Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Όλα όσα γνωρίζουμε για την πανδημία - Οδηγός από την Εθνική Επιτροπή της Κίνας

Την ώρα που η Ευρώπη έχει εξελιχθεί σε επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας του κορoνοϊού, η Κίνα μετράει τις πληγές της μετά το φονικό πέρασμα του covid-19.Περισσότεροι από 80.800 Κινέζοι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορoνοϊό, ενώ τουλάχιστον 3.200 άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Τα πράγματα, όμως, δείχνουν να βελτιώνονται εντυπωσιακά για την Κίνα. 
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόλις 16 νέα κρούσματα, τα νοσοκομεία που χτίστηκαν αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της πανδημίας έκλεισαν, οι επιχειρήσεις αρχίζουν σιγά-σιγά να ξανανοίγουν και η ζωή επιστρέφει με πολύ αργούς ρυθμούς στην κανονικότητα.

Έχοντας δώσει πολύ σκληρή μάχη με τον χρόνο, αλλά και με τον άγνωστης προέλευσης ιό, οι επιστήμονες στην Κίνα κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το πανδημικό κύμα που έπληξε την χώρα σε συνεργασία με την κυβέρνηση που έλαβε δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Έχοντας αυτήν την τετράμηνη εμπειρία στην μάχη κατά του νέου κορoνοϊού, η Εθνική Επιτροπή της Κίνας κατήρτισε μία αναλυτική έκθεση σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του covid-19.
Ο ιός και η μετάδοσή του

Όπως σημειώνει η Εθνική Επιτροπή της Κίνας, ο covid-19 ανήκει στην οικογένεια των κορoνοϊών, για την οποία ό,τι γνωρίζουμε προέρχεται από την προηγούμενη εμπειρία του πλανήτη με τις επιδημίες των ιών SARS και MERS. 

Οι συντάκτες της έκθεσης εξηγούν πως οι κορoνοϊοί είναι ευαίσθητοι στην υπεριώδη ακτινοβολία και την υψηλή θερμοκρασία, ενώ αδρανοποιούνται αποτελεσματικά σε θερμοκρασία άνω των 56°C για 30 λεπτά ή με διαλύτες όπως ο αιθέρας, η αιθανόλη σε πυκνότητα 75% και τα απολυμαντικά με χλώριο ή υπεροξυοξικό οξύ.

Επί του παρόντος, κύρια πηγή της μόλυνσης θεωρούνται οι ασθενείς με covid-19 και οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Ο νέος κορoνοϊός μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια και την σωματική επαφή. Είναι δυνατή και η μετάδοση του ιού μέσω του αέρα, όταν τα άτομα βρίσκονται για πολλή ώρα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει εστία μόλυνσης. Οι Κινέζοι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι άνθρωποι όλων των ηλικιών είναι εξίσου ευάλωτοι απέναντι στον ιό.

Συμπτώματα και ταξινόμηση κρουσμάτων

Βάσει των τρεχουσών επιδημιολογικών μελετών, η Εθνική Επιτροπή της Κίνας αναφέρει πως η περίοδος επώασης του ιού κυμαίνεται μεταξύ 1 και 14 ημερών. Ο πυρετός, η κόπωση και ο ξηρός βήχας θεωρούνται τα κύρια συμπτώματα εκδήλωσης του ιού, ενώ έχουν καταγραφεί επίσης συμπτώματα όπως η βουλωμένη μύτη, η ρινική καταρροή,η φαρυγγαλγία, η μυαλγία και η διάρροια. 

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί δύσπνοια ή/και υποξαιμία που μπορεί να οδηγήσουν γρήγορα σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, σηπτικό σοκ ή πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων. Επισημαίνεται πως οι ασθενείς σε κρίσιμη ή σοβαρή κατάσταση ενδέχεται να έχουν χαμηλό έως και καθόλου πυρετό. 

Οι ήπιες περιπτώσεις εμφανίζονται μόνο με ελαφρύ πυρετό και ήπια κόπωση. Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με υποκείμενες χρόνιες παθήσεις βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ τα παιδιά παρουσιάζουν σχετικά ήπια συμπτώματα.

Αντιμετώπιση

Η Εθνική Επιτροπή της Κίνας καλεί τους γιατρούς να αντιμετωπίζουν τα κρούσματα ανάλογα με την σοβαρότητά τους. Έτσι, τα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα ήπια κρούσματα θα πρέπει να απομονώνονται και να τα αναλαμβάνουν τα καθορισμένα ανά χώρα νοσοκομεία, σε αποτελεσματικές συνθήκες απομόνωσης και προστασίας. 

Οι ύποπτες περιπτώσεις πρέπει να μπαίνουν σε μονόκλινα δωμάτια, ενώ οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μπορούν να μπουν στον ίδιο θάλαμο. Σε ό,τι αφορά στις σοβαρές περιπτώσεις κρουσμάτων, ενδείκνυται η εισαγωγή τους σε μονάδες εντατικής θεραπείας το συντομότερο δυνατό. 

Στα ήπια κρούσματα συστήνεται ξεκούραση, σωστή διατροφή, ενυδάτωση και έλεγχο των συμπτωμάτων και ζωτικών λειτουργιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για την αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων, οι Κινέζοι γιατροί εφάρμοσαν αντιική θεραπεία έχοντας ως βάση τις δραστικές ουσίες της λοπιναβίρης  ριτοναβίρης, της ιντερφερόνης και της φωσφορικής χλωρακίνης, ενώ η εφαρμογή θεραπείας με αντιβιοτικά κρίνεται πως πρέπει να αποφεύγεται, όπως και η χρήση αντιβακτηριακών φαρμάκων. Κάθε περίπτωση στην Κίνα αντιμετωπίστηκε ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε οργανισμού (ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, συμπτώματα κλπ).

Έξοδος από την καραντίνα

Η Εθνική Επιτροπή της Κίνας συνιστά να βγαίνουν από την καραντίνα οι ασθενείς που έχουν κανονική θερμοκρασία σώματος για περισσότερο από 3 ημέρες, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αναπνοή και είναι αρνητικοί σε όλα τα τεστ ανίχνευσης του ιού. 

Όσοι βγαίνουν από την καραντίνα, θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το νοσοκομείο ή με τον γιατρό τους, να φορούν μάσκα και να τηρούν όλους τα μέτρα προστασίας για τουλάχιστον 14 ημέρες. Θα πρέπει να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές, ενώ ενδείκνυται να επισκεφθούν το νοσοκομείο την δεύτερη και την τέταρτη εβδομάδα μετά την έξοδό τους από την καραντίνα.

Μέτρα πρόληψης και ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη είναι τα ενδεδειγμένα από την Εθνική Επιτροπή της Κίνας. Το ίδιο ισχύει και τα ατομικά μέτρα πρόληψης που περιλαμβάνουν την αποφυγή κοινωνικών επαφών, την χρήση μάσκας όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, την αυστήρη τήρηση των κανόνων υγιεινής -και κυρίως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών-, τη σωστή διατροφή, την κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο ή αγκώνα σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος, καθώς και την άμεση επικοινωνία με γιατρό, αν εμφανιστεί πυρετό ή άλλου είδους αδιαθεσία.
Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου