Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Πώς Υπολογίζονται Οι Ασφαλιστικές Εισφορές Των Αγροτών Που Έχουν Και Άλλες Πηγές Εισοδήματος

Ευνοϊκό για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Όπως προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση Πετρόπουλου-Παπανάτσιου, στις περιπτώσεις εισοδημάτων από άλλες πηγές (ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι), βάση υπολογισμού
είναι η υψηλότερη πηγή εισοδήματος. Που σημαίνει ότι όποιος έχει εισόδημα άνω του 50% από άλλες πηγές, χάνει τις εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, που απολαμβάνουν οι αγρότες ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) για τα επόμενα πέντε χρόνια, τουλάχιστον.
Πιο αναλυτικά, οι αλλαγές έχουν ως εξής:
Από 1η Ιανουαρίου του 2017 η ασφάλιση όλων των εργαζομένων, αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών υπάγεται σε έναν φορέα, τον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης). Για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, που αυτόματα περνάνε στο νέο σύστημα υπολογισμού και πληρώνουν εισφορές, αυτές υπολογίζονται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, δηλαδή αυτό που προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα, στην περίπτωση ενός αγρότη που τηρεί βιβλία εσόδων-εξόδων από το 2016.
Σε αυτή την περίπτωση έχει τεθεί ένα κατώτατο όριο υπολογισμού των εισφορών, από την ΚΥΑ Πετρόπουλου-Παπανάτσιου της 10ης Ιανουαρίου του 2017, δηλαδή το 70% του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, ως μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και ένα ανώτατο όριο που δεν πρέπει να ξεπερνά το δεκαπλάσιο του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.
Το 70% του κατώτατου βασικού μισθού είναι: 510,95×0,70=357,67 ευρώ που είναι και το μίνιμουμ ασφαλιστέο εισόδημα για αγρότες.
Τα πράγματα όμως γίνονται πιο περίπλοκα όταν ο ασφαλισμένος έχει εισοδήματα κι από άλλες πηγές και ιδιαίτερα όταν είναι δικηγόρος ή γιατρός (υπάγονταν στο ΕΤΑΑ), που πολλές φορές τα χρήματα που λαμβάνει είναι περισσότερα από το γεωργικό του εισόδημα.
Η ίδια εγκύκλιος ορίζει ότι “στις περιπτώσεις πολλαπλής δραστηριότητας, η κάθε μία εκ των οποίων δημιουργεί υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση σύμφωνα με τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016, μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από έκαστη δραστηριότητα”.
Αυτό σημαίνει ότι αθροίζονται όλα τα εισοδήματα του ασφαλισμένου, ο οποίος πλέον καλείται να πληρώσει εισφορές μόνο σε έναν φορέα (ΕΚΦΑ) και από εκεί ξεκινά ο υπολογισμός του μηνιαίου ποσού. Σε επόμενη παράγραφο η εγκύκλιος αναφέρει ότι “για την εξεύρεση της βάσης υπολογισμού στις περιπτώσεις αυτές καταρχάς λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από τη δραστηριότητα που προκύπτει ότι αποτελεί τη βασική πηγή βιοπορισμού και σε αυτό προστίθεται το εισόδημα των άλλων δραστηριοτήτων, ώστε η βάση υπολογισμού να μην ξεπερνά το δεκαπλάσιο του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.”
Που σημαίνει ότι κατά την υποβολή της δήλωσης εισοδήματος το σύστημα θα αποφασίσει αυτόματα για τον κάθε πολλαπλά ασφαλισμένο ποιο εισόδημα αποτελεί πηγή βιοπορισμού, κοινώς ποιο είναι το μεγαλύτερο εισόδημά του και από εκεί και πέρα να υπολογιστούν τα ποσοστά των εισφορών που θα πρέπει να πληρώσει κάθε μήνα.

agrotes.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου