Περίπου 40 επιπλέον μισθολόγια θα εξακολουθεί να πληρώνει η Βουλή, λόγω της νέας αλλαγής που προωθείται στον Κανονισμό . Κι αυτό, γιατί με την προωθούμενη αλλαγή «παγώνει» η προηγούμενη ψηφισμένη μείωση του αριθμού των μετακλητών
υπαλλήλων στα γραφεία των πρώην προέδρων της Βουλής και πρώην Πρωθυπουργών, μετά τις προσεχείς εκλογές.
Οι αλλαγές, οι οποίες συζητήθηκαν την Πέμπτη στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, λογικά θα εισαχθούν προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα. Εκεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα «περάσουν» με ευρεία συναίνεση, κάνοντας πολλούς να μιλούν για διακομματικό «δωράκι» . Η ψηφισμένη μείωση θα εφαρμοζόταν από την επόμενη μέρα των προσεχών εθνικών εκλογών, ενώ οι τροποποιήσεις του κανονισμού που τώρα προωθούνται, μεταθέτουν το «κόψιμο» των μετακλητών για τη Βουλή που θα προκύψει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Σημειώνεται ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι της βουλής μόλις προκηρυχθούν εκλογές απολύονται για έναν μήνα, και μπορούν να επαναπροσληφθούν με τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Ενδεχομένως λοιπόν - και εν μέσω εκλογολογίας - να μην είναι τυχαίος ο χρόνος κατά τον οποίο μπαίνει στο "ψυγείο" η ψηφισμένη διάταξη.
Οι πρώην πρόεδροι της Βουλής και οι πρώην Πρωθυπουργοί είχαν στο παρελθόν το δικαίωμα να έχουν επτά μετακλητούς υπαλλήλους στα γραφεία τους. Με διαδοχικές αλλαγές του κανονισμού, οι επτά έγιναν, έξι και οι έξι πέντε. Με την τελευταία ρύθμιση που είχε ψηφιστεί και τώρα πιθανότατα «παγώνει», ο αριθμός των μετακλητών για τους πρώην θα μειωνόταν από πέντε σε τρεις για όσους δεν είχαν συμπληρωθεί δύο περίοδοι από τη λήξη της θητείας τους και από πέντε σε έναν για τους υπολοίπους.
Με μια απλή πρόσθεση, μιλάμε για περισσότερους από 40 μετακλητούς υπαλλήλους που «σώζονται» τουλάχιστον για άλλη μια κοινοβουλευτική περίοδο, προκειμένου να στελεχώσουν γραφεία πρώην προέδρων και πρώην πρωθυπουργών τα οποία βέβαια στην πράξη παράγουν μηδενικό κοινοβουλευτικό έργο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι πέραν των μετακλητών υπαλλήλων που δικαιούνται οι πρώην Πρόεδροι Βουλής και πρώην Πρωθυπουργοί, υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να αποσπάσουν στο γραφείο τους μόνιμους υπαλλήλους της Βουλής, που εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες.
Οι πρώην πρόεδροι της Βουλής που θα δικαιούνταν από την επομένη των προσεχών εκλογών μόνο έναν μετακλητό αντί για πέντε είναι οι Απόστολος Κακλαμάνης, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, Φίλιππος Πετσάλνικος και Βύρων Πολύδωρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Το ίδιο θα ίσχυε και για τους πρώην Πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά. Επειδή θα είχαν μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις μετά τη λήξη της θητείας, θα έμεναν μόνο με έναν μετακλητό. Αν ψηφιστεί η προωθούμενη διάταξη, θα διατηρήσουν πέντε μετακλητούς στο γραφείο τους.
Με τρεις αντί για πέντε μετακλητούς θα έμενε η Ζωή Κωνσταντοπούλου (γιατί δεν έχουν συμπληρωθεί δύο περίοδοι από τη λήξη της θητείας της), αλλά και ο Νίκος Βούτσης, στην περίπτωση που γίνει πρώην βέβαια. Και εκείνοι τελικά θα διατηρήσουν πέντε μετακλητούς. Το ίδιο θα ίσχυε και για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εάν δεν επανεκλεγεί Πρωθυπουργός και ίσχυε η ψηφισμένη μείωση θα δικαιούνταν τρεις μετακλητούς.
Παράλληλα, στο ίδιο πακέτο αλλαγών που προωθείται, περιλαμβάνεται ακόμη μια ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η μείωση των μετακλητών δεν θα εφαρμόζεται για όσους είναι εν ενεργεία βουλευτές ή ευρωβουλευτές. Γι αυτούς, δηλαδή, δεν θα ισχύσει καθόλου ανεξαρτήτως του χρόνου αποχώρησής τους από το αξίωμα που κατείχαν.
Για παράδειγμα, ο Κώστας Καραμανλής για όσο καιρό είναι βουλευτής θα δικαιούται πέντε μετακλητούς υπαλλήλους. Οι μόνοι που θα επηρεαστούν είναι όσοι δεν θα είναι βουλευτές ή ευρωβουλευτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου