Τη θέσπιση κριτηρίων για την ένταξη στις 120 δόσεις προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο", ενώ είπε ότι θα δοθεί πάλι
κοινωνικό μέρισμα, αν υπάρχει η δυνατότητα στον προϋπολογισμό
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το "επίδομα Πάσχα" και αν υπάρχει διαθέσιμο ποσό για να δοθεί σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αν υπάρξει υπεραπόδοση στον προϋπολογισμό.
«Τα τελευταία 3 χρόνια, στο τέλος της χρονιάς όταν είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από τον στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με ένα κοινωνικό, δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια, αυτό θα το κάνουμε και του χρόνου, εάν υπάρξει υπερ-απόδοση", είπε, προσθέτοντας για τα χρήματα που είχαν γραφεί στον φετινό προϋπολογισμό:
"Αυτά τα λεφτά, που αναφέρεστε, ήταν μια πίστωση στην περίπτωση, που εμείς δεν προλαβαίναμε να μπορούμε να πληρώσουμε όλα τα αναδρομικά και βάλαμε στην άκρη κάποια χρήματα για να μετρήσουν στο 2018. Αν τα ξοδέψουμε το 2019, πιάνονται ως δαπάνες και θα μπορούσε, εάν δεν πάμε καλά, να μην φτάσουμε τον στόχο. 'Αρα αυτά είναι στην άκρη, αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι το τέλος, για να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε εντός των στόχων. Αυτό έχει δυο σημαντικά αποτελέσματα, ότι είμαστε εντός των στόχων τα τελευταία τρία χρόνια, μια μεγάλη αξιοπιστία στις αγορές για να μας δανείζουν, και δεύτερον μας επέτρεπε όταν είχαμε υπερ-πλεόνασμα να το επιστρέψουμε στην κοινωνία. Και άρα επανέρχομαι στο θέμα της ομιλίας μου που είναι: οικονομία και κοινωνία και πώς αυτά τα δύο πάνε μαζί».
Απαντώντας σε ερώτηση για άλλα θετικά μέτρα που μπορεί να εξετάζει η κυβέρνηση, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια για την ένταξη στις νέες ρυθμίσεις έως 120 δόσεων που προωθούνται για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, ώστε να αποκλεισθούν οι κακοπληρωτές, λέγοντας:
«Σχεδιάζουμε διάφορες παρεμβάσεις, και το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών, να βοηθήσουμε ανθρώπους, που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν κάποιο χρέος. Έτσι και αυτό, όπως με τον νέο νόμο Κατσέλη έχουμε δυο στόχους: να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, που πραγματικά έχουν πρόβλημα και να μην βοηθήσουμε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν, είναι σημαντικό. Κάποιος, που έχει ιδρώσει για να ξεπληρώσει είτε προς την φορολογία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νιώθει άσχημα να βλέπει έναν κακοπληρωτή, που έχει λεφτά και δεν πληρώνει, να μπαίνει σε ένα σύστημα δόσεων. Έτσι, όποιο σύστημα παρουσιάζεις πρέπει να έχει το στοιχείο της δικαιοσύνης, ότι ο άνθρωπος, που βοηθάς έχει πραγματικό πρόβλημα και με μια μικρή βοήθεια μπορεί να πληρώσει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου