Σειρά μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πληγέντες στη δυτική Αττική, ενώ στη Βουλή κατατίθεται η σχετική τροπολογία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Επικράτειας και
κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.
Τόνισε ότι θα δοθούν 1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας, 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου, 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης, 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας, 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.
Επίσης, ανέφερε ότι η αποζημίωση, μέχρι 150 τμ, αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο ενώ τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο.
Σημείωσε πως, όπως προβλέπει ο νόμος, θα υπάρξουν ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού. Πρόσθεσε πως ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Ο κ. Τζανακοπουλος τόνισε πως, εξαιτίας της έντασης της καταστροφής, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί.
«Συγκεκριμένα, όλα τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν 8.000 ευρώ».
Υπογράμμισε πως η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί.
Επισήμανε πως η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. «Η έκτατη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη» επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος.
Για την επισκευή των κτιρίων
Ο υπουργός Επικράτειας σημείωσε πως η τραγωδία από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή στη δυτική Αττική επανέφερε εμφατικά στο προσκήνιο τα δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα δεκαετιών στον οικιστικό και χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Υπογράμμισε πως «από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η έκτακτη κατάσταση».
Αναφορικά με τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί στην περιοχή ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι, μέχρι στιγμής, τα ειδικά τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αποτελούμενα από 120 μηχανικούς, έχουν πραγματοποιήσει 1.154 αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στον δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας και στη δημοτική ενότητα Νέας Περάμου.
Στον δήμο Μανδρας -Ειδυλλιας διενεργήθηκαν 925 αυτοψίες συνολικά. Τα 733 από τα κτήρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και δικαιούνται αποζημίωση. Από αυτά τα 588 είναι κατοικίες, 67 επαγγελματικοί χώροι, 5 δημόσια κτήρια και 73 αποθήκες - υπόγεια.
Στον δήμο Μεγαρέων και στη δημοτική ενότητα Νέας Περάμου διεξήχθησαν 229 συνολικές αυτοψίες. Τα 222 από τα κτήρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και δικαιούνται αποζημίωση. Πρόκειται για 142 κατοικίες, 30 επαγγελματικούς χώρους, 2 δημόσια κτήρια και 48 αποθήκες - υπόγεια.
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως οι αυτοψίες από το σύνολο των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση της καταγραφής να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι οι αποζημιώσεις που ήδη προβλέπονται στο νόμο για την επιδιόρθωση των κτιρίων είναι:
* 1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας
* 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου
* 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης
και
* 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας
* 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου
* 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.
«Ο νόμος ήδη προβλέπει ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού. Ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει πως «εξαιτίας της έντασης της καταστροφής η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί. Συγκεκριμένα, όλα τα νοικοκυριά που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν 8.000 ευρώ».
«Η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Τα ποσά θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα» επισήμανε.
Εκτός των οικονομικών ενισχύσεων, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως πρώτιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η τάχιστη αποκατάσταση των τμημάτων των 2 εθνικών οδών της Δυτικής Αττικής που έχουν υποστεί ζημιές, αλλά και του λιμανιού της Νέας Περάμου, προκειμένου να ομαλοποιηθεί άμεσα η κατάσταση.
Επίσης, όπως είπε, «η Ελληνική Αστυνομία από την πρώτη μέρα έχει διαθέσει συνολικά στην περιοχή Μάνδρας-Νέας Περάμου 1.172 αστυνομικούς. Οι εν λόγω αστυνομικές δυνάμεις επίσης από σήμερα θα ενισχυθούν». Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών θα επανεκδίδονται άμεσα και επί τόπου οι αστυνομικές ταυτότητες που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πλημμύρας.
Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων παίρνει και το υπουργείο Εργασίας καθώς, όπως τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, έχουν ανακοινωθεί άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή στη δυτική Αττική και στη Σύμη, με τη δέσμευση πως αντίστοιχα μέτρα θα λαμβάνονται και σε κάθε άλλη περιοχή, στην οποία τυχόν προκύψουν ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας:
* Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων).
* Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).
* Οι παραπάνω εισφορές θα εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.
Μέτρα ανακοινώθηκαν και από το υπουργείο Υγείας τα οποία προβλέπουν πως από σήμερα θα λειτουργεί καθημερινά ειδικό ιατρείο στη Μάνδρα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
«Στο πλαίσιο τέλος των ειδικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων από τις πλημμύρες. Τα σχετικά μέτρα θα ανακοινωθούν στις οικογένειες εντός των επόμενων ημερών» είπε καταλήγοντας ο υπουργός Επικρατείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου