Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Πώς θα γίνουν οι Πανελλαδικές - Το επικρατέστερο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Έτσι θα γίνουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις φέτος (vid) | Plus ...Το πράσινο φως από τους ειδικούς για τους Πανελλαδικές εξετάσεις περιμένει το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο ήδη επεξεργάζεται σενάρια με πολύ αυστηρά μέτρα προφύλαξης. Τέτοια που, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, θα δημιουργήσουν ένα πρωτοφανές σκηνικό: εξέταση σε ένα μάθημα από μία μόνο Κατεύθυνση την ημέρα, με 5 έως 8 υποψηφίους ανά τάξη, στο δικό τους σχολείο, αλλά με επιτηρητές από άλλες σχολικές μονάδες.


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αυτό είναι το επικρατέστερο από όλα τα σενάρια που επεξεργάζεται αυτό τον καιρό το υπουργείο Παιδείας, το οποίο περιμένει από την αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να δώσει σήμα για να ξεκινήσει τις εξετάσεις.

Στο υπουργείο Παιδείας προτιμούν πάντως οι πανελλαδικές να γίνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα καθώς αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, λόγω των μέτρων προφύλαξης. Σε κάθε περίπτωση έχουν αποφασίσει ότι δεν θα ακυρωθούν. 

Θα γίνουν είτε αρχές Ιουλίου είτε μέσα στον Ιούνιο, ημερομηνία που προτιμάται περισσότερο και όχι μόνο λόγω της αναπόφευκτα μεγάλης διάρκειάς τους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα το κόστος της παράτασης του έτους, ειδικά για τους εκπαιδευτικούς που θα είναι εξεταστές και βαθμολογητές. 

Παράλληλα, πιέζεται ασφυκτικά όλη η διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ. Όσο πιο πίσω πάει η ανακοίνωση των βαθμών και στη συνέχεια των βάσεων, τόσο πιο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση. 

Από τη μια, τρέχει η προετοιμασία για βιβλία, αναπληρωτές, μεταθέσεις και όλα όσα απαιτούνται για να λειτουργήσουν τα σχολεία και από την άλλη, η προώθηση των διαδικασιών για τα ΑΕΙ. Υπάρχει, όμως, και η παράμετρος «φροντιστήρια», καθώς εκτός από την αναμονή δεν μπορεί να παραταθεί πολύ ούτε και η μελέτη επί πληρωμή.


Το πιο πιθανό σενάριο


Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι πανελλαδικές θα γίνουν υπό αυστηρές συνθήκες. Εδώ και χρόνια οι υποψήφιοι προσέρχονται σε προκαθορισμένα εξεταστικά κέντρα και διαγωνίζονται, μέρα παρά μέρα, σε ένα μάθημα από κάθε κατεύθυνση. Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται, θα αξιοποιηθεί το σύνολο σχεδόν των σχολικών μονάδων -δεν θα μπορούσε αλλιώς- και με στόχο να μην αλλάξουν σχολείο τα παιδιά, ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές μετακινήσεις.

Στο σχολείο τους, λοιπόν, τη μια μέρα θα διαγωνίζονται οι υποψήφιοι της μιας Κατεύθυνσης (Ομάδας Προσανατολισμού), την άλλη μέρα της άλλης κ.ο.κ. Δηλαδή, βάσει του προγράμματος που θα καταρτιστεί, θα πραγματοποιείται κάθε μέρα διαγωνισμός σε ένα μάθημα, μιας μόνον Κατεύθυνσης από τις τέσσερις που υπάρχουν. Βάσει υπολογισμών, τα λίγα αυτά παιδιά θα μπορούν να μοιράζονται σε όλες τις αίθουσες του σχολείου. Σίγουρα, όμως, δεν θα ξεπερνιέται το ανώτατο όριο των οχτώ μαθητών, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της αίθουσας, και με κατώτατο αριθμό τους πέντε μαθητές.



Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου