Ημερομηνία για την εκπλειστηρίαση των περιουσιακών στοιχείων της ΑΓΝΟ, πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου, αναμένεται να ορίσει το πρωτοδικείο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή.Οπως αναφέρει η εφημερίδα, χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης και το ντόμινο στις ελληνικές τράπεζες, που οδήγησε στην
κατάρρευση της ATE Bank, η χώρα παλεύει ακόμη με τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία που πέρασαν στον εκκαθαριστή της «κακής ATEbank». Αν και η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη πουλήθηκε επιτυχώς, όπως και η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, δεκάδες άλλα, μεγάλα ή μικρότερα πλην όμως σημαντικά, περιουσιακά στοιχεία παραμένουν σε διαδικασία εξυγίανσης ή εκποίησης. Μετά την εν εξελίξει προσπάθεια εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που βρίσκεται στην κυριότητα του εκκαθαριστή, επίκειται τώρα και η επιχείρηση εκπλειστηριασμού του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της πτωχευμένης Βιομηχανίας Γάλακτος ΑΓΝΟ Α.Ε
Στην περίπτωση της ΑΓΝΟ ο εκκαθαριστής επιδιώκει να εισπράξει μέρος των δανείων της τάξης των 19 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία.
Περίπτωση ιδιάζουσα, δεδομένου ότι η ΑΓΝΟ ιδρύθηκε και ανδρώθηκε ως συνεταιριστική επιχείρηση, αλλά διολίσθησε σε κρίση και εξαγοράσθηκε από την ιδιωτική επιχείρηση Κολιός, πριν τελικά και αυτή η μέτοχος «πετάξει λευκή πετσέτα». Η ΑΓΝΟ ζήτησε την υπαγωγή της σε δικαστική προστασία του άρθρου 99 το 2012, αλλά αυτή απορρίφθηκε και τελικά κηρύχθηκε πτωχευμένη το 2014.
Τώρα, τρία χρόνια μετά, αναμένεται να ορίσει το πρωτοδικείο ημερομηνία, πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου, ώστε να διεξαχθεί πλειστηριασμός. Η εκποίηση αφορά το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης και περιλαμβάνονται όλα τα ακίνητα, το εργοστάσιο, ο παραγωγικός εξοπλισμός, τα οχήματα κλπ., καθώς και το εμπορικό σήμα της όπως και οι άδειες λειτουργίας της.
Ως ελάχιστο τίμημα έχει προσδιοριστεί το ποσό των 18,281 εκατ. ευρώ και από τα έσοδα που επιδιώκεται να εισπραχθούν θα πρέπει να αποπληρωθούν Δημόσιο, εργαζόμενοι και πιστωτής, δηλαδή ο εκκαθαριστής της «κακής ATEbank» ή ATE YEE, όπως κανονικά λέγεται.
Ομως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους αλλά και παράγοντες της αγοράς, που παρακολουθούν αυτήν και άλλες ανάλογες διαδικασίες, όπως των ακινήτων της ΕΑΣΘ, η κρίση έχει περιορίσει τόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον όσο και τα ποσά που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν όσοι τελικά ενδιαφέρονται. Για παράδειγμα τα ακίνητα της ΕΑΣΘ, που «γονάτισε» υπό το βάρος υποχρεώσεων της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, έχουν αποτιμηθεί σε περίπου έξι εκατομμύρια, αλλά η πραγματική τους αξία μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερη εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει μετά έτη εγκατάλειψης. Το αυτό εικοτολογείται και για την ΑΓΝΟ, με ορισμένες πληροφορίες να αμφισβητούν τη λειτουργικότητα του εργοστασιακού της εξοπλισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου