Η 15η Ιουνίου φτάνει, και ακόμη η συνολική εικόνα των άμεσων ενισχύσεων παραμένει θαμπή και ως προς τη δυνατότητα έγκαιρης ολοκλήρωσης και ως προς τον τελικό αριθμό των παραγωγών που θα υποβάλουν αίτηση.
Μία εβδομάδα, λοιπόν, πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής εμπρόθεσμων αιτήσεων ΟΣΔΕ για τη φετινή χρονιά και από τις 600.000 αιτήσεις που έχουν εισαχθεί στο σύστημα, οι 100.000 ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους από τα ΚΥΔ. Ο αριθμός είναι μεγάλος. Ακόμη και αν δεν συνυπολογίσουμε το Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να οριστικοποιούνται πάνω από 12.000 αιτήσεις την ημέρα,
Πόσοι ακριβώς θα είναι αυτοί οι παραγωγοί της τελευταίας στιγμής μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, καθώς ο συνολικός αριθμός των αιτούντων υπολείπεται κατά 90.000 σε σχέση με την περσινή χρονιά
για να πάρουν όλες εμπρόθεσμο πρωτόκολλο, ένας αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο μέχρι σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταθερή αυξητική τάση στο πλήθος των αιτήσεων που διεκπεραιώνονται, όχι όμως στον βαθμό που να δικαιολογείται οποιοσδήποτε εφησυχασμός.
Η κατάσταση δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη τη χώρα, καθώς άλλες περιοχές εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ολοκλήρωσης, ενώ αντίθετα άλλες τόσο χαμηλά, που προκαλείται εύλογη ανησυχία. Όσοι γνωρίζουν καλά το έργο, υποστηρίζουν ότι οι τοπικές συνθήκες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την έγκαιρη ενεργοποίηση των παραγωγών, με τη Βόρεια Ελλάδα να παρουσιάζει σαφώς χαμηλότερο ρυθμό προσέλευσης το πρώτο διάστημα. Έμπειρα στελέχη των ΚΥΔ, πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικά και υποστηρίζουν ότι η επεξεργασία των αιτήσεων είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα να επιταχύνουν σημαντικά τις μέρες που μένουν.
«Κανένας παραγωγός που θα προσέλθει εμπρόθεσμα δεν πρόκειται να υποστεί ποινές», υποστηρίζουν όλα τα στελέχη των ΚΥΔ με τα οποία μιλήσαμε. Από την άλλη, όμως, ζητούν και τη βοήθεια των θεσμικών παραγόντων στον τομέα της «αφύπνισης των παραγωγών της τελευταίας στιγμής, οι οποίοι συχνά δεν είναι λίγοι, δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία και στο τέλος βγαίνουν και παραπονούμενοι». Πρέπει, επιτέλους, μας αναφέρουν, να γίνει σαφές από την πολιτεία ότι δεν υπάρχουν άτυπες παρατάσεις και ειδικές αντιμετωπίσεις. Οι κανονιστικές υποχρεώσεις όλων πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.
Πόσοι ακριβώς θα είναι αυτοί οι παραγωγοί της τελευταίας στιγμής, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, καθώς ο συνολικός αριθμός των αιτούντων υπολείπεται κατά 90.000 σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ο αριθμός είναι πραγματικά πολύ μεγάλος και χρήζει προσοχής, καθώς δεν εξηγείται μονοσήμαντα. Για παράδειγμα, πολλή συζήτηση έγινε για τον αριθμό των παραγωγών που θα φύγουν από το σύστημα, μεταβιβάζοντας το σύνολο των δικαιωμάτων τους. Έως τώρα, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 32.000, όσος είναι ακριβώς και αυτός των νέο-εισερχομένων στο σύστημα παραγωγών.
Εάν, όμως, η μεταβίβαση δικαιωμάτων δεν προκαλεί καμία μείωση του αριθμού των δικαιούχων, όπως προφανώς συμβαίνει, γιατί ο συνολικός αριθμός αυτών που υποβάλουν αίτηση ΟΣΔΕ εμφανίζεται τόσο μικρότερος έως σήμερα; Και πάλι, η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων θα αυξηθεί το διάστημα που απομένει, προσεγγίζοντας τις 640.000 συνολικά.
Εάν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, τότε η συνολική μείωση των δικαιούχων θα είναι πολύ σημαντική (50.000), διπλάσια σε ποσοστό από αυτές των τελευταίων ετών. Μία τέτοια πιθανή μείωση σαφώς και θα δημιουργήσει ερωτήματα για την απώλεια των ενισχύσεων και θα εγείρει ζητήματα που αφορούν τις στοχεύσεις και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στο χώρο της γεωργίας.
Δασικοί χάρτες
Η παράταση της διαδικασίας αντιρρήσεων των αναρτημένων δασικών χαρτών μέχρι την 27η Ιουλίου, αποτελεί μια ευκαιρία να βοηθηθούν οι παραγωγοί. Συγκεκριμένα, το αργότερο την 9η Ιουλίου, θα υπάρχει η οριστική εικόνα των δηλωθέντων αγροτεμαχίων για το ΟΣΔΕ 2017.
Με την κατάλληλη προετοιμασία και συνεργασία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τους αρμόδιους φορείς, στο διάστημα μέχρι τότε, μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να «τρέξει» ένας διασταυρωτικός έλεγχος μεταξύ των στοιχείων του ΟΣΔΕ και αυτών των Δασικών Χαρτών, τα αποτελέσματα του οποίου μπορούν να αξιοποιηθούν από τους παραγωγούς ως μία λεπτομερής και αξιόπιστη ενημέρωση για τις πιθανές επιπτώσεις των ενεργειών τους.
Αυτές οι ενέργειες θα συμβάλουν στην υποβοήθηση των παραγωγών, ώστε να επιλέξουν τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν, για να μη χαθούν πάνω από 150 εκατομμύρια από τις επιδοτήσεις τους. Η λογική της «μίας στάσης» στον δημόσιο τομέα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από την προηγούμενη 10ετία. Τελεία και παύλα.
ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου