Λίγο πριν τις ευρωεκλογές, στη διακαναλική του συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ευθέως και ευθαρσώς ότι είναι υπέρ της επταήμερης εργασίας. Δήλωση που προκάλεσε σάλο και πλήθος αντιδράσεων και την οποία «γαλάζια» στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ είχαν
προσπαθήσει να… συμμαζέψουν, υποστηρίζοντας ότι δεν εννοούσε επταήμερο εργασίας, αλλά επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο, ωστόσο, ισχύει ήδη. «Να σαρώσουμε ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα»
Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ο κ. Μητσοτάκης σε διάλογο που έχει με επιχειρηματίες στην Κω, επαναφέρει το ζήτημα της επταήμερης εργασίας και προκαλεί «σοκ» για ακόμα μια φορά με τις θέσεις του.
Πιο συγκεκριμένα, στο βίντεο ακούγεται επιχειρηματίας του νησιού να λέει: «Εφταήμερο εργασίας. Όχι ο εκβιασμός που γίνεται από τους ελέγχους εδώ πέρα, όχι εξαήμερο, εφταήμερο. Απαιτούμε να γίνει πιο εύκολο, πιο ευέλικτο το θέμα των 7 ημερών και όχι να επικρέμεται η σπάθη των προστίμων», αναφερόμενος και στους ελέγχους που γίνονται τα τελευταία χρόνια και από το ΣΕΠΕ, το οποίο δεν διστάζει να επιβάλει «τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες της εργασιακής νομοθεσίας.
Τότε, ο κ. Μητσοτάκης, νιώθοντας άνετα αφού περιτριγυριζόταν από ανθρώπους με τις ίδιες ιδέες είπε: «Δεν πρέπει να μπλέξουμε στα χωράφια των εργαζόμενων και των επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν συμφωνήσει τι είναι καλό για τους ίδιους». Για να προσθέσει λίγο αργότερα, πιο καθαρά και ξάστερα-για όσους δεν το κατάλαβαν-: «Να σαρώσουμε ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα»…
Δείτε το σχετικό βίντεο με όλα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, στη χώρα µας προβλέπεται σύστηµα εξαήµερης ή πενθήµερης εργασίας. Κατόπιν συµφωνίας εργοδότη και εργαζοµένου, δύναται να συµφωνηθεί ότι ο εργαζόµενος θα απασχολείται είτε 6 ηµέρες την εβδοµάδα επί 7 ώρες ηµερησίως, είτε 5 ηµέρες την εβδοµάδα επί 8 ώρες ηµερησίως. Η επιλογή του ενός εκ των δύο συστηµάτων είναι υποχρεωτική. Ως εκ τούτου, αυτά δεν δύναται να εφαρµοστούν παράλληλα. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι ο εργοδότης δεν δύναται να απασχολεί κατά βούληση τον εργαζόµενο. Δηλαδή, για παράδειγμα µία εβδοµάδα πέντε ηµέρες, την επόµενη έξι και ούτω καθ’ εξής.
Νέα Σελίδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου