Προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει ποινικές ευθύνες πλέον, για 5 υπουργούς, θα προτείνει το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιογραφικές
πληροφορίες.
Αυτό γράφει σήμερα η εφημερίδα Τα Νεα, προσθέτοντας ότι οι 5 υπουργοί που θα προτείνεται να παραπεμφθούν σε προανακριτική είναι οι: Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς, Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η αντίδραση πάντως μέχρι στιγμής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην επιτροπή για την Υγεία είναι «περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος», χωρίς να διαψεύδεται η πληροφορία.
Ηδη άλλωστε πο χθές το βράδυ το iefimerida είχε αποκαλύψει ότι το πόρισμα θα αποδίδει ευθύνες στους 5 παραπάνω υπουργούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και η σύσταση προανακριτικής που θα ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες. Το ρεπορτάζ του Δημήτρη Τάκη ανέφερε χθές:
«Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα που θα καταθέσουν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου στο πρόεδρο της Βουλής θα γίνεται λόγος για σαφέστατες πολιτικές ευθύνες αλλά και πάσης φύσεως ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, πολιτικών και μη. Μάλιστα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο και για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες κάποιων από τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν διατελέσει τα προηγούμενα χρόνια υπουργοί υγείας. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» απαντούν στις ερωτήσεις των Κοινοβουλευτικών συντακτών τις τελευταίες ώρες.
Το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες και θα αφορά τέσσερις ξεχωριστές υποθέσεις . Την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, την πώληση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντινάν, το θέμα των αρθροσκοπήσεων και την υπόθεση των φαρμάκων συνολικά αλλά και των εμβολίων για την επιδημία γρίπης.
Αν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν ακόμα να μιλήσουν για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και τις ευθύνες τους είναι δεδομένο πως με βάση τις τέσσερις υποθέσεις οι πρώην υπουργοί που θα αναφέρονται στο πόρισμα και θα ελέγχονται για τις ευθύνες που έχουν είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μάριος Σαλμάς ,ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμα τους θα αναδεικνύονται οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων που έχουν χειριστεί τις παραπάνω υποθέσεις. Σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις αν οι ευθύνες των πρώην υπουργών μπορεί να οδηγήσουν και σε προανακριτική επιτροπή οι
κυβερνητικοί βουλευτές της επιτροπής απαντούσαν σιβυλλικά ότι «από τη στιγμή που αναδεικνύουμε τις ευθύνες σημαίνει ότι υπάρχουν».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων ο κύβος ερρίφθη για τα 5 πρόσωπα και οι ευθύνες τους αναμένεται να εξατομικεύονται ως εξής:
Για τον πρώην υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις φερόμενες ως παράνομες 23 προσλήψεις.
Για τούς πρώην υπουργούς Ανδρέα Λοβέρδο και Μάκη Βορίδη για την ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν
Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά για την υπόθεση των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων.
Για τον πρώην υπουργό Υγείας και νυν κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο για σειρά υποθέσεων μεταξύ των οποίων την προμήθεια αντιικών φαρμάκων και εμβολίων για την γρίππη, τις θερμικές κάμερες που αγοράστηκαν για να εντοπίζουν κρούσματα πυρετού και τοποθετήθηκαν την περίοδο εκείνη στα αεροδρόμια καθώς και τα δάνεια που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αγορά των εμβολίων, τις διαφημιστικές καμπάνιες και χορηγίες και το κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Στην πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι πράξεις η οι παραλήψεις που είναι αξιόποινες, ενώ η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί σε ειδική συνεδρίαση και με απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους, να αποφασίσει για την συγκρότηση η μη της επιτροπής που θα διερευνήσει τα τυχόν ποινικά αδικήματα των πολιτικών προσώπων.
Τι απαντούν οι βουλευτές του Σύριζα:
«Περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος» συστήνουν πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε όσους προεξοφλούν τα συμπεράσματα του πορίσματος από την εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.
Σε επικοινωνία που είχαν με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν σχετικά με την εξεταστική για την Υγεία, ότι τμήμα του πορίσματος που αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν», θα δοθεί από την πλειοψηφία στα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής το πρωί της Δευτέρας και εν συνεχεία θα συζητηθεί στην πρώτη από τις τέσσερις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής (μία για κάθε υπόθεση).
«Όσο για τα δημοσιεύματα που προεξοφλούν τα συμπεράσματα του πορίσματος με δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες, συστήνουμε περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.
Η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου:
«Είμαι από τους πιο στοχοποιημένους γιατί ως υπουργός ήμουν αντίθετος τους και στη Βουλή είμαι ο πιο επιθετικός, σκληρός αλλά δίκαιος. Η στοχοποίησή μου έχει να κάνει και με την κεντροαριστερά γιατί τους ενδιαφέρουν και οι ψήφοι της κεντροαριστεράς» είπε ο κ. Λοβέρδος. Και πρόσθεσε:
«Αυτά είναι τίτλοι τιμής και υπερηφάνειας και με αυτά θα πάω στις εκλογές. Δεν λέω ότι δεν θυμώνω, αλλά σε πολιτικό επίπεδο η τελευταία μου λέξη είναι ότι τους έχω για πρωινό».
«Πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα, αλλά η λάσπη δεν μένει για πολύ» σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο θέμα περί παραπομπής πρώην υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της Υγείας.
Η αντίδραση του Αδωνι Γεωργιάδη:
«Αυτό το πόρισμα που ακούτε αποκλείω να καταλήξει σε Προανακριτική για την Υγεία» δήλωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής παρέμβασης στο Open TV. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου, «διότι δεν έχει να παρουσιάσει πραγματικό έργο», κατά συνέπεια στρέφεται κατά των πολιτικών προσώπων που τους ενοχλούν.
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε: «Πόρισμα από αυτή την Εξεταστική που να καταλήγει σε προσωποποιημένες ευθύνες δεν μπορεί να υπάρξει. Διότι όσον αφορά τις υποθέσεις έχουν όλες ξεκαθαριστεί. Όσον αφορά τα ποινικά αδικήματα, θα μπορούσε ενδεχομένως η πλειοψηφία να πει για το καθένα από αυτά την απιστία, που είναι το πιο αφηρημένο, αλλά η ίδια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην υπόθεση του Παναγιώτη Κουρουμπλή και της Novartis έχει αποφανθεί ότι η απιστία είναι παραγραφέν αδίκημα. Δεν μπορεί να είναι παραγραφέν για τον Κουρουμπλή και να μην είναι για τους άλλους.»
«Επί 1,5 χρόνο το μέγα σκάνδαλο στην Υγεία με τα 150 δισ.ευρώ «τρύπας», ήταν οι 23 διορισμοί του Άδωνι για 8 μήνες με μισθό 500 ευρώ. Τρίχες κατσαρές» κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου