Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Ροδάκινο: Αβάντα η πρωιμότητα για τις αγορές, πληρώνονται οι καλές ποιότητες

Αποτέλεσμα εικόνας για ΡοδάκινοΔυναμικό ξεκίνημα και τιμές που «πληρώνουν» τα καλά ροδάκινα χαρακτηρίζουν τις πρώιμες ποικιλίες, παρά τις επιμέρους ποσοτικές απώλειες στην παραγωγή. Η φετινή πρωιμότητα, σε συνδυασμό με τις απώλειες τις Ισπανίας και της Ιταλίας, έδωσε ώθηση στη ζήτηση για ελληνικό ροδάκινο στις αγορές του εξωτερικού, ενώ και η
αύξηση του τουρισμού ζέστανε την κινητικότητα στην εγχώρια αγορά.
Η συγκομιδή στη Βέροια άρχισε φέτος ένα δεκαήμερο νωρίτερα, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Νέος Αλιάκμων» να καταγράφει αυξημένη ροή και καλές τιμές, τόσο προς την εγχώρια αγορά, όσο και προς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Η παραγωγή υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένη κατά περίπου 10%. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Οβεζίκ, υπεύθυνο ποιοτικού ελέγχου του συνεταιρισμού, «από τις 20 Μαΐου που μπήκαμε στα κανονικά πρώιμα, και μέχρι σήμερα, φεύγουν με πολύ καλούς ρυθμούς και τιμές σαφώς καλύτερες από πέρσι, όταν εκτός από τις χαμηλές τιμές, τα φορτία δεν έφευγαν, με αποτέλεσμα να μαζεύεται αρκετό στοκ». Όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά στις αρχές της εβδομάδας, «αυτήν τη στιγμή έχουμε στοκ γύρω στους 400-450 τόνους, όταν πέρσι στις ίδιες ποικιλίες είχαμε 1.300-1.500 τόνους στοκ».
Οι τιμές στα πολύ πρώιμα, όπως μας είπε, διαμορφώνονταν για τους παραγωγούς του συνεταιρισμού, μέχρι και τις 3 Ιουνίου που έκλεισαν, στα 50-75 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα και τις ποσότητες που παραδίδονταν στην κάθε ποιοτική κατηγορία. «Αυτήν τη στιγμή, μιλάμε για πάνω από 40 λεπτά κατά μέσο όρο, όταν πέρσι τέτοιον καιρόν το ροδάκινο ήταν στα 28-32 λεπτά».
Μείωση στις αποδόσεις των πρώιμων ποικιλιών της τάξης του 25%-30%, που επικεντρώνονται στις υπερπρώιμες, καταγράφουν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας. Ωστόσο, η πρωιμότητα κατά 10 ημέρες και εκεί, έδωσε προβάδισμα στις αγορές του εξωτερικού. Η υπεύθυνη πωλήσεων του συνεταιρισμού, Σούλα Σερδάρη, μας είπε ότι η βασική ζήτηση ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα, με την απουσία της Ισπανίας να είναι εμφανής. Η κ. Σερδάρη παρατηρεί ότι, φέτος, είναι αυξημένη η διακίνηση και στην εγχώρια αγορά, κυρίως προς τις κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερες από τις περσινές για τους παραγωγούς, με τις καλές ποιότητες να ξεκινούν από τα 10 λεπτά επιπλέον σε σχέση με πέρσι.
«Στα υπερπρώιμα, η απόδοση φέτος, λόγω πρωιμότητας, κινούνταν γύρω στα 800 κιλά το στρέμμα, έναντι των 1.200-1.300 κιλών που είναι οι συνήθεις αποδόσεις», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας. Οι πρώιμες, που ξεκίνησαν εδώ και 15 ημέρες περίπου, είχαν μικρότερες απώλειες. Οι αποδόσεις κινούνται στους 2 τόνους το στρέμμα, από τους 2,5-3 που θα έπρεπε να είναι, ενώ εκτιμά ότι μέσα στον Ιούλιο, στα μεσοπρώιμα, η παραγωγή θα έρθει στις κανονικές της ημερομηνίες.
Κανονικές αποδόσεις, με αυξητικές τάσεις, είναι η εικόνα που μεταφέρει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας, ο οποίος επισημαίνει το αβαντάζ της φετινής πρωιμότητας στη διακίνηση. Τα καλά ροδάκινα, τόνισε, παίρνουν τιμές, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμη την επόμενη εβδομάδα, που μπαίνουν στην αγορά ποσότητες από ανταγωνίστριες χώρες.

Και άνοιγμα προορισμών

Νέες αγορές, όπως αυτές της Ελβετίας και της Αυστρίας, άνοιξε φέτος η ώθηση που πήρε η καλή ποιότητα του ελληνικού ροδάκινου, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Τύρναβος Fruit».
Η παραγωγή και εκεί είναι μειωμένη κατά 25%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Βαγγέλη Χαλούλη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πέρσι ο συνεταιρισμός διακίνησε περίπου 270 τόνους ροδάκινα και 270 τόνους νεκταρίνια, ενώ φέτος, οι αντίστοιχες ποσότητες υπολογίζονται στους 380-400 τόνους ροδάκινα και 450 τόνους νεκταρίνια μέχρι τώρα. Επισημαίνει, δε, ότι παρά τη μειωμένη παραγωγή, ο συνεταιρισμός διακίνησε μεγαλύτερες ποσότητες, εξαιτίας των συνεργασιών που έκανε με παραγωγούς μη μέλη. «Η διακίνηση φέτος ήταν καλή από κάθε άποψη. Οι ποσότητες ήταν μεγαλύτερες, δεν είχαμε πιστωτικά και επιστροφές, ανοιχτήκαμε σε προορισμούς που δεν είχαμε, ενώ δούλεψε καλά και η εγχώρια διακίνηση», σημείωσε.

ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου