Για μία ανοιχτή συζήτηση στην οποία καταγράφησαν οι διαφωνίες Ελλάδας- Τουρκίας έκανε λόγο ο
πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
“Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες” δήλωσε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.
“Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα” συνέχισε και πρόσθεσε: “Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ, όμως, ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές μπορούν να ξεπεραστούν.”
Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.
Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων, θα συνεδριασει την επόμενη εβδομαδα, πιθανότατα την Τρίτη. Δε συγκαλείται επομένως συμβουλιο αρχηγών όπως είχαν ζητήσει κόμματα της αντιπολίτευσης, καθως εξάλλου το στιγμα μετά τη συνάντηση συνοψίζεται στις λέξεις ψυχραιμία και αποκλιμάκωση της έντασης. Αν και βέβαια σύγκλιση δεν υπήρξε (ούτε αναμενόταν εξάλλου) και αν και η Τουρκία δε σταματά τις προκλήσεις καθώς ανακοινωνε ταυτόχρονα νέες γεωτρήσεις ως απόρροια της συμφωνίας της με Λιβύη.
Η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν διήρκεσε μιάμιση ώρα και ξεκίνησε με 20 λεπτά καθυστέρηση, λόγω του ότι ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες. Εξάλλου στο ξεκίνημα της συνάντησης ο κ.Μητσοτάκης ζήτησε ευγενικά από τον κ.Ερντογάν συγνώμη για την καθυστέρηση, εξηγώντας ότι βρισκόταν με τον Τραμπ.
Παρά την τυπική ευγένεια πάντως η χειραψία που αντάλλαξαν οι δύο ηγέτες ήταν ψυχρή, ενώ δεν αντάλλαξαν ούτε χαμόγελο, γεγονός ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος μετά την προκλητική συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης και την κλιμάκωση των εντάσεων από την πλευρά της Άγκυρας
Ο πρωθυπουργός νωρίτερα στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είχε τονίσει ότι το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα άλλων μελών του ΝΑΤΟ, καλώντας τους ηγέτες της Συμμαχίας να αφήσουν τις ίσες αποστάσεις και θέτοντας τον Ερντογάν προ των ευθυνών του, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό- μεταναστευτικό.
Υπενθυμίζεται ότι πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριζαν χθες ότι στα ελληνικά νησιά και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα, ανεβάζοντας έτσι εκ νέου την ένταση παραμονές του ραντεβού Μητσοτάκη- Ερντογάν.
Εν τω μεταξύ όμως Τραμπ- Ερντογάν είχαν αιφνιδιαστική συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ νωρίτερα, παρότι δεν είχε προγραμματιστεί κάτι τέτοιο.
Στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου του ΝΑΤΟ δεν περιλαμβάνεται αναφορά στο θέμα της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης. Δεν πέρασε όμως και ο εκβιασμός της Άγκυρας η οποία απειλούσε να μπλοκάρει το σχέδιο για την ενίσχυση της άμυνας των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας, εάν οι σύμμαχοι δε χαρακτήριζαν τρομοκράτες τους Κούρδους.
Την πιο ισχυρή υποστήριξη στην Ελλάδα παρείχε η Γαλλία. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις εργασίες της Συνόδου, εκφράζοντας τη στήριξη του για τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με την Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας.
Στα κέρδη της Ελλάδας από τη Σύνοδο συγκαταλέγει η κυβέρνηση το γεγονός ότι για πρώτη φορά σε ανακοινωθέν της Συμμαχίας γίνεται αναφορά στο μεταναστευτικό, για το οποιο θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί σύσκεψη στο Μαξιμου παρουσία και του νέου επιτρόπου και αντιπροέδρου της Κομισιον Μαργαρίτη Σχοινά.
Συνάντηση και με Τριντό
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε στο Λονδίνο και με τον Πρωθυπουργό του Καναδά, Τζαστιν Τριντό.
Οι δύο ηγέτες είχαν μια πολύ θερμή και φιλική συζήτηση, στην οποία τόνισαν τους ισχυρούς και διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που ενισχύονται από την παρουσία μιας δυναμικής ελληνικής κοινότητας στον Καναδά.
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, μετέφερε στον κ. Τριντό την εκτίμησή του για το γεγονός, ότι μεγάλες καναδικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει και επενδύουν στην Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης στον Καναδό ομόλογο του, την πολύ στενή συνεργασία των δύο χωρών στον πολιτικό και αμυντικό τομέα, στον πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου