Ο φορολογικός δείκτης για επιχειρήσεις είναι πολύ υψηλός στην Ελλάδα και αν δεν μειωθεί, θα συνεχίσουν να εγκαταλείπουν τη χώρα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD.Ο Κάρστεν Σνάιντερ επέκρινε σφοδρά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη στάση του
στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, στον οποίο χρεώνει κομματικές σκοπιμότητες. «Ο κ. Σόιμπλε εκφράζει τη θέση του CDU και όχι της Γερμανίας - και ούτε καν των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Deutsche Welle.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η άρνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να συζητηθεί το ελληνικό χρέος πριν στηθούν οι κάλπες στη Γερμανία υπονομεύει το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, και εν μέρη τα έχει υπερκαλύψει, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του πρωτογενούς πλεονάσματος», ανέφερε ο Σνάιντερ, συμπληρώνοντας ότι για αυτόν τον λόγο θα πρέπει η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις χρηματαγορές, αλλά και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Ετσι θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα οικονομικά περιθώρια για φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα καταστήσουν ελκυστική την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και όχι απαγορευτική λόγω της υπερβολικής φορολογίας. Η άρση εμποδίων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι άλλωστε και προς το γερμανικό συμφέρον», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη κριτική του Σόιμπλε στην ελληνική κυβέρνηση πως φορτώνει τα βάρη του χρέους στα αδύναμα στρώματα της ελληνική κοινωνίας και δεν επιβαρύνει τους πλούσιους, ο Σνάιντερ εκτιμά πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Ο φορολογικός δείκτης για τις επιχειρήσεις που φτάνει ως και το 75% είναι πολύ υψηλός. Αν δεν μειωθούν οι φόροι, οι επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα», τόνισε.
«Η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί περισσότερα από τις προηγούμενες. Ενώ αρχικά είχε απορρίψει το πρόγραμμα τώρα το έχει υιοθετήσει. Ακόμη όμως αρνείται να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν σε μια μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της αγοράς. Όμως, σε ζητήματα που αφορούν την είσπραξη των φόρων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή και την μεγαλύτερη συμβολή των εξαιρετικά πλουσίων υπάρχει πρόοδος», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ, ο Σνάιντερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα συμμετοχής του στο πρόγραμμα, καθώς ο ESM θα μπορούσε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και το Ταμείο θα μπορούσε να έχει συμβουλευτικό ρόλο για τις μεταρρυθμίσεις.
Κατά την άποψη του Σνάιντερ, η εμμονή στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σχετίζεται με τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανγκελα Μέρκελ. «Η συμμετοχή του Ταμείου ήταν ένα ηρεμιστικό χάπι για τους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές ώστε να ψηφίσουν υπέρ του ελληνικού προγράμματος. Αυτό το ηρεμιστικό έχει ένα τίμημα: για να συμμετάσχει το ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους, ενώ αν αποχωρήσει θα χαθεί στην Κ.Ο. η πλειοψηφία για το ελληνικό πρόγραμμα. Ούτε το ένα όμως και ούτε το άλλο είναι πρόβλημα της Γερμανίας, αλλά των χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου, που ζήτησε από τον Σόιμπλε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει αυτά που είχε υποσχεθεί, ο Σνάιντερ συμφώνησε.
«Πρόκειται για μια "έντιμη" προσδοκία. Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δικαίως έχουν την αξίωση η Γερμανία να τηρήσει αυτά που έχει υποσχεθεί. Και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου είναι μια από τις υποσχέσεις που έχει δώσει η καγκελάριος Μέρκελ», δήλωσε.
Τέλος, ερωτηθείς για τις προσδοκίες του από την συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη ο Σνάιντερ καθιστά σαφές πως αναμένει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα των ευρωπαίων εταίρων, ότι πρώτον, θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση, και δεύτερον, θα αναγνωριστούν όσα κατάφεραν η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός τα περασμένα χρόνια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου