Ο χρόνος των εκλογών εξακολουθεί να προβληματίζει τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.Προ μερικών εβδομάδων υπήρξε μάλιστα έντονη συζήτηση στο πρωθυπουργικό επιτελείο ακριβώς γι' αυτό το
ζήτημα. Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, συγκρούστηκαν οι δύο αντικρουόμενες απόψεις.
Παππάς: Εκλογές τώρα
Η μια, την οποία υποστήριζε με θέρμη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και η «ομάδα» του, υποστήριζε ότι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύχθηκε, το κοινωνικό κλίμα – όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις – είναι εξαιρετικά δυσμενές για την κυβέρνηση. «Από εδώ και πέρα εμείς θα χάνουμε και ο Μητσοτάκης θα κερδίζει πόντους» ήταν ένα από τα επιχειρήματα. Παράλληλα ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση εκλογών δεν είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και είναι πιθανόν να στηθούν εκ νέου κάλπες, με απλή αναλογική αυτή τη φορά. Ενα σκηνικό που μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα.
Ως εκ τούτου, η πρόταση ήταν «εκλογές τώρα».
Χουλιαράκης: Στο τέλος, μπορούμε να δείξουμε έργο
Στον αντίποδα ήταν οι θιασώτες της άποψης την οποία ανέπτυξε με τεχνοκρατικά επιχειρήματα ο Γιώργος Χουλιαράκης. Σύμφωνα με αυτή, η πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα θα έχει τροχιά ανάταξης και αν η κυβέρνηση δείξει αποφασιστικότητα και υπομονή είναι πιθανόν να μπορέσει να παρουσιάσει κάποια απτά δείγματα βελτίωσης και ο κόσμος να τα αναγνωρίσει. Τελικώς ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες τάχθηκε με την άποψη Χουλιαράκη και έκλεισε – προσώρας τουλάχιστον – το θέμα «εκλογές».
Κομβικό σημείο το χρέος
Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό το ζήτημα να ξανανοίξει πολύ σύντομα. Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του χρέους, όπου διεμήνυσε ότι θα πρέπει να κλείσουν ταυτόχρονα η αξιολόγηση αλλά και η ελάφρυνση του χρέους όπως και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θεωρήθηκε από πολλούς ως μήνυμα τόσο προς τα έξω όσο και προς το εσωτερικό.
Αν, με άλλα λόγια, οι δανειστές απαιτήσουν να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς να αναληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος, αλλά παραπεμφθούν για την επομένη των γερμανικών εκλογών, όπως επιμένουν Μέρκελ-Σόιμπλε, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα θα έρθει σε στρατηγικό αδιέξοδο. Και τούτο γιατί το πρόγραμμα «δεν βγαίνει» ιδίως εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί μη βιώσιμο. Ως εκ τούτου, οι ελπίδες για επίδειξη έργου στο τέλος της τετραετίας, είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθούν «φρούδες».
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη ερμήνευσαν την διπλή αναφορά του Πρωθυπουργού ότι τέτοια λύση «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» ως έμμεση προαναγγελία για κάλπες: Είτε εθνικών εκλογών, είτε δημοψηφίσματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου