Σημαντική κινητικότητα στον αγροτικό τομέα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, καθώς είναι μεγάλο το ενδιαφέρον, ακόμα και των νέων ανθρώπων, να ενταχθούν σε επιχειρηματικά σχέδια και να προχωρήσουν σε επενδύσεις που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή. Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς στην «Ύπαιθρο Χώρα», από την ανταπόκριση του κόσμου στο Πρόγραμμα
Αγροτικής Ανάπτυξης και το ΕΣΠΑ, προκύπτει ότι το προφίλ του αγρότη/επενδυτή έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με το παρελθόν. Τις τάσεις της νέας εποχής συνθέτουν, πλέον, οι μικρές και συντηρητικές επενδύσεις, η στροφή σε συνέργειες και ο σαφής προσανατολισμός σε επιχειρηματικές προσπάθειες στον ιδιωτικό τομέα.Προοπτικές
«Από την πολύχρονη εμπειρία μας, έχουμε διαπιστώσει ότι, σε σχέση με το παρελθόν, στις τελευταίες προκηρύξεις όσοι αποφάσισαν να εμπλακούν στα προγράμματα είναι άνθρωποι που ήθελαν να παραμείνουν στον αγροτικό χώρο. Όταν, παλαιότερα, οι περισσότεροι τα έβλεπαν και σαν μια ευκαιρία να πάρουν κάποια χρήματα και, στη συνέχεια, να ασχοληθούν με κάτι άλλο», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Νίκος Μπουνάκης, από την «Proactive A.E. – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων» και συμπληρώνει: «Σήμερα, ο κόσμος, και κυρίως οι νέοι, βλέπουν προοπτικές μέσα από την ενασχόλησή τους με τον αγροτικό χώρο».
Ποιές δράσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον;
Από τις δράσεις του ΠΑΑ, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται για τα Σχέδια Βελτίωσης, μία τάση που καταγράφεται σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μέτρο που αποσκοπεί στην ανάπτυξη και στην αναδιάρθρωση των γεωκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, με στόχο τη μετατροπή τους σε σύγχρονες παραγωγικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για τη Βιολογική Γεωργία, το μέτρο της Μεταποίησης και για τη σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών. Αρκετοί παραγωγοί έχουν καταλάβει ότι μόνοι τους δεν μπορούν να επιτύχουν πολύ υψηλές επιδόσεις στις αγροτικές τους επιχειρήσεις. Σύμφωνα με συνομιλητές μας από τη Βόρεια Ελλάδα, οι παραγωγοί προχωρούν σε συνέργειες, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες των προγραμμάτων και να δημιουργήσουν πιο ανταγωνιστικές αγροτικές επιχειρήσεις.
Όμοια, όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ της Ύπαιθρος Χώρα», είναι η ανταπόκριση του κόσμου και στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, ιδίως αυτά που αφορούν την επιχειρηματικότητα (όπως μεταποίηση, εξαγωγικές δραστηριότητες κ.ά.).
Είναι, όμως, τα προγράμματα αυτά αρκετά για την επανεκκίνηση της οικονομίας, και δη της αγροτικής;
«Δεν έχουμε αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε τους πόρους του προγράμματος, με δεδομένο ότι είμαστε σε μία περίοδο που η χώρα περνάει οικονομική κρίση και θέλει άμεσες, γρήγορες και αποτελεσματικές επενδύσεις», τονίζει ο κ. Μπουνάκης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα χρήματα των προγραμμάτων δεν επαρκούν για να καταστεί ο ελληνικός αγροτικός τομέας ανταγωνιστικός.
Παράλληλα, όπως σημειώνουν παράγοντες της Θεσσαλίας, η έλλειψη ρευστότητας, η ανυπαρξία τραπεζικής χρηματοδότησης και η υψηλή φορολογία αποτελούν τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια για μεγαλύτερες παραγωγές και επενδύσεις.
Όλοι, πάντως, συμφωνούν ότι με δεδομένο ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για επενδύσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις από την κεντρική διοίκηση και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις που θα συμβάλουν στη φορολογική ελάφρυνση των παραγωγών, στην παροχή επιπλέον κινήτρων, στην τραπεζική χρηματοδότηση και στη μείωση του κόστους παραγωγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου