποτελούσε και αποτελεί τον θλιβερό κανόνα στην ελληνική πολιτική ιστορία της χώρας μας, η οποία έχει να επιδείξει πολλά παραδείγματα μεθόδευσης του εκλογικού νόμου. Σίγουρα δεν λείπει η «τεχνογνωσία» για την δημιουργία ενός σταθερού και πολιτικά τίμιου εκλογικού νόμου. Αυτό που μας περισσεύει  είναι οι προσπάθειες των κυβερνώντων να φέρουν τον εκλογικό νόμο στα μέτρα τους, αλλοιώνοντας έτσι την πολιτική έκφραση των πολιτών.

Ο εκλογικός νόμος προσπαθεί να περιφρουρήσει την συσχέτιση της ψήφου των πολιτών στις κάλπες με την αποτύπωση της σε έδρες στη βουλή και κατ΄ επέκταση σε κυβερνήσεις. Στην προσπάθεια για την επίτευξη των παραπάνω, διαμορφώνονται συχνά δύο προσεγγίσεις: «Η απλή αναλογική είναι το μόνο σύστημα που οδηγεί στην γνήσια και ανόθευτη δημοκρατία». Σίγουρα δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να διαφωνήσει με την παραπάνω άδολη φράση. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να μας ξεφεύγει το γεγονός πως ο Ιωάννης Μεταξάς ανακηρύχτηκε  κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός εκλεγμένος με συντριπτική πλειοψηφία από τη βουλή, η οποία προέκυψε από τις εκλογές του Απριλίου 1936 και οι οποίες διεξήχθησαν  με την απλή αναλογική. Στον αντίποδα μια άλλη φράση χιλιοειπωμένη στα χρόνια της μεταπολίτευσης «Η χώρα χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις με σταθερή πλειοψηφία στη βουλή για να κυβερνηθεί». Σήμερα η χώρα μας πτωχευμένη βρίσκεται σε διεθνή οικονομικό έλεγχο. Όλες αυτές οι «ισχυρές κυβερνήσεις» έχοντας ως γνώμονα το πολιτικό κόστος ή το πολιτικό όφελος εφάρμοσαν διορισμούς, ρουσφέτια, παροχές, εκτροχιάζοντας τα δημοσιονομικά της.
‘Έχοντας υπόψη τις δύο παραπάνω προσεγγίσεις και θεωρώντας πως τελικά η πολιτική συγκυρία είναι διαφορετική από την περίοδο της μεταπολίτευσης, ανακύπτει το ερώτημα ποιος εκλογικός νόμος διαμορφώνει καλύτερες προϋποθέσεις κυβερνησιμότητας χωρίς να βάζει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα της χώρας, αλλά παράλληλα να αποτυπώνει την αυθεντική έκφραση των πολιτών σε έδρες στη βουλή.
Ως Κεντροαριστερή Κίνηση Κιλκίς θεωρούμε αναγκαιότητα την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού συστήματος. Αφήνοντας την εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων και εισερχόμενοι στην περίοδο των συγκυβερνήσεων, απαιτείται ένα αντιπροσωπευτικό και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυβερνησιμότητα της χώρας. Θεωρούμε κατάλληλο ένα εκλογικό σύστημα που θα συνδυάζει την εκλογή με σταυρό σε μικρές εκλογικές περιφέρειες και εκλογή με λίστα σε επίπεδο ευρύτερης περιφέρειας, καθώς και τη μείωση του bonus των 50 εδρών, εφόσον το πρώτο κόμμα υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσοστό, με τη διατήρηση του ορίου του 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου