Στις συνομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στρέφεται η προσοχή της Αθήνας μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, τις δηλώσεις του για το ελληνικό χρέος και την ιστορική ομιλία του στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος .
Ο Μπάρακ Ομπάμα είχε ανεπίσημο δείπνο την Τετάρτη το βράδυ με την Άνγκελα Μέρκελ στo ξενοδοχείο Adlon κοντά στην πύλη του Βραδεμβούργου, όπου διαμένει, ενώ σήμερα μεταβαίνουν στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και οι πρωθυπουργοί Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και Βρετανίας Τερέσα Μέι, οι οποίοι θα έχουν κοινή συνάντηση με την καγκελάριο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Α. Μέρκελ υποδέχεται σήμερα στις 15:15 (τοπική ώρα) τον αμερικανό πρόεδρο στην καγκελαρία και στις 19:00 θα δειπνήσουν εκ νέου. Την Παρασκευή το πρωί στις 9:30 θα πραγματοποιηθεί η "μίνι" Σύνοδος Κορυφής με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες και κατόπιν ο Ομπάμα θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.
Οι προσδοκίες για να προκύψει μια θεαματική ευχάριστη έκπληξη για το ελληνικό χρέος είναι χαμηλές και είναι ενδεικτικό ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να βάλει πάγο στις όποιες προσδοκίες. Οι συναντήσεις του Μπαράκ Ομπάμα με την Μέρκελ και τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες γίνοται για την διατήρηση του πυρήνα των στρατηγικών σχέσεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ περιλαμβανομένου και του ΝΑΤΟ. Είναι ενδεικτικό το σχόλιο των FT ότι με τον Ντόναλντ Τραμπ να αναλαμβάνει τον Λευκό Οίκο, ορισμένοι θεωρούν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος παραδίδει τη σκυτάλη της παγκόσμιας φιλελεύθερης ηγεσίας στην Γερμανίδα καγκελάριο.
Το κοινό άρθρο Ομπάμα-Μέρκελ
Σε κοινό άρθρο τους που δημοσιεύεται στο οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche, Ομπάμα και Μέρκελ επισημαίνουν ότι «η επιστροφή στην εποχή πριν την παγκοσμιοποίηση δεν είναι πλέον δυνατή» και ότι «το μέλλον είναι ήδη εδώ». Οι δύο ηγέτες απευθύνουν κοινό κάλεσμα υπέρ μίας κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας, που θα βασίζεται όμως στην ελεύθερη αγορά και το διεθνές εμπόριο. Μέρκελ και Ομπάμα ηγέτες απορρίπτουν τις ιδέες του του Ντόναλντ Τραμπ περί επιστροφής σε ένα καθεστώς προστατευτισμού και μεγαλύτερου απομονωτισμού. Διαμηνύουν επίσης ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία είναι πιο δυνατές όταν συνεργάζονται, και όχι όταν απομονώνονται, και επισημαίνουν πως οι δύο χώρες μπορούν να πλάσουν την παγκοσμιοποίηση με έναν τρόπο που «συνάδει με τις αξίες και τα ιδεώδη μας».
«Έχουμε υποχρέωση προς τις επιχειρήσεις μας και τους πολίτες μας – για την ακρίβεια προς ολόκληρη την διεθνή κοινότητα – να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας», αναφέρουν οι δύο ηγέτες. «Για να το πούμε απλά, είμαστε πιο δυνατοί όταν εργαζόμαστε μαζί». «Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας υποχρεώνει να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια για εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως, διότι ότι πως η πραγματική δύναμη των αξιών μας μετράται από το πώς συμπεριφερόμαστε στους πιο αδύναμους και τους πιο ευάλωτους» αναφέρουν στο κοινό άρθρο.
Οι παραινέσεις και η χρήσιμη διαμεσολάβηση
Δεν αμφισβητεί κανείς πως ο Μπαράκ Ομπάμα στις συζητήσεις του με την γερμανίδα καγκελάριο θα μεταφέρει όσα αποκόμισε από τις συζητήσεις στην Αθήνα και θα επαναδιατυπώσει την θέση του για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ομως η θέση αυτή του απερχόμενου πλέον προέδρου των ΗΠΑ δεν υποχρεώνει ούτε το Βερολίνο να την δεχθεί αλλά ούτε και την νέα διοίκηση της Ουάσιγκτον να την υποστηρίξει.
Η χρησιμότερη «διαμεσολάβηση» που θα μπορούσε να προσφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα είναι να μεταφέρει στο Βερολίνο την βούληση του Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος εστίασε και εξήρε την δέσμευση του κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις.
« Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα και θέλω να συγχαρώ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ» είπε μάλιστα την Τετάρτη απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
Και υποσχέθηκε: « Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μέλλον...» .
Το μήνυμα Ομπάμα «απαντήθηκε» πριν φτάσει στο Βερολίνο
Τα μηνύματα του Ομπάμα είχαν φτάσει στη γερμανική πρωτεύουσα πριν φτάσει ο ίδιος και «απαντήθηκαν» τόσο από τον Σόιμπλε όσο και από τον εκπρόσωπο της Μέρκελ.
Ο Στ.Ζάιμπερτ ξεκαθάρισε ότι τόσο το Βερολίνο όσο και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι παραμένουν σταθεροί στην απόφαση του Eurogroup τον προηγούμενο Μάιο σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει μόνο με την ολοκλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων για το δεύτερο πρόγραμμα και σίγουρα όχι πριν το 2018.
Ενώ ο Β. Σόιμπλε σύμφωνα με την εφημερίδα Neue Presse κάρφωσε και τον Ομπάμα και την Αθήνα.
«Όποιος λέει ότι “θα σας ανακουφίσουμε από τα χρέη σας” προσφέρει στην Ελλάδα κακή υπηρεσία», είπε ο Σόιμπλε, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Είχε προηγηθεί η Bild η οποία και σε δημοσιεύμα της εμφάνιζε έμπιστο την καγκελαρίου να λέει "Δεν χρειάζεται να κάνει άδικο κόπο ο κύριος Ομπάμα, η απομείωση αποκλείεται και έτσι θα γίνει!»
Η ίδια πηγή φέρεται να είπε επίσης στην Bild " Εάν ανταποκριθούμε στο σημερινό στάδιο και κατάσταση στο αίτημα αυτό, η χώρα σε τρία χρόνα θα βρίσκεται ξανά στο τέλος , διότι σε ουσιαστικούς τομείς δεν έχει αλλάξει τίποτα".
Η εφημερίδα «μεταφράζει» στους αναγνώστες της πιθανό αίτημα Ομπάμα για μείωση του ελληνικού χρέους ως εξής: «ο Ομπάμα θα κάνει την τελευταία του προσπάθεια να πείσει το Βερολίνο να γίνει απομείωση του χρέους και επομένως να προβεί η Ε.Ε. σε διαγραφή των χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων. Γι αυτό ο Ομπάμα φέρνει μαζί του τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Γάννη Βαρουφάκη πέρυσι. Τώρα ο Λιού συνομιλεί με τον νυν υπουργό Οικονομικών, τον διάδοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά η απόρριψη ήρθε ήδη από το Βερολίνο».
Και το δηλητηριώδες άρθρο της Bild καταλήγει σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις Ομπάμα για το ελληνικό χρέος με τον σκεπτικό Σόιμπλε «για την σωτηρία της Ελλάδας η Ουάσινγτον δεν έχει δώσει μέχρι στιγής ούτε ένα σέντ.».
Ο γερμανικός Τύπος για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα
Ο Ομπάμα επαινεί τη ‘φλόγα της δημοκρατίας'», γράφει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η Süddeutsche Zeitung, συνοδεύοντας την κεντρική φωτογραφία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να βρίσκεται στο βήμα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί στην Αθήνα να απαλλάξει τους ανθρώπους από τον φόβο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη δέσμευσή τους προς το ΝΑΤΟ και προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους για τον κίνδυνο ενίσχυσης του εθνικισμού.
Η εφημερίδα του Μονάχου αφιερώνει ολόκληρη την τρίτη σελίδα της επιχειρώντας να αναλύσει την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου. Ο Μπαράκ Ομπάμα «προειδοποίησε ειδικά από τον τόπο γέννησης της δημοκρατίας για τον κίνδυνο κατάρρευσής της», γράφει η SZ και συμπληρώνει: «Μόλις άφησε πίσω του μια χώρα που από την ημέρα των εκλογών βρίσκεται σε έναν βαθύ κοινωνικό πόλεμο και η κατάστασή της ωθεί στην απόγνωση εκείνο το τμήμα του κόσμου που ονομάζεται δυτικό ή δημοκρατικό». Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, «μπορεί να ήταν θέλημα της μοίρας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε στους Έλληνες προ εβδομάδων ότι θα τους επισκεφθεί, ακόμη κι αν ήταν αρχικά ένα φτηνό προεκλογικό κόλπο για να οδηγήσει στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον τους πολλούς ελληνικής καταγωγής ψηφοφόρους».
Η SZ σχολιάζει με σκωπτικό ύφος ότι «είναι μια χαριτωμένη νότα ότι ο αμερικανός πρόεδρος, που δεν μπόρεσε να αποτρέψει την άνοδο του υπερλαϊκιστή (σ.σ. Τραμπ) βρίσκει τον εαυτό του, ειδικά στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία του, να στέκεται δίπλα στον μεγαλύτερο παροχολόγο της Ευρώπης, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για εκείνον τον Αλέξη Τσίπρα που πριν από 17 χρόνια είχε υποδεχθεί ήδη μια φορά έναν αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο, τότε δεν είχε σφίξει το χέρι του Μπιλ Κλίντον, αλλά ως γραμματέας μιας αριστερής οργάνωσης νεολαίας έδειξε στον δρόμο τι γνώμη έχει για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Σήμερα ο Τσίπρας πλέει μέσα στην αναγνώριση του Ομπάμα, κι ενώ έξω εκρήγνυνται ξανά μερικές μολότοφ».
Σε άλλη ανάλυσή της με αφορμή την άφιξη του αμερικανού προέδρου στο Βερολίνο, η εφημερίδα του Μονάχου κάνει λόγο για «τελευταίες επιθυμίες προς τον Ομπάμα», σχολιάζοντας μεταξύ άλλων τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως σημειώνει, «η κρίση στην Ελλάδα πρέπει να κατευναστεί. Ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα για να τον παρακαλέσει να προωθήσει στο Βερολίνο την ιδέα της ταχείας ελάφρυνσης του χρέους. Ο Ομπάμα θα μεταφέρει αυτό το μήνυμα, γνωρίζοντας ότι η Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένη για κάτι τέτοιο. Αυτή, αντ' αυτού, επιδιώκει να πείσει ο Ομπάμα το ΔΝΤ να συμμετάσχει στα δάνεια δισεκατομμυρίων για την Αθήνα. Σε διαφορετική περίπτωση το Βερολίνο θα έπρεπε ενδεχομένως να αποσυρθεί από τη χρηματική βοήθεια. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στην Ευρώπη», επισημαίνει η SZ.
Την άρνηση του Βερολίνου να ενδώσει στις παραινέσεις του Ομπάμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπογραμμίζει και νέα τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε εκδήλωση εκδοτικού ομίλου στο Πάσσαου της Βαυαρίας χθες το βράδυ. Όπως γράφει σε ανταπόκρισή της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, «ο Σόιμπλε εξακολουθεί να τηρεί κριτική στάση απέναντι σε μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα. (…) ‘Όποιος πει τώρα, σας απαλλάσσουμε από χρέη, προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα'», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Xάδια» στους οικοδεσπότες
Για «χάδια» του αμερικανού προέδρου προς την Αθήνα κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζοντας το περιεχόμενο της ομιλίας του. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «εδώ και μέρες υπήρξαν εικοτολογίες για το αν ο Μπαράκ Ομπάμα θα αξιοποιούσε τη βασική ομιλία του για να προτρέψει τους ευρωπαίους δανειστές να αναλάβουν ένα μέρος των ελληνικών χρεών – και ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος δεν απογοήτευσε τους οικοδεσπότες του», σχολιάζει η FAZ.
Τέλος, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η Tageszeitung του Βερολίνου αναφέρεται στην ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα για τη δημοκρατία «στους πρόποδες της Ακρόπολης», με την οποία «αποχαιρετά την Ευρώπη και τον Λευκό Οίκο». Η εφημερίδα επιλέγει τον τίτλο «Ο μαύρος Περικλής», επιχειρώντας έναν παραλληλισμό της ομιλίας του απερχόμενου προέδρου για τις δημοκρατικές αξίες με την ιστορική αγόρευση του Περικλή στην Πνύκα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. «Ένας παθιασμένος έπαινος για την αρχαία Πόλη και τη δημοκρατία ως μορφή κρατικής οργάνωσης», γράφει η TAZ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου