Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
«Tα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει, ή μάλλον θα έπρεπε, να αντιμετωπίζονται απ’ όλα τα κόμματα με υπευθυνότητα και μετριοπάθεια. Πάγια δική μου θέση και της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η Ελλάδα -και λόγω της γεωγραφικής της θέσης- πρέπει, με βάση και αφετηρία την Ευρώπη, να ασκεί εξωτερική πολιτική με στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές χώρες και την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.
«Από την πρώτη στιγμή υποστήριξα ότι η Συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι σε θετική κατεύθυνση. Υπάρχουν προβλήματα και θα έπρεπε με μεγαλύτερη γενναιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για τα προβλήματα αυτά. Όπως και για τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας, που είναι πάρα πολλά, θα έπρεπε με πολύ μεγαλύτερη γενναιότητα να μιλήσει η ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, η ρηματική διακοίνωση διευκρινίζει ορισμένα εκκρεμή ζητήματα: η ιθαγένεια, πράγματι, δεν προκαθορίζει το θέμα της εθνότητας και η γλώσσα της γειτονικής χώρας ανήκει στη νοτιοσλαβική οικογένεια γλωσσών», πρόσθεσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι «τα πράγματα θα ήταν πράγματι διαφορετικά, αν η κυβέρνηση είχε επιδιώξει από την αρχή τη συναίνεση όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Βέβαια είχε το πρόβλημα του Καμμένου, ο οποίος τορπίλιζε σε κάθε ευκαιρία τη δυνατότητα επίλυσης αυτού του εθνικού θέματος. Αλλά αυτή την ευθύνη την έχει και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, την επιλογή του Καμμένου σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα. Επέλεξε η κυβέρνηση σε ορισμένα σημεία να ενεργήσει μονομερώς, με ελάχιστη πληροφόρηση αρχικά προς τα κόμματα και τους πολίτες, χωρίς την απαραίτητη εθνική συνεννόηση», τονίζοντας ότι «παράταση όμως του σημερινού τέλματος θα εξυπηρετούσε μόνο τα Σκόπια, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία». 140 χώρες την έχουν αναγνωρίσει με το προηγούμενο συνταγματικό της όνομα, «Μακεδονία». Κι αυτό θέλουμε να αποφευχθεί, να μην ονομάζεται πλέον «Μακεδονία» και να υπάρχει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως είναι το «Βόρεια Μακεδονία», το οποίο ήταν για αυτόν τον λόγο η πάγια εθνική θέση».
«Είναι καιρός να λυθεί ένα πρόβλημα που λιμνάζει εδώ και 26 χρόνια, δηλητηριάζει τις σχέσεις των δυο χωρών, πρόβλημα που δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να παίζει «παιχνίδια προστασίας» των βαλκανικών λαών που δήθεν απειλούνται από την Ελλάδα, αλλά και ένα πρόβλημα που τροφοδοτεί ακόμα και σήμερα το μίσος και το φανατισμό. Και η ΔΗΜΑΡ παίρνει καθαρή θέση. Είναι θετικό γεγονός ότι υπάρχουν δυνάμεις και στελέχη του προοδευτικού χώρου, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ εννοώ, που παίρνουν καθαρή θέση και τοποθετούνται υπέρ της Συμφωνίας. Και είναι σαφές ότι όλοι εμείς δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση, στηρίζουμε την επίλυση του Μακεδονικού. Είμαστε σταθερά απέναντι στην κυβέρνηση και υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού», πρόσθεσε.
«Δεν είναι δυνατόν τα μείζονα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός στείρου δικομματισμού. Όποιος δεν ψηφίσει τη Συμφωνία να θεωρείται ότι είναι με τη ΝΔ και όποιος τη ψηφίσει να θεωρείται ότι είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια ιστορική στιγμή, να πούμε ''Οχι'' σε έναν νέο εθνικό διχασμό, να πάρουμε αποφάσεις αψηφώντας το κομματικό κόστος. Ας σταθούμε λοιπόν σήμερα με ισχυρό αίσθημα ευθύνης. Η ΔΗΜΑΡ ψηφίζει ΝΑΙ, ψηφίζω την κύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών», κατέληξε λέγοντας ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Δείτε το βίντεο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου