▼
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019
Ομιλία Γ. Φραγγίδη στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης
"Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και των εργασιών της νέας Βουλής, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους μας, υγεία, καλή
δύναμη και καλό έργο.
Το πολιτικό ήθος, ο αναβαθμισμένος πολιτικός λόγος, η σκληρή δουλειά, η παραγωγικότητα και ο πολιτικός πολιτισμός, ας είναι στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν όλους μας.
Χαίρομαι, που σ’ αυτή τη Βουλή στην οποία συμμετέχω ξανά μετά από κάποια χρόνια, βρίσκονται μόνο κόμματα του λεγόμενου Συνταγματικού Τόξου.
Ο ελληνικός λαός περιμένει πολλά από εμάς. Καλούμαστε όλοι να είμαστε χρήσιμοι και γόνιμοι.
Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει για κανέναν, πόσο μάλλον για την κυβέρνηση. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα. Η τετράχρονη κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποτελεί παρελθόν. Τα σημάδια όμως των πολιτικών επιλογών τους είναι ανεξίτηλα στον τόπο, στην κοινωνία, στην οικονομία. Το αποτύπωμα του κυρίου Τσίπρα στην Ελλάδα, δυστυχώς, είναι η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης.
Χρειάζεται τιτάνιο έργο για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, την αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων, την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της ορθής λειτουργίας των θεσμών, την αναβάθμιση της παιδείας, την ανασυγκρότηση των κοινωνικών δομών.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,
Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια αυτοδύναμη νίκη, υποβοηθούμενη από τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές και το «πλυντήριο» του ΣΥΡΙΖΑ, που ξέπλυνε με μαεστρία την ευθύνη της χρεοκοπίας της πενταετίας της κυβέρνησης Καραμανλή.
Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, θα ασκήσουμε υπεύθυνη, προγραμματική και συναινετική αντιπολίτευση. Θα είμαστε αμείλικτα απέναντι σε ό,τι θεωρούμε ότι δεν είναι προς όφελος των πολιτών και του τόπου. Το καλό της χώρας, άλλωστε, αποτελεί πάντα προτεραιότητα για εμάς, παρά το γεγονός ότι η παράταξή μας το έχει πληρώσει αυτό δυσανάλογα.
Και σαφώς, όπως ανέφερε και η Πρόεδρός μας στην ομιλία της, θα είμαστε συναινετικοί όπου θεωρούμε ότι οι πολιτικές μας συμφωνούν.
Έρχομαι όμως στις πρώτες μέρες της κυβέρνησής σας, που θεωρώ ότι δίνουν ένα πρώτο δείγμα του τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Ξεκινώ από τα πρωτογενή πλεονάσματα, μια ανεπιθύμητη κληρονομιά από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.
Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι δανειστές μετά τις εκλογές ήταν να υπενθυμίσουν στον κύριο Μητσοτάκη ότι τα συμφωνηθέντα, δηλαδή ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για τα πλεονάσματα, θα πρέπει να τηρηθούν.
Και δυστυχώ ο κύριος Μητσοτάκης δεν είχε καμία αντίρρηση.
Η επίτευξη των πλεονασμάτων προϋποθέτει δύο πράγματα: τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών και την επιβολή δυσβάσταχτης φορολογίας.
Γίνεται κατανοητό, ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεσθε θα σκοντάψει πάνω σε αυτούς τους δύο παράγοντες.
Έτσι, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη της υλοποίησης της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής για σύσταση μιας επιτροπής από όλα τα κόμματα, που θα διαπραγματευτεί τη μείωση του στόχου των πλεονασμάτων.
Αναρωτιέμαι, ποιος ακόμα πιστεύει τις προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας για ουσιαστικές φορολογικές μειώσεις, από τη στιγμή που εδώ χθες δεν ακούσαμε παρά μόνο για κάποιες αποσπασματικές και οριζόντιες φοροελαφρύνσεις.
Δεν αναφέρθηκε καθόλου ο Πρωθυπουργός στους αγρότες. Για τη μείωση της φορολογίας των αγροτών, για το θέμα της φορολόγησης των ασφαλιστικών εισφορών και των επιδοτήσεων, για τη χορήγηση πετρελαίου και πολλά άλλα.
Και επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικά στη μεσαία τάξη, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, που «πλήρωσε το μάρμαρο» της κρίσης και δεν έχει να περιμένει πολλά, καθώς η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δε φαίνεται να τροποποιείται σημαντικά από τη νέα κυβέρνηση. Ούτε βλέπω να προχωράμε άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές, που θα οδηγήσουν σε παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Σ’ αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφερθώ στην ανάγκη να σκύψει η Πολιτεία με ενδιαφέρον σε περιοχές, εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα.
Και παίρνω παράδειγμα από τη δική μου ιδιαίτερη πατρίδα, το Κιλκίς που, σαν αγροτικός νομός, έχει δει την οικονομία του να συμπιέζεται λόγω της φορολογικής πολιτικής από τη μια και της μείωσης του αγροτικού εισοδήματος από την άλλη, ως συνέπεια των ακραίων καιρικών συνθηκών και της κλιματικής αλλαγής.
Και κάτι ακόμα. Ο νομός Κιλκίς, είχε την τρίτη πιο οργανωμένη ΒΙ.ΠΕ. της Ελλάδας. Οι επιχειρήσεις εκεί, λοιπόν, κλείνουν η μία μετά την άλλη ενώ πολλές μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρίας και τη χώρα των Σκοπίων, της Β. Μακεδονίας -για να είμαι πολιτικά ορθός, αναζητώντας ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να χάνει πολλά εκατομμύρια.
Η κυβέρνηση, με βάση αυτά που ακούσαμε, δεν έχει παρουσιάσει ένα συγκροτημένο και ρεαλιστικά κοστολογημένο πρόγραμμα. Μόνο αποσπασματικές εξαγγελίες και υποσχέσεις.
Ούτε λόγος για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εργασιακές σχέσεις. Στο Μεταναστευτικό, ακολουθείται η ίδια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία τομή και στο σωφρονιστικό σύστημα. Δεν αναφέρθηκε τίποτα για την ενίσχυση και τη φροντίδα της οικογένειας. Για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων, φυσικά δεν αποτελεί πανάκεια το «άσυλο». Για τον εκλογικό νόμο δεν είπατε τίποτα. Για την ΔΕΗ πρέπει να δούμε από εσάς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Συμφωνούμε πιστεύω όλοι, ότι βασικό και διαχρονικό πρόβλημα στην Ελλάδα συνιστά η προβληματική λειτουργία των θεσμών και του κράτους, που οφείλεται στην κομματικοποίησή τους και στην καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων.
Και σ’ αυτήν την περίπτωση, η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας απογοήτευσε.
Η ρητορική της αξιοκρατίας και της αποκομματικοποίησης του κράτους, που κατά κόρον χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά, κατέρρευσε με μεγάλο κρότο την επομένη των εκλογών.
Αυτό φαίνεται από τον τρόπο επιλογής των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων με καθαρά κομματικά κριτήρια. Επίσης, αν και ανακοινώθηκαν, δεν υπάρχει ακόμα το ΦΕΚ της τοποθέτησής τους.
Μιλώντας για τους Γενικούς Γραμματείς, δε μπορώ να μην αναφερθώ και στην έλλειψη ηθικής, που χαρακτηρίζει την επιλογή τοποθέτησης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενός ανθρώπου, ο οποίος φέρει ευθύνη για όσα συνέβησαν στο Μάτι.
Άξιο προσοχής και απορίας είναι επίσης και το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία που κράτησε αρνητική στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, εντάσσει στο δυναμικό της κυβέρνησής της έναν πολιτικό που ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ακούσαμε χθες τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Ακούσαμε κάποια ωραία λόγια. Ο ελληνικός λαός έχει όμως έχει χορτάσει από λόγια όλα αυτά τα χρόνια.
Ο καθένας κρίνεται από τα έργα και τα αποτελέσματά του.
Οφείλω, ως μέλος μιας προοδευτικής πολιτικής παράταξης, να σχολιάσω ότι οι προγραμματικές δηλώσεις αυτής της κυβέρνησης αναδύουν οσμή συντήρησης, ενώ δεν συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της εξάλειψης των κοινωνικών ανισοτήτων. Σε πολλούς τομείς, εξάλλου, βαδίζουν στον ίδιο δρόμο με τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Για όλα αυτά καταψηφίζω τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου