Επιστολή-απάντηση προς τον Νίκο Κοτζιά και την πρωτοβουλία του για διάλογο των
προοδευτικών δυνάμεων με στόχο τη συγκρότηση ενός «προοδευτικού μετώπου» απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, απέστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Η επιστολή-απάντηση του ΚΙΔΗΣΟ, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», ήταν η πρώτη που έλαβε ο επικεφαλής του «Πράττω», πριν δηλαδή απαντήσει ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς είχε αποστείλει επιστολές προς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, αλλά και στο ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, παρότι η Κίνηση του πρώην πρωθυπουργού είναι ενταγμένη στο ΚΙΝΑΛ.
Το περιεχόμενο της απάντησης του Γιώργου Παπανδρέου στην πρόταση για τη συγκρότηση «προοδευτικού μετώπου» δεν έχει διαρρεύσει, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης αναφέρει πως θα εξεταστεί και θα συζητηθεί. Είναι δε φανερό πως η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο θέμα θα είναι κομβικής σημασίας για τις εξελίξεις. Στην επιστολή του επικεφαλής του «Πράττω», πάντως, δεν έχει απαντήσει ακόμα το ΚΙΝΑΛ, ούτε το ΚΚΕ, με τον Περισσό, πάντως, να είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε μια τέτοια πρωτοβουλία.
Ο Νίκος Κοτζιάς το διάστημα αυτό ξεκινά περιοδείες, με πρώτο σταθμό τα Ιωάννινα, ενώ θα ακολουθήσουν Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, ενώ το «Πράττω» έδωσε στη δημοσιότητα την πρότασή του για το «Μέτωπο προοδευτικής- δημοκρατικής αναγέννησης της χώρας». Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Το Μέτωπο που προτείνουμε, ανάμεσα στα άλλα, επιδιώκει σύμφωνα με την πρότασή μας:
Α) Τη δημιουργία ενός συντονιστικού των δυνάμεων αντίστασης στον κρατικό αυταρχισμό, στον θεσμικό νεοσυντηρητισμό και στον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό.
Ανεξάρτητα από προβλήματα του παρελθόντος και όποιες τυχόν διαφορές του παρόντος, η ανάγκη για το «κτίσιμο» ενός μεγάλου μετώπου της δημοκρατικής, προοδευτικής, πατριωτικής παράταξης είναι μεγάλη. Κινδυνεύουν: Λαϊκές κατακτήσεις, δικαιώματα του πολίτη και κοινωνικών ομάδων, εθνικά συμφέροντα. Υποβαθμίζεται η διεθνής θέση της χώρας. Υπονομεύεται ο κόσμος της εργασίας, αγνοούνται και περιθωριοποιούνται οι ταλαντούχοι και παραγωγικοί πολίτες και συλλογικότητες της χώρας. Κοινός εχθρός η πολιτική της ΝΔ και τα κοινωνικά συμφέροντα των λίγων που εκπροσωπεί.
Η ανάγκη του Μετώπου είναι ακόμα μεγαλύτερη προκειμένου να υλοποιηθεί ο Στόχος της αναγέννησης της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας
Β) Πώς μπορεί να ξεκινήσει η συγκρότηση αυτού του Μετώπου; Με τη δημιουργία ενός φόρουμ ανάμεσα σε διαφορετικές, αν γίνεται, δυνάμεις. Τόσο κοινωνικές, (ΤΑ, Συνδικάτα και σωματεία, συλλόγους και κινήματα), όσο και πολιτικές. Στόχος να οργανωθούν κεντρικές συζητήσεις, δημόσιες ή μη, για τα μεγάλα θέματα που θα συμφωνηθούν καθώς και ορισμένες κοινές δράσεις.
Γ) Ποια μπορεί να είναι η θεματική και τα κοινά πεδία δράσης; Εμείς καταγράψαμε έναν αρχικό κατάλογο στον οποίο συγκαταλέγονται τα εξής θέματα:
1. Οικονομία και η ανάγκη για ένα νέο οικονομικό μοντέλο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Τόσο ως προς το σύνολο, όσο και ως προς υπηρεσίες, βιομηχανία, ενέργεια, υποδομές, γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.
2. Νέες τεχνολογίες, προοπτικές, δυνατότητες, προβλήματα.
3. Το [1] και το [2] σε συνδυασμό με όλα τα θέματά μας, αλλά ιδιαίτερα ως προς την απασχόληση και τις μελλοντικές εργασιακές σχέσεις καθώς και το [4].
4. Προστασία και ανάπτυξη περιβάλλοντος. Πράσινη και μπλε οικονομία και σύγχρονη οικολογία. Περιβαντολλογική πολιτική προσαρμοσμένη στις ελληνικές συνθήκες.
5. Το δημοκρατικό κράτος. Ο εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός του κράτους. Κυρίως σε τομείς όπως: δικαιοσύνη, θεσμοί, έλεγχος ανεξάρτητων αρχών, εσωτερικός έλεγχος σε κρίσιμους τομείς/θεσμούς, ανάπτυξη προσωπικότητας και πρωτοβουλιών εργαζομένων, σώματα ασφαλείας και η λειτουργία τους κλπ.
6. Μάχη για τη διεύρυνση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας.
7. Ζητήματα διαφάνειας και μάχης ενάντια στην διαφθορά.
8. Ανάγκη ανάπτυξης ενός μεγάλου ρεύματος μιας σύγχρονης αριστερής πολιτικής στον πολιτισμό.
9. Μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως ζητήματα καθημερινότητας, υγεία και παιδεία.
10. Μεγάλης σημασία είναι το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό
11. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα. Ζητήματα πατριωτισμού.
12. Καταγραφή τρεχόντων προβλημάτων και προτάσεων-λύσεων για αυτά.
13. Εκλογικός νόμος και απλή αναλογική.
14. Η μάχη ενάντια στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό όλων των μορφών, την ξενοφοβία.
15. Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό
16. Η κατάσταση και οι προοπτικές ανάπτυξης του συνδικαλιστικού κινήματος.
Δ) Η επεξεργασία αυτών των θεμάτων πρέπει να στοχεύει σε πρακτικά βήματα για την αριστερά, και κυρίως στη διαμόρφωση ενός λιτού και σαφούς κοινού προγράμματος, ενός «Μετώπου Αναγέννησης της Ελλάδας», ενός σύγχρονου προοδευτικού οράματος για την «Ελλάδα του 21ου αιώνα». Να δίνει σύντομες επεξηγήσεις, αν είναι δυνατό τρίπτυχα, στους άξονες και μια σειρά για την υλοποίησή τους. Να στηρίζεται, επίσης, στις συζητήσεις που γίνονται στην αριστερά, σε όλες τις μορφές και τα επίπεδα».
news247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου