Κύμα αλλαγής διευθύνσεων κατοικίας αναμένεται κατά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων με τους φορολογούμενους –σε συνεννόηση με τους λογιστές τους- να αναζητούν τη καλύτερη λύση που θα εξασφαλίσει και αποφυγή των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και την προοπτική είσπραξης επιδομάτων στο μέλλον.
Όσοι πιάστηκαν πέρυσι στον... ύπνο εμφανίζοντας εαυτούς ως φιλοξενούμενους κάτω από την ίδια στέγη με άλλα συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, έχουν ήδη δεχτεί δύο «χτυπήματα»: την απώλεια του κοινωνικού μερίσματος που διανεμήθηκε τον Δεκέμβριο αλλά και τη στέρηση της δυνατότητας ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη και πάνω από 300 ευρώ τον χρόνο.
Ο λόγος είναι ότι με την νέα επιδοματική πολιτική, υιοθετήθηκε η έννοια του εισοδήματος του «νοικοκυριού» το οποίο για να υπολογιστεί, αθροίζει όλα τα εισοδήματα όσων ζουν κάτω από την ίδια στέγη, ανεξάρτητα από το αν είναι συγγενικά πρόσωπα ή όχι.
Το γεγονός ότι στο καινούργιο έντυπο Ε1 προστίθεται ειδικός κωδικός ο οποίος θα συμπληρώνεται από όσους φιλοξενούν άτομα, δείχνει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει όχι μόνο να επιμείνει στην ίδια πολιτική αλλά και να την ενισχύσει. Με το που θα συμπληρώνει κάποιος ότι φιλοξενεί κάποιον τρίτο, θα γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση με αυτόν που δηλώνει ότι φιλοξενείται. Το ζητούμενο από αυτή τη διασταύρωση, είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις ατόμων που δηλώνουν φιλοξενούμενοι μόνο και μόνο για να αποφύγουν τα τεκμήρια διαβίωσης ή για να βοηθήσουν τον ιδιοκτήτη ενός ακινήτου να γλιτώσει τον φόρο από το ενοίκιο που καταβάλλουν οι ίδιοι.
Με τα τεκμήρια να απειλούν από τη μία αλλά και τον κίνδυνο απώλειας επιδομάτων να καραδοκεί από την άλλη, οι φορολογούμενοι έχουν μια ακόμη ευκαιρία κατά τη συμπλήρωση των φετινών δηλώσεων, να αλλάξουν τη διεύθυνση κατοικίας ανάλογα με το ποια είναι η πιο συμφέρουσα λύση.
Η επιμονή στη λύση της φιλοξενίας συμφέρει αν όλα τα μέρη του νοικοκυριού είναι δεδομένο ότι δεν πληρούν τα κριτήρια χορήγησης κάποιου επιδόματος. Άλλη λύση, είναι, εφόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα, η δωρεάν παραχώρηση ακινήτου. Πολλές φορές, οι φορολογούμενοι μπλέκουν τη φιλοξενία με την δωρεάν παραχώρηση. Η φιλοξενία προϋποθέτει ότι ζουν όλοι κάτω από την ίδια στέγη. Το τεκμήριο του ακινήτου φορτώνεται στον ιδιοκτήτη και ο φιλοξενούμενος δεν έχει καμία επιβάρυνση. Η δωρεάν παραχώρηση υφίσταται όταν ένας ιδιοκτήτης παραχωρεί ένα ακίνητο σε κάποιον τρίτο για να το χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών.
Για να είναι η δωρεάν παραχώρηση αφορολόγητη, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις:
1. Η επιφάνεια του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 200 τετραγωνικά μέτρα
2. Το ακίνητο να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία αυτού στον οποίο έγινε η παραχώρηση του ακινήτου.
3. Τα δύο πρόσωπα να συνδέονται με πρώτου βαθμού συγγένεια (ανιόντες ή κατιόντες και όχι σε ευθεία γραμμή κάτι που σημαίνει ότι εξαιρούνται τα αδέρφια)
Αν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, μπορεί να το παραχωρεί δωρεάν αλλά στην εφορία θα πληρώσει φόρο επί ενός τεκμαρτού ενοικίου το οποίο θα είναι ίσο με το 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου