Στα πάνω του βρέθηκε αυτή την εβδομάδα το σιτάρι, με τις τιμές στα προθεσμιακά να αντλούν ώθηση από τις άσχημες καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, οι οποίες δημιούργησαν στους αναλυτές ανησυχία για την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα της σοδειάς.
Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για απώλεια 2,5 εκατ. τόνων αμερικανικού μαλακού ως αποτέλεσμα του χιονιά, ενώ στη Γαλλία παράγοντες της αγοράς τοποθετούσαν στο 78% το ποσοστό των μαλακών σιτηρών που βρίσκονταν σε εξαιρετική κατάσταση στο τέλος του μήνα έναντι 85% μια εβδομάδα νωρίτερα.
Τις προσδοκίες, πάντως, για διατήρηση της θετικής αυτής δυναμικής των τιμών έσπευσε να προσγειώσει την Πέμπτη ο FAO, σημειώνοντας ότι ο αντίκτυπος των ακραίων αυτών καιρικών φαινομένων θα είναι πολύ μικρός, αν συγκριθεί με τα παγκόσμια συνολικά αποθέματα, τα οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, θα φτάσουν φέτος στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 χρόνων. «Με δεδομένο το τεράστιο στοκ, η επιρροή του πρόσφατου χιονιά και των ισχυρών ανέμων στο δυτικό μέρος των ΗΠΑ αναμένεται να είναι περιορισμένο», σχολίασε ο Abdolreza Abbassian, αναλυτής του FAO. «Πιστεύουμε πως ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ δεν θα έχει μεγάλη επίδραση στην παγκόσμια παραγωγή και στα παγκόσμια αποθέματα», πρόσθεσε.
Υπό το βάρος των υψηλών αποθεμάτων, ο δείκτης τιμών του FAO για τον μήνα Απρίλιο κινήθηκε καθοδικά, σημειώνοντας πτώση 1,8% σε σχέση με τον Μάρτιο. Με την εξαίρεση του κρέατος, όλα τα αγροτικά εμπορεύματα που περιλαμβάνει στη λίστα του ο Οργανισμός εμφάνισαν μείωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις της Glencore, που θεωρεί ότι θα χρειαστεί «ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα ή μια σειρά προβλημάτων» για να μειωθούν τα αποθέματα και να ενισχυθούν οι τιμές.
Σύμφωνα με τον FAO, το παγκόσμιο στοκ σιταριού θα αυξηθεί 3,3% στο τέλος της φετινής σεζόν, φτάνοντας τους 247,6 εκατ. τόνους, το υψηλότερο δηλαδή από τη χρονιά 2000-2001.
Σε ό,τι αφορά το καλαμπόκι, οι εκτιμήσεις του Οργανισμού μιλούν για αύξηση της παραγωγής τη χρονιά 2017-2018 κατά 3,3 εκατ. τόνους στους 1,053 δισ. τόνους. Το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών, πάντως, αναμένεται να σημειώσει πτώση 2,2% στους 386 εκατ. τόνους.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προβλέψεις του FAO για τη σόγια: Σύμφωνα με τους αναλυτές του Οργανισμού, οι μεγαλύτερες του αναμενομένου αποδόσεις στη Βραζιλία και τη Βολιβία θα οδηγήσουν σε αύξηση 10% της παγκόσμιας παραγωγής στους 346,1 εκατ. τόνους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου