Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος : Πουλάτε προπαγάνδα, αλλά δεν καταφέρνετε τίποτα θετικό για τις επενδύσεις, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία

Παρέμβαση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το 4ο Μνημόνιο:

Άκουσα σήμερα τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να λέει πως το ύψος των μέτρων είναι ακριβώς ίδιο με τα


αντίμετρα. Αντίθετα, εγώ είχα την αίσθηση, όπως πληροφορήθηκα από την ΕΡΤ-ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα μέτρα είναι ύψους 4,9 δις ευρώ και τα αντίμετρα ύψους 7,5 δις ευρώ.
Αρκεί αυτό και δεν χρειάζεται κανένα άλλο επιχείρημα για το μέγεθος της Προπαγάνδας που πουλάτε…
Άλλωστε, μία αλήθεια είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν ξέρει οικονομικά και ξεπεράσαμε όλα τα υπόλοιπα που ήταν ψέματα. Σημάδι των καιρών για το πώς λειτουργεί ο δημόσιος λόγος σήμερα.
Θα μου επιτρέψετε όμως και μία αυτοκριτική για τα προηγούμενα χρόνια: πώς σήμερα αξιολογούν, όλοι όσοι αντιτάχθηκαν στην αλλαγή των διατάξεων για την παστερίωση του φρέσκου γάλακτος και παραλίγο τότε να πέσει η Κυβέρνηση;
Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνίσταται απλώς στο ότι σε δύο χρόνια έφερε δύο αχρείαστα μνημόνια, αλλά κυρίως στο ότι δεν μπόρεσε να αλλάξει τίποτα προς το θετικότερο, στον τομέα των επενδύσεων, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας.
Και εξηγούμαι: η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση όσον αφορά τις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Οι δικές μας προτάσεις είναι ξεκάθαρες και συγκεκριμένες:
  1. Άμεση προώθηση των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα. Με ναυαρχίδα την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, που έχει κολλήσει σε εμμονές και ιδεοληψίες οι οποίες θα ήταν αστείες αν δεν ήταν όντως τραγικές, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι χρειαζόμαστε τις μεγάλες επενδύσεις: χρειαζόμαστε τις 75.000 νέες θέσεις εργασίας στο Ελληνικό, τα 8,2 δις ευρώ της επένδυσης, την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% (όσο και τα νέα μέτρα που φέρνετε σήμερα), το ένα εκατομμύριο επισκεπτών επιπλέον, τα 300 εκ.ευρώ της προκαταβολής του επενδυτή, τα δύο δισεκατομμύρια έσοδα για το Δημόσιο ετησίως, τα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία από εισφορές. Μπορεί να γίνει ο «κράχτης» για  μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα.
  2. Από τον αναπτυξιακό νόμο, εδώ και δυόμισι χρόνια που κυβερνάτε, δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ στην αγορά. Από όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις, μόνο ένας στους οκτώ θα μπορέσει να αξιοποιήσει το επενδυτικό αυτό εργαλείο. Γιατί; Διότι η Κυβέρνηση επέλεξε να προκηρύξει επενδυτικά καθεστώτα ύψους έως 150 εκ.ευρώ, για πολλά από τα οποία οι αιτήσεις ανέρχονται σε 800 εκ.ευρώ. Σας είχαμε προτείνει, όταν καθυστερούσατε να φέρετε τον Αναπτυξιακό Νόμο στη Βουλή, να προχωρήσετε σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεγαλύτερα καθεστώτα. Εσείς όμως επιλέξατε την εύκολη λύση, επιμείνατε σε μικρά και φτωχά καθεστώτα – και τα αποτελέσματα είναι γνωστά.Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα ήταν μία ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέμειναν στην αδράνεια για δυόμισι χρόνια, και προκηρύχθηκαν μόλις τώρα.
  3. Όσον αφορά το εκρηκτικό πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, έχουν πολλαπλασιαστεί οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, ενώ παράλληλα προχωράτε ταχύτατα στον αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της παράδοσης του δανεισμού τους σε ξένα funds. Είστε η μόνη Κυβέρνηση στην Ευρώπη που επέλεξε το μοντέλο της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων, αντί να ακολουθήσετε το παράδειγμα της Ισπανίας και την ολοκληρωμένη πρόταση που σας καταθέσαμε.  
  4. Αξιοποίηση νέων αναπτυξιακών ευκαιριών που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Έχουμε γίνει η χώρα που βλέπει τις ευκαιρίες να περνούν. Σας έχουμε καταθέσει προτάσεις για την προσέλκυση επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων ποιοτικών θέσεων εργασίας για νέους ανθρώπους, σχεδιάζοντας ειδικές προϋποθέσεις για όσους δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ειδικά στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Υπολογίζεται πως στην επόμενη διετία θα δημιουργηθούν 900.000 νέες θέσεις στον τομέα αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας θα μπορούσε να φιλοξενήσει τέτοιες επενδύσεις, λόγω και της στρατηγικής της θέσης και του υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτουμε, ακολουθώντας και το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Δεν αποδεχτήκατε την πρότασή μας και οι επενδυτές κατευθύνονται σε άλλες χώρες, όπως στη Ρουμανία.
  5. Σας έχουμε επισημάνει το πρόβλημα της μη αδειοδότησης λειτουργίας υδατοδρομίων και την απόσυρση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για υδροπλάνα από τη χώρα μας, που θα τόνωνε τον τουρισμό σε μικρά νησιά και θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας, εισοδήματα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε νησιά και παράκτιες περιοχές, έσοδα για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  6. Δεκάδες μαρίνες σε όλη την Ελλάδα παραμένουν εγκαταλελειμμένες και αναξιοποίητες. Για κάθε ευρώ που ένας τουρίστας πληρώνει για τον ελλιμενισμό σε μία μαρίνα, θα ξοδέψει – με βάση στοιχεία του Οργανισμού Ναυτιλιακών Ενώσεων – άλλα 3-12 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις της περιοχής. Για κάθε εκατό θέσεις ελλιμενισμού, δημιουργούνται πέντε θέσεις εργασίας. Αν δεν επενδύσουμε στον τουρισμό, τότε πώς περιμένουμε να δημιουργήσουμε μία ισχυρή δυναμική για τη χώρα; Η μόνη ενασχόλησή σας με τον τουρισμό δυστυχώς, είναι νέοι φόροι και νέα τέλη, όπως το τέλος διανυκτέρευσης.
  7. Αυξάνετε τον ΦΠΑ, αλλά δεν χρηματοδοτείτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τον ακατάσχετο λογαριασμό, που αφορά 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Αλλά και για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (καρτών, διαδικτύου, κλπ), για την αύξηση της οποίας θα παρέχεται ως κίνητρο η μείωση των φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ.
  8. Και μια που μιλήσαμε για διαφάνεια, ας σταματήσει πια αυτό το αφήγημα της «διαπλοκής των άλλων». Ο κ.Τσίπρας αναρριχήθηκε στην εξουσία, διχάζοντας την κοινωνία πάνω στο δήθεν δίλημμα του υποτιθέμενου «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς. Κατήγγειλε 13 νομοθετήματα που της «παλιάς διαπλοκής», όμως δεν κατήργησε ούτε ένα. Γιατί; Ποιος τον σταμάτησε; Η τρόικα; Όχι. Η έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας; Ούτε. Αντί να καταργήσει τις «διατάξεις της διαφθοράς», ο κ.Τσίπρας έφερε στη Βουλή και υπερασπίστηκε ο ίδιος – πρωτοφανές για Πρωθυπουργό! – το νόμο Καλογρίτσα, την τροπολογία για το λαθρεμπόριο και άλλα. Την ίδια ώρα που απαξίωνε πλήρως το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας ως διαπλεκόμενους και διεφθαρμένους, διώχνοντάς τους στην ουσία, την ίδια ώρα τους παρακαλούσε να αναλάβουν καινούργια έργα και επενδύσεις. Να έρθουν οι ξένες επενδύσεις, ναι. Αλλά να μείνουν και οι υπάρχουσες, όχι; Και να πάψει πια αυτό το παιχνίδι της λάσπης. Να βάλουμε όλοι μαζί κανόνες αδιαμφισβήτητους και διαδικασίες αδιάβλητες.
Τέλος, ως φόρο τιμής στους Βουλευτές που ψήφισαν και τα τέσσερα Μνημόνια, αλλά και ως ένδειξη αναγνώρισης στο ρόλο τους ως «Δούρειων Ίππων» του αριστερο-δεξιού ακραίου λαϊκισμού, προτείνω να ψηφίσουν κατά προτεραιότητα οι συνάδελφοι κυρία Τζάκρη και κύριοι Κουρουμπλής, Μπόλαρης, Παραστατίδης και Μιχελογιαννάκης, και να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του αντιμνημονιακού τους αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου