Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης "στέλνει" εισαγγελέας πρώην επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών, κατηγορούμενο ότι εκβίαζε επιχειρηματίες, από τους οποίους ζητούσε και έπαιρνε "φακελάκια" πολλών χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να "κουρέψει" ή και να
σβήσει βεβαιωμένα πρόστιμα, αλλιώς θα τους βεβαίωνε υπέρογκα πρόστιμα.
Σύμφωνα με την πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών Θεοφάνη Λιούτα, ο συνταξιούχος -πλέον- οικονομικός επιθεωρητής αντιμετωπίζει τις πράξεις της εκβίασης, τετελεσμένης και σε απόπειρα, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, και της νομιμοποίησης εσόδων από την εγκληματική πράξη της παθητικής δωροδοκίας. Κατά την εισαγγελική πρόταση, στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου παραπέμπεται να δικαστεί και η σύζυγός του για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόταση που υπέβαλε ο εισαγγελέας προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, ο κατηγορούμενος, από το 2001 έως το 2003, με την ιδιότητα του οικονομικού επιθεωρητή του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης "εξανάγκαζε ελεγχόμενους επιχειρηματίες να του καταβάλλουν χρηματικά ποσά με την απειλή βλάβης των επιχειρήσεών τους και ειδικότερα ότι θα επέβαλε σ' αυτούς υπέρογκα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, που δήθεν είχαν τελέσει ή πρόστιμα που υπερέβαιναν αυτά που αντιστοιχούσαν σε φορολογικές παραβάσεις που πράγματι είχαν τελέσει". Στις περιπτώσεις που οι επιχειρηματίες κατέβαλαν τα αιτούμενα χρηματικά πρόστιμα, ο έλεγχος κατέληγε στην επιβολή μικρότερων προστίμων ή και σε μη επιβολή προστίμων.
Σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις επιχειρηματιών, κατά το παραπάνω διάστημα, ζήτησε και πήρε συνολικά 300.542,92 ευρώ, με την "ταρίφα" κατά περίπτωση να κυμαίνεται από 20.000 έως 150.000 ευρώ. Ο ίδιος φαίνεται ότι έκανε "κρούση" στους λογιστές των εκβιαζόμενων επιχειρήσεων, βολιδοσκοπώντας τις οικονομικές δυνατότητες των επιχειρηματιών.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και της γυναίκας του βρέθηκαν, κατόπιν ελέγχων, αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 508.000 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα προερχόμενα από τη δράση του χρήματα προέβη σε αγορές τεσσάρων ακινήτων (στο όνομα το δικό του και της συζύγου του) και Ι.Χ. αυτοκινήτων, επενδύοντας παράλληλα στο Χρηματιστήριο.
Η περιγραφόμενη στην πρόταση πράξη του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος αναφέρεται στην χρονική περίοδο 2001-2012, διάστημα κατά το οποίο ο κατηγορούμενος εκτός από ελεγκτής των ΠΕΚ Θεσσαλονίκης «πέρασε» ως επιθεωρητής από τις Διευθύνσεις Οικονομικής Επιθεώρησης της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Θεσσαλονίκης. Για την παραπομπή του ή μη σε δίκη θα αποφανθεί το Δικαστικό Συμβούλιο με την δημοσιοποίηση σχετικού βουλεύματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου