Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα κόκκινα δάνεια δικαιώνεται με τον πλέον ηχηρό τρόπο από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) της 11ης Ιουλίου 2017
Στις 4 Απριλίου 2017, στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, ενώπιον
εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, των πιστωτικών ιδρυμάτων και του καταναλωτικού κινήματος παρουσιάστηκε από την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και την ομάδα εργασίας μια «Νέα Στρατηγική στην διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων».
Είχε προηγηθεί η αντίστοιχη παρουσίαση της πρότασης για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.
Το προτεινόμενο μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είχε ως βασικό συστατικό τη σύσταση μιας Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων-Ταμείο Ανασυγκρότησης που θα συνδυαστεί με τις προτάσεις μας για:
- Ενεργητικές παρεμβάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων
- Την επικαιροποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας
- Τη σοβαρή αναπροσαρμογή του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού ώστε να αποτελέσει πραγματική «δεύτερη ευκαιρία»
- Και μια σειρά άλλες θεσμικές παρεμβάσεις στο Πτωχευτικό Δίκαιο, στον Τειρεσία καθώς και για την, υπό συγκεκριμένους όρους, προστασία της α΄ κατοικίας μικρομεσαίων επιχειρηματιών που εγγυήθηκαν με την προσωπική τους περιουσία τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων τους, με την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του νόμου ν.3869/2010 που αποτέλεσε επίσης πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα η προτεινόμενη Εταιρεία-Ταμείο, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μέσα από σύμπραξη κυρίως ιδιωτικής αλλά και δημόσιας επενδυτικής συμμετοχής, θα αναλάβει τμηματικά τη διαχείριση μέρους των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων με κύριους στόχους:
- Να αντιμετωπιστεί σε μακροχρόνιο ορίζοντα το πρόβλημα, όχι μόνο αποσοβώντας τη ζημία για τους φορολογούμενους και τον κίνδυνο κουρέματος για τους καταθέτες, αλλά δημιουργώντας και τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη κερδών για το Δημόσιο.
- Να αναθερμανθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες, να αποκατασταθεί η πλήρης πρόσβαση τους στις αγορές, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και τελικά να αυξηθεί μετά από χρόνια η ρευστότητα για την ελληνική οικονομία.
- Να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία με την προσέλκυση επενδυτών για βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις και να υπάρξουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής Ελλήνων επενδυτών με τη σταδιακή, αλλά αποφασιστική αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Τρείς μήνες μετά, η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βρίσκει την απόλυτη δικαίωση μέσα από τα συμπεράσματα του ECOFIN της 11ης Ιουλίου 2017 για την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπης. Το ECOFIN μεταξύ άλλων προσκαλεί την Επιτροπή να αναπτύξει, έως το τέλος του 2017, σε συνεργασία με όλα τα σχετικά θεσμικά όργανα και φορείς και λαμβάνοντας υπόψη τα επιτυχημένα εθνικά παραδείγματα μέχρι στιγμής, ένα "προσχέδιο" για την πιθανή σύσταση «Εθνικών Εταιρειών Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων» (“National Asset Management Companies” - AMCs).
Μάλιστα η πρόταση της Δημοκρατική Συμπαράταξης απαντά στα περισσότερα από τα σημεία που εξουσιοδοτείται να εξειδικεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήτοι τις κατάλληλες κεφαλαιακές δομές, τη διακυβέρνηση και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των Εταιρειών Διαχείρισης.
Προκαλεί εντύπωση ότι οι κατά τα λοιπά λαλίστατες ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης τηρούν σιγή ιχθύος για την εξέλιξη αυτή ενώ ο εξωδικαστικός συμβιβασμός καρκινοβατεί και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε και το α΄ τρίμηνο του 2017, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας από την παράταση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.
Υπάρχουν και κάποιοι που νομίζουν πως έχουν λόγο ύπαρξης μόνο όταν επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ που τους τίμησε με το παραπάνω στο παρελθόν και βιάστηκαν να μας ασκήσουν σφοδρή κριτική. Καιρός είναι να αφήσουν το μικρόκοσμο τους και να επανέλθουν στην πραγματικότητα.
Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να καταστεί ουραγός στις ευρωπαϊκές εξελίξεις για το πιο κρίσιμο πλέον ζήτημα για τη βιωσιμότητα της εθνικής οικονομίας που είναι η διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους.
Προτείνουμε στους Κυβερνώντες να μελετήσουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και να τη θέσουν άμεσα σε εφαρμογή ειδάλλως θα αποδείξουν για ακόμη μια φορά ότι είναι τραγικά ελλειπείς για τις ανάγκες της χώρας.
Όσο προσπαθούν να χτίσουν success story σε μια εξαντλημένη κοινωνία και μια σκληρά δοκιμαζόμενη πραγματική οικονομία το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να πείθουν και τον τελευταίο πολίτη ότι ο κύκλος τους έκλεισε και ο λόγος πρέπει να δοθεί στον ελληνικό λαό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου