Μηνύματα προς τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Τουρκία, αλλά και “καρφιά” για ΗΠΑ και
Ευρωπαϊκή Ένωση, περιελάμβανε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε εκδήλωση για τα 80 έτη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, της οποίας είναι μέλος.
Στον απόηχο των εξελίξεων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρώην πρωθυπουργός διαμήνυσε προς τις δύο γειτονικές χώρες και ιδίως τη Βόρεια Μακεδονία ότι η ένταξη προϋποθέτει ευρωπαϊκή συμπεριφορά. Προειδοποίησε όμως ότι αυτή δε μπορεί να είναι συγκυριακή και απευθυνόμενος ιδίως προς τα Σκόπια είπε ότι δεν μπορεί στην οποιαδήποτε καθυστέρηση να επαπειλούνται υπαναχωρήσεις. “ Δεν θα πρέπει κανείς να θεωρεί ότι, υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, παίρνει αυτομάτως εισιτήριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση” είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει για την Αλβανία ιδίως όσον αφορά στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.
Ειδικότερα ο κ.Καραμανλής δήλωσε όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, πως: “Το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, με πολύ κόπο και κόστος, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε. Έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αυτοί είχαν ακόμα να αποδείξουν πολλά. Εξάλλου, όπως φάνηκε, τα ζητήματά τους είναι περισσότερα από τα ζητήματα με την Ελλάδα. Και, επίσης, οι εξελίξεις κατέδειξαν, με τον πιο προφανή τρόπο, τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της συμφωνίας.”
Στάθηκε όμως στο τι μέλλει γενέσθαι με ψηφισμένη τη συμφωνία και μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής όπου δεν δόθηκε το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, εστιάζοντας στην εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες ανεξαρτήτως Πρεσπών.
“Πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι οι χώρες που φιλοδοξούν – αργά ή γρήγορα – να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν πλήρως Ευρωπαϊκή συμπεριφορά, Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Η εναρμόνιση με αυτές δεν είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία. Πρέπει να είναι πλήρης και ουσιαστική. Και δεν μπορεί να είναι συγκυριακή. Δεν μπορεί να υπόσχεσαι Ευρωπαϊκή συμπεριφορά μόνο υπό το δέλεαρ της ένταξης στην ΕΕ και στην οποιαδήποτε καθυστέρηση να επαπειλούνται υπαναχωρήσεις. Αυτό θα προκαλούσε πρόσθετες ανησυχίες για το μέλλον. Δεν θα πρέπει κανείς να θεωρεί ότι, υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, παίρνει αυτομάτως εισιτήριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να το συνειδητοποιήσουν όλοι αυτό” τόνισε ειδικότερα ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε.
“Το ίδιο ισχύει και για τη γείτονα Αλβανία και ειδικότερα για τα ζητήματα που αφορούν την προστασία και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Χωρίς την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών προτύπων στο ζήτημα αυτό και χωρίς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, η Αλβανία δεν μπορεί να περιμένει ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής της πορείας.”
Γνωρίζουμε πια που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της Άγκυρας
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αυθαίρετες όπως υπογράμμισε διεκδικήσεις της Τουρκίας τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι ευρωτουρκικό και όχι αμιγώς ελληνοτουρκικό.
“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Κλιμάκωση που είναι σχεδιασμένη και συστηματική. Γνωρίζουμε πια που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της Άγκυρας. Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων” προειδοποίησε ο κ.Καραμανλής.
“Θέλουμε μεν καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Πιστεύουμε στο διάλογο. Με όλους θέλουμε να συνεργαστούμε. Αλλά δεν μας πτοούν απειλές και εκβιασμοί. Γιατί, όπως ήδη ελέχθη αναφορικά με την αυριανή Επέτειο του Όχι, η Ελλάδα απορρίπτει την επικράτηση της ισχύος έναντι του δικαίου” συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε με νόημα: “Γι αυτό και συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να «λογικευτούμε και να τα βρούμε», πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας.” Αναφορά που ερμηνεύθηκε ως “καρφί” για τις ΗΠΑ.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε επιπλέον ότι πέρα από αυτά, η Τουρκία οφείλει να τιμήσει τη Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. “Οι όποιες κωλυσιεργίες, υπεκφυγές και προσπάθειες περαιτέρω εκμετάλλευσης της κατάστασης εκ μέρους της θα πρέπει να αναγνωριστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την κατεύθυνση του επανακαθορισμού της στάσης της απέναντι στην Τουρκία”, είπε μάλιστα, στέλνοντας και ένα μήνυμα προς Βρυξέλλες.
Ανακόλουθη συμπεριφορά των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία
Δεν ήταν εξάλλου αυτά τα μόνα “καρφιά” του κ.Καραμανλή προς ΗΠΑ και ΕΕ. Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον έκανε λόγο για φάση αυξανόμενης αβεβαιότητας, που επιτείνεται όπως είπε από τη συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ που εγείρει ερωτηματικά συνέπειας και αξιοπιστίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αμερικανική στάση στη τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη και τις αντιφάσεις της υπερδύναμης στο ζήτημα της Συρίας έως την ανακόλουθη συμπεριφορά της έναντι της Τουρκίας.
Χαρακτήρισε δε επιβαρυντικό παράγοντα στο σκηνικό αυτό τη μέχρι στιγμής διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί ως ισχυρός παίκτης του διεθνούς συστήματος. “Η σημερινή Ευρώπη εμφανίζεται εσωστρεφής, δυσκίνητη, αδύναμη να πάρει κρίσιμες αποφάσεις και πρωτοβουλίες” σχολίασε ο κ.Καραμανλής.
Έφερε δε ως κραυγαλέο παράδειγμα τη διαπιστωμένη αδυναμία της Ένωσης να διαμορφώσει καθαρή και αποτελεσματική πολιτική στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Εκτίμησε μάλιστα ότι σχέτως πολέμων ή άλλων κρίσεων που κατά καιρούς το οξύνουν, η πραγματικότητα είναι ότι οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών προς την Ευρώπη είναι δεδομένες και θα αυξάνουν. Υποστήριξε δε ότι “η αντιμετώπιση του προβλήματος με όρους ανθρωπιστικούς, αλληλεγγύης και οικονομικής στήριξης είναι πράγματι επιβεβλημένη, αλλά ανεπαρκής. Γιατί εκ των πραγμάτων και εκ των αριθμών τίθενται και θα τεθούν επιτακτικότερα ζητήματα κοινωνικής συνοχής και ειρήνης, πολιτικής ομαλότητας και ηρεμίας, ακόμα και ζητήματα ευρωπαϊκής ταυτότητας και τρόπου ζωής.”
Ο κ.Καραμανλής εκτίμησε μάλιστα ότι το ζήτημα αυτό “για τη χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον με άγνωστες σήμερα προεκτάσεις. Η γεωγραφική μας θέση, σε συνδυασμό με την αβελτηρία των εταίρων μας, το καθιστούν ακόμα πιο σύνθετο. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστούν οι δυσμενείς προβλέψεις για τις δημογραφικές προοπτικές στη χώρα μας, αν, όπως τεκμηριώνουν όλες οι έρευνες, είμαστε μία χώρα της οποίας ο πληθυσμός και μειώνεται και γηράσκει με εντεινόμενους ρυθμούς, και, ταυτόχρονα, αν δεν ανασχέσουμε τη φυγή νέων κυρίως Ελλήνων στο εξωτερικό, λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να βρισκόμαστε, στο όχι μακρινό μέλλον, ενώπιον εθνικής κρίσης.” Δήλωσε πάντως την πεποίθηση του ότι “ο πρωθυπουργός και η νέα κυβέρνηση έχουν πλήρη επίγνωση των διαστάσεων του προβλήματος και, όπως ήδη φάνηκε , τη βούληση να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά.”
Η βράβευση Παυλόπουλου
Ο κ.Καραμανλής ξεκινώντας την ομιλία του συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τη βράβευση με το Χρυσούν Μετάλλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. “Βράβευση, η οποία ανταποκρίνεται στην αναγνώριση της πολύπλευρης προσφοράς σας στον τόπο, ειδικά σε εθνικά κρίσιμες περιστάσεις” είπε ο πρώην πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και η φράση αυτή ερμηνεύθηκε ότι αφορούσε ιδίως το ρόλο του κ.Παυλόπουλου το καλοκαίρι του 2015 μπροστά στην απειλή του Grexit. Ενώ η αναφορά αναμένεται να συζητηθεί εν όψει της προεδρικής εκλογής και καθώς στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γενημματά για τον εκλογικό νομο, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη συζητήθηκε το ενδεχόμενο τα δύο κόμματα να συναινέσουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας, προφανώς προερχόμενο από την κεντροαριστερά....
Ο κ.Παυλόπουλος παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση εξέφρασε τη συγκίνηση του, καθώς όπως είπε για εκείνον αποτελεί υπενθύμιση του χρέους του ως Προέδρου της Δημοκρατίας. “Χρέος, το οποίο συνίσταται στην αποστολή υπεράσπισης, χωρίς εκπτώσεις και υπό όρους αρραγούς ενότητας των Ελλήνων, των Εθνικών μας Θεμάτων και των Εθνικών μας Δικαίων” τόνισε.
Απέτισε δε φόρο τιμής στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, την οποία χαρακτήρισε “απαράμιλλο, διαχρονικό, θεματοφύλακα της Ιστορικής Κληρονομιάς της Μακεδονίας μας” και εκτίμησε ότι: “Αυτός ο μεγάλος Εθνικός αγώνας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών έχει, τουλάχιστον κατά πολύ μεγάλο μέρος, δικαιωθεί. Και τούτο διότι σήμερα, κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η αυθεντική ιστορικώς και πολιτισμικώς Μακεδονία, η Μακεδονία του Αλέξανδρου και το Φιλίππου, είναι μια και είναι Ελληνική.”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου