Όσοι έχουμε περάσει από την Αυτοδιοίκηση ξέρουμε πολύ καλά τα προβλήματα. Πολλά απ αυτά, όπως διαφάνεια, συμμετοχή του πολίτη, λογοδοσία, αρμοδιότητες, πόροι, διοικητική επάρκεια με νέους συνενωμένους και ισχυρούς οργανισμούς, λύθηκαν με τον Καλλικράτη. Αυτόν που πολέμησαν και η Νέα
Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα, υπάρχουν ακόμη προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση. Αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την πραγματική της αυτοτέλεια, να γίνει δηλαδή αυτοδιοίκηση και στην πράξη, αυτονομία απ το κεντρικό κράτος που βάζει το χέρι στους ΟΤΑ (βλέπε αποθεματικά), ολοκλήρωση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων και πόρων (αντ αυτού σήμερα επιστρέφουν ξανά στην κεντρική διοίκηση αρμοδιότητες και πόροι), τρομερή γραφειοκρατία που πολλές φορές ακόμη και βασικές προμήθειες χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν, ουσιαστική αδυναμία των Δημάρχων να αξιοποιήσουν το προσωπικό στο πλαίσιο της πολιτικής στρατηγικής που ψήφισαν οι Δημότες και στις ανάγκες των Δήμων.
Αντί η Κυβέρνηση να προτάξει αυτά, προτάσσει τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό θεωρεί ως προτεραιότητα τώρα! Οι καρέκλες και οι κομματικοί τοπάρχες, η Ελλάδα στη δεκαετία του 50 και του 60.
Πετάει δε εκμεταλλευόμενη τις δημοκρατικές ευαισθησίες πολλών πολιτών την καραμέλα της αναλογικής.
Η απάντηση σύσσωμης της αυτοδιοίκησης είναι σύσσωμη και όχι χωρίς εξήγηση. Αν δεν αλλάξει και το μοντέλο διοίκησης τότε ο Δήμαρχος θα είναι όμηρος κάθε μικροπαραταξιακής και προσωπικής σκοπιμότητας και εκβιασμού. Κάθε Δημοτικός Σύμβουλος που θεωρεί ότι έχει να κερδίσει κάτι θα πηγαίνει για κάθε θέμα να διαπραγματεύεται την ψήφο του με τον Δήμαρχο.
Η απάντηση των προοδευτικών ανθρώπων της αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι το πρόταγμα των πραγματικών προβλημάτων της αυτοδιοίκησης.
Το πως θα βγαίνουν οι άρχοντες είναι δευτερεύον αν δεν μπορείς να λύσεις τα προβλήματα του κόσμου. Γιατί θα έχεις λύσει το πρόβλημα του κάθε "παράγοντα" για το πως θα μπορεί να εκβιάζει με την ψήφο του αλλά δεν θα έχεις διοίκηση και αυτό το ξέρουμε όσοι έχουμε περάσει από την αυτοδιοίκηση και οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον κόσμο.
Πάρτε για παράδειγμα έναν δήμο που έχει 36 Δημοτικούς Συμβούλους, στην πρώτη Κυριακή λαμβάνει η πρώτη παράταξη 30% η δευτερη 24% και η Τρίτη 19% (Συμβαίνει στους περισσότερους Δήμους), τότε θα χρειαστεί πολύ πιθανόν συμμαχία των δύο πρώτων για τον δευτερο γύρο και πιθανόν και μιας τρίτης Δημοτικής Παράταξης. Και θα φτάσουν να έχουν πάλι οριακή πλειοψηφία που σημαίνει θα είναι εκτεθειμένοι στη 1 ψήφο.
Και αυτό θα το έχουμε καταφέρει χωρίς να επιλύσουμε ΚΑΝΕΝΑ απ τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ και ΜΕΓΑΛΑ προβλήματα. Γιατί; Μα γιατί δε μας νοιαζουν αυτά, το θέμα είναι πως θα βάλουμε πόδι και θα φτιάξουμε κομματικό μηχανισμό στην Αυτοδιοίκηση.
Οφείλουμε λοιπόν να εξηγήσουμε στον κόσμο πως αν σήμερα χρειάζονται 3 χρόνια για να γίνει μια προμήθεια στους κάδους, με την απλή αναλογική θα χρειαζόμαστε πιθανόν τα διπλάσια. Αν σήμερα θέλουμε 2 και 3 χρόνια να αλλάξουμε έναν οργανισμό για να μετακινήσουμε κάποιο προσωπικό, με την απλή αναλογική δεν θα το κάνουμε ποτέ, αν σήμερα θέλουμε παιδικούς σταθμούς που να λειτουργούν με ρυθμούς που έχει ανάγκη οι οικογένεια τώρα θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις ανάγκες και του ρυθμούς του κάθε Δημοτικού Συμβούλου που θεωρεί ότι μπορεί να πιέσει για να πάρουμε τα παιδιά της εκλογικής του πελατείας.
Η Αυτοδιοίκηση πρέπει ταυτόχρονα να επιτελέσει δύο αποστολές.
Η πρώτη είναι να διοικηθεί ο Δήμος και για αυτό εκλέγουμε Δήμαρχο και Δημοτική Αρχή και η δεύτερη είναι να εκφραστεί η πολιτική βούληση και ο πλουραλισμός των πολιτών και των απόψεων τους.
Αν θέλουμε απλή αναλογική στα δεύτερο, πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο λειτουργίας των πρώτων που σημαίνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποχτά έναν πιο πολιτικό και ελεγκτικό ρόλο.
Αν δεν αλλάξουμε τον μοντέλο διοίκησης πάμε απλά να διαλύσουμε το σύμπαν για να ευνοηθούν οι κομματικοί σχεδιασμοί.
Πιο αναλογικό σύστημα; Ασφαλώς και ναι γιατί έχουμε και σήμερα προβλήματα και αλλοίωση της έκφρασης των πολιτών. Αλλά με μέτρο και ισορροπία γιατί οφείλουμε να σταθμίσουμε και τις δύο αποστολές της Αυτοδιοίκησης όχι αποκλειστικά και 100% την αναλογικότητα, όχι αποκλειστικά και 100% την διοίκηση.
Όσο αυτοί προτάσσουν τους εκλογικούς σχεδιασμούς τους και τον εκλογικό νόμο, εμείς οφείλουμε να προτάξουμε τα προβλήματα, τα πραγματικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Τις καρέκλες αυτοί, τους πολίτες εμείς.
*Ο Οδυσσέας Κορακίδης είναι μέλος της Εκετελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου