Γαλλία και Γερμανία θέλουν ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ να διατηρηθεί στα τωρινά του επίπεδα μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπουργών Γεωργίας των δυο χωρών.
Ειδικότερα, σε κοινή τους δήλωση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, οι υπουργοί απέρριψαν τν πρόταση της Κομισιόν που προβλέπει μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ και υποστήριξαν πως θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους ώστε το χρηματικό ποσό του δημοσιονομικού πλαισίου που αφιερώνεται στην αγροτική πολιτική, να παραμείνει στα τωρινά του επίπεδα για την Ευρώπη των 27.
Η Γαλλία, η οποία με διαφορά αποτελεί το πιο ευνοημένο μέλος από την ΚΑΠ, χαρακτήρισε στο παρελθόν «απαράδεκτη» την πρόταση και προσπάθησε να κινητοποιήσει και τα υπόλοιπα κράτη μέλη ώστε να υπερασπιστούν μαζί τον αγροτικό προϋπολογισμό. Μέχρι τον Ιούνιο τα κράτη- μέλη που είχαν εισχωρήσει στην «συμμαχία» έφταναν τα 19, με την Γερμανία, που είναι η πιο ισχυρή οικονομία της ΕΕ και ο βασικός χρηματοδότης, να απέχει από το μπλοκ. «Χαιρετίζω την απόφαση της Γερμανίας να ταχθεί υπέρ μας, ενάντια στην πρόταση της Κομισιόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Στεφάν Τραβέρτ, απευθυνόμενος στην γερμανίδα ομόλογό τους, Γιούλια Κλόεκνερ. Οι δυο υπουργοί τέλος, ζήτησαν πολιτικές που θα είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, περισσότερο στοχευμένες άμεσες ενισχύσεις καθώς και ενίσχυση των εργαλειών διαχείρισης κρίσεων.
Υπενθυμίζεται πως η σχεδιασμένη για του χρόνου αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ενός κράτους που συνέφερε αρκετά στον προϋπολογισμό της Ένωσης, πιέζει αναπόφευκτα προς την μείωση σημαντικών τομέων δαπανών, όπως είναι η γεωργία. Για τον λόγο αυτό, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα έξοδα αλλά και να προωθηθούν διαφορετικές πολιτικές, η Κομισιόν τον Μάιο πρότεινε να μειωθούν οι ενισχύσεις για την περίοδο 2021-2027 στα 365 δις ευρώ, από τα 438 που είναι σήμερα, δηλαδή μια μείωση της τάξης του 5% σε σχέση με την τρέχουσα ΚΑΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου