Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ : ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣΣτην προχθεσινή παρουσίαση της πορείας υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο ο αρμόδιος προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας του ΕΣΠΑ, του αρμόδιου υπουργείου όσο και ο περιφερειάρχης, με λεκτικά τεχνάσματα, παρουσίασαν μια εικονική πραγματικότητα, πολύ μακριά από την αληθινή.
Ο κ. Λογοθέτης δήλωσε: «Η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ συνολικά είναι

στο 84%, οι εντάξεις στο 65%, οι συμβάσεις στο 44% και οι δαπάνες στο 20%, με την Κεντρική Μακεδονία να παρουσιάζει απορρόφηση 24,2% και να κατέχει την πρώτη θέση».
Ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της πορείας υλοποίησης του Ε΄ ΕΣΠΑ που παρουσίασε ο κ. Τζιτζικώστας, μέχρι σήμερα:
«Συμβασιοποιήθηκαν έργα σε ύψος 361,6 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα η απορρόφηση ξεπερνάει τα 236,3 εκατ. ευρώ».
Υπογράμμισε επίσης ότι «πόροι 140 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατευθύνονται το αμέσως επόμενο διάστημα σε δράσεις έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας».
Η αλήθεια όμως είναι ότι από τα 140 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μόνο 20 εκατ. ευρώ και αυτά ουσιαστικά με απευθείας αναθέσεις σε δημόσιους φορείς και καμία σύμβαση δεν έχει υπογραφεί με φορέα της ιδιωτικής οικονομίας, ούτε καν οι προσκλήσεις έγιναν προς τους ενδιαφερομένους. Τα 120 εκατ. ευρώ, όπως είπε, «κατευθύνονται το αμέσως επόμενο διάστημα…» ‒ και ο καθένας ό,τι κατάλαβε.
Από την παρέμβαση του κ. Λογοθέτη καταλαβαίνουμε ότι είναι τραγική η συνολική καθυστέρηση του ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα, αν σκεφτούμε ότι έχουμε διανύσει περίπου το 70% του συμβατικού χρόνου του Ε΄ ΕΣΠΑ (2013-2020) και η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι η χώρα μας είναι πρώτη στις απορροφήσεις, όμως σε πρόσφατη ανάρτησή της στην επίσημη ιστοσελίδα της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατάσσει τη χώρα μας στη 16η θέση.
Όσον αφορά την απορρόφηση στην Κεντρική Μακεδονία, είναι 4,2% πάνω από τον μέσο όρο των άλλων Περιφερειών και σε απόλυτο αριθμό περίπου 25 εκατ. Ευρώ, κρύβουν όμως τρείς αλήθειες που αποκαλύπτουν, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει απορροφήσει ούτε ένα ευρώ σε νέο πρόγραμμα του Ε΄ ΕΣΠΑ, ύψους 1 δις ευρώ.
Κρύβουν ότι από τα 263,3 εκατ. ευρώ, περίπου τα 180 εκατ. είναι πόροι που πήγαν κυρίως σε οδικά έργα, τα οποία έπρεπε να είχαν τελειώσει μέχρι το 2015 με πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ και οι οποίοι χάθηκαν με ευθύνη της Περιφέρειας. Κρύβουν επίσης ότι μόνο η δική μας Περιφέρεια έχει τόσο πολλά και μεγάλα οδικά έργα και αυτό είναι έργο της κρατικής Περιφέρειας, η οποία τα μελέτησε και μέχρι το 2011 τα είχε δημοπρατήσει όλα. Κρύβουν επίσης ότι τα υπόλοιπα περίπου 80 εκατ. ευρώ δόθηκαν χωρίς διαγωνισμούς στους δήμους και τις μητροπόλεις για συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία και ανάλογους προνοιακούς σκοπούς, λόγω της κρίσης και με έγκριση της ΕΕ. Εάν συνυπολογιστούν αυτά, τότε καταλαβαίνουμε εύκολα πόση αξία έχει η δήλωση του περιφερειάρχη ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εθνική πρωταθλήτρια του ΕΣΠΑ».
Επίσης δεν παρουσιάζει ποτέ, το αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα της διοίκησής του στην πράξη και όχι στα λόγια. Δεν λέει αν σχεδίασε και αν υλοποίησε έστω και ένα έργο μετά το 2011, που πήρε η παράταξή τους την ευθύνη της Περιφέρειας, μέχρι σήμερα∙ ακόμη χειρότερα, αν έχουν μελετήσει και αν πρόκειται να δημοπρατήσουν μέχρι το τέλος του Ε΄ ΕΣΠΑ το 2020 ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Το τρέχον πρόγραμμα έχει διανύσει περίπου το 70% του χρόνου του και ακόμη δεν έχουν κάνει τις προσκλήσεις για τα προγράμματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, που σημαίνει ότι, και γίνουν τώρα, δεν θα προλάβουν να υλοποιηθούν και οι πόροι θα χαθούν.
Οι Περιφέρειες έχουν πολλές και σημαντικές αρμοδιότητες και πολλούς κοινοτικούς πόρους που όχι μόνο δεν περιορίστηκαν λόγω της κρίσης ‒ αντιθέτως, αυξήθηκαν για τον λόγο αυτόν με προσθέτους πόρους για προνοιακά και επισιτιστικά προγράμματα.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω του πληθυσμού και της έκτασής της, είχε και στο ΕΣΠΑ (2007-2013) και στο τρέχον (2013-2020) τους περισσοτέρους πόρους από όλες τις Περιφέρειες.
Οι πόροι που της διατέθηκαν το 2007, από την τότε κυβέρνηση, σε εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού που όριζε ότι το 80% του Δ΄ ΕΣΠΑ θα πάει στις Περιφέρειες, ήταν περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Στον απολογισμό της, η ηγεσία της αιρετής πλέον Περιφέρειας, που από το 2011 διαχειρίζεται τους κοινοτικούς πόρους, είπε πως είναι πρώτη σε απορροφήσεις και πως μέχρι το τέλος του 2015 είχε απορροφήσει περίπου 740 εκατ. ευρώ. Οι κυβερνήσεις με τρεις αναθεωρήσεις του ΕΣΠΑ ‒μία το 2008, μία το 2013 και η τελευταία το 2015‒ αφαίρεσαν τους μισούς αθροιστικά πόρους από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ίδιο έκαναν και στις άλλες Περιφέρειες, επειδή εκτιμούσαν στην πρώτη αναθεώρηση και φοβούνταν στις δύο επόμενες ότι οι Περιφέρειες δεν θα μπορούσαν να αξιοποιούσαν τους πόρους και θα τους έχανε η χώρα.
Ακόμη χειροτέρα, περίπου τα 200 εκατ. ευρώ από τα 740, που εμφανίζει λογιστικά να έχει απορροφήσει η Περιφέρεια, τα χρησιμοποίησαν οι κεντρικές κυβερνήσεις για τα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης και τους κόμβους της δυτικής περιφερειακής, που κατασκευάζονται από τις εταιρείες Αττικό Μετρό ΑΕ και Εγνατία ΑΕ. Οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν αλλού τα 200 εκατ. ευρώ που όφειλαν να δώσουν για τα έργα αυτά και η Περιφέρεια όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκε, αλλά το χάρηκε γιατί εμφανίζει πλασματικές απορροφήσεις και επαίρεται για πρωταθλητισμό, μόνο που δεν αποκαλύπτει σε ποια κατηγορία.
Τα ίδια και χειροτέρα συμβαίνουν με τη διαχείριση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, περίπου 1 δις ευρώ, που μέχρι τώρα πληρώνει κυρίως τα καθυστερημένα έργα του προηγουμένου ΕΣΠΑ τα οποία, αντί να τελειώσουν το αργότερο το 2015, ακόμη σέρνονται και σπαταλούνται πόροι ζωτικοί για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου