Προβληματισμό στην Αθήνα προκαλεί η κίνηση της Τουρκίας να στείλει μία πυραυλάκατο και δύο ταχύπλοα με κομάντος στα Ιμια την Κυριακή.Το πρωί της Κυριακής, γύρω στις 11 π.μ., μία τουρκική πυραυλάκτος, συνοδευόμενη από δύο σκάφη κλειστού τύπου με άντρες των ειδικών δυνάμεων,
παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων.
Στην πυραυλάκατο επέβαιναν όλοι οι ανώτατοι στρατιωτικοί της Τουρκίας, με πρώτο-πρώτο τον αρχηγό των των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και παρότι η κίνηση αυτή θεωρήθηκε «έκπληξη» από τα τουρκικά Μέσα, ήταν σε γνώση της ελληνικής πλευράς ήδη από το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε τόσο ο Alpha όσο και το Star. Γι' αυτό, άλλωστε, ήταν στην περιοχή η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και άλλα σκάφη του Λιμενικού.
Το περιστατικό έλαβε χώρα 21 χρόνια μετά την κρίση στα Ιμια, το 1996, που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε πολεμική εμπλοκή Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία θέλησε με τον τρόπο αυτό να δηλώσει «παρών» στην περιοχή, την οποία θεωρεί διαφιλονικούμενη, με έναν τρόπο πάντως που παραπέμπει σε «θεατρική παράσταση», με όλους τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρόντα, για τις απαραίτητες... φωτογραφίες.
Δείτε τις φωτογραφίες που έδωσαν οι Τούρκοι από την «επίσκεψη» στα Ιμια:
Επίσης, η όλη «παράσταση» είχε και συμβολικό χαρακτήρα για τους Τούρκους, ανήμερα της επετείου της κρίσης στα Ιμια. Φυσικά, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι αυτή η πρόκληση έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση στην Τουρκία των 8 αξιωματικών, που την επομένη του πραξικοπήματος στη γείτονα, τον περασμένο Ιούλιο, είχαν έρθει στην Ελλάδα με ελικόπτερο.
Και όλοι πλέον γνωρίζουν τη σημασία που είχε δώσει -και συνεχίζει να δίνει- ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο εν λόγω θέμα. Αλλωστε, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει και νέο αίτημα προς την Ελλάδα από την τουρκική πλευρά για έκδοση των οκτώ στρατιωτικών.
Η αντίδραση της Αθήνας στην κίνηση των Τούρκων ήταν ψύχραιμη. Αλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να ρίξει λάδι στη φωτιά και να τροφοδοτήσει έναν νέο κύκλο έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία. Στρατηγική της είναι η επίλυση τέτοιων θεμάτων μέσω της διπλωματικής οδού, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, ότι δεν θα υπάρξει άμεση αντίδραση αν κλιμακωθεί η τουρκική προκλητικότητα.
Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ
Το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τα εξής: «Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 11.00 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ). Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».
«Ημασταν έτοιμοι, ήμασταν εκεί»
Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, αντιπλοίαρχος Βασίλειος Μπελετσιώτης, σχολιάζοντας την τουρκική πρόκληση στις βραχονησίδες των Ιμίων, είπε ότι «δεν υπήρξε περίπλους του συγκροτήματος των νησίδων των Ιμίων από τα τουρκικά σκάφη, ενώ δεν διαπιστώθηκε πτήση ελικοπτέρου όσο βρίσκονταν στην περιοχή». Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συντηρούν ένα συνεκτικό σύστημα επιτήρησης των ανατολικών συνόρων της χώρας και έχουν ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης των κινήσεων της γείτονος. Συνεπώς, ήμασταν έτοιμοι, ήμασταν εκεί, υπήρξε πλήρης αποτύπωση της κίνησης της πυραυλακάτου και των δύο ταχυπλόων σκαφών που τη συνόδευαν, τον χρόνο εξόδου των πλοίων αυτών από την Αλικαρνασσό μέχρι την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή του συγκροτήματος των νήσων των Ιμίων. Αναλύθηκαν αυτομάτως οι προβλεπόμενες και τυποποιημένες ενέργειες ειδοποίησης των σκαφών να εξέλθουν των ελληνικών χωρικών υδάτων και αυτά μετά από λίγο κινήθηκαν ανατολικά, προς τον λιμένα της Αλικαρνασσού. Θέλω να επισημάνω ότι δεν υπήρξε περίπλους του συγκροτήματος των νησίδων των Ιμίων από τα τουρκικά σκάφη, ενώ δεν διαπιστώθηκε πτήση ελικοπτέρου όσο βρίσκονταν στην περιοχή των Ιμίων».
Η επόμενη μέρα
Οπως και να 'χει, μετά τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Ηδη, βέβαια, από την προηγούμενη εβδομάδα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονταν σε επιφυλακή, γνωρίζοντας πως οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν με κάποιο τρόπο να μεταφέρουν την ένταση στο Αιγαίο, είτε με σειρά παραβιάσεων είτε με απελευθέρωση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας. Κυρίως το τελευταίο φοβόταν η Αθήνα -και φυσικά ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει...
Παυλόπουλος: Ελπίζω να μην ξανασυμβεί
«Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία».
Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην πορτογαλική τηλεόραση APTP, με αφορμη τη σημερινή παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από την Τουρκία στα Ιμια.
«Η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή, γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η Συνθήκη της Λωζάννης» είπε επίσης ο κ. Παυλόπουλος που πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία. «Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον, γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παυλόπουλος αύριο θα συναντηθεί με Πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρέμπελο Ντε Σόουζα.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου