Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

"Ακονίζονται μαχαίρια" στην Νέα Δημοκρατία

Όλα δείχνουν πώς τις επόμενες ημέρες θα γίνουν κάτι παραπάνω από εμφανείς οι δύο διακριτοί πόλοι που υφίστανται στο κυβερνητικό κόμμα. Ο Αντώνης Σαμαράς για μία ακόμη φορά (μετά το συνέδριο της Ν.Δ, την διαφοροποίησή του από την επιλογή της Α.Σακελαροπούλου και την απουσία του από την Βουλή στην τροπολογία για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο) κάνει αισθητή την παρουσία του.

Μια συνθήκη που -παρά την φαινομενική εσωκομματική κυριαρχία του Κ.Μητσοτάκη - φαίνεται να δημιουργεί νευρικότητα στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός πραγματοποίησε ήδη μία ηχηρή παρέμβαση και προανήγγειλε άλλη μία.


Η πρώτη έγινε με την συνέντευξη που παραχώρησε το προηγούμενο Σάββατο στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ». Ακόμη και αν επρόκειτο για συγκυριακό αποτέλεσμα, ο Αντώνης Σαμαράς, εμφανίστηκε αντίθετος στην άμεση προοπτική του διαλόγου με την Τουρκία, μόλις μία ήμερα αργότερα από την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να «σηκώσει το τηλέφωνο» και να συνομιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η δεύτερη παρέμβαση Σαμαρά αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα συζητηθεί στην Βουλή το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής, που θα παραπέμπει σε Δικαστικό Συμβούλιο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Στις δηλώσεις του για τα ελληνοτουρκικά ο Αντώνης Σαμαράς, ήταν ιδιαίτερα καυστικός σημειώνοντας ότι «κάποιοι θεωρούν εθνικιστές όσους θέλουν να υπερασπιστούν την ελληνική κυριαρχία! Και την ίδια στιγμή οι ίδιοι φλέγονται από επιθυμία να εμπλακούν σε «διάλογο» με τους πραγματικούς εθνικιστές- στην Τουρκία». Προσθέτοντας ότι «το έχουν λίγο μπερδεμένο στο μυαλό τους». Υποστήριξε πως «διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς. 

Όποιος γνωρίζει σοβαρά τον διάλογο θυμάται το εξής: ότι πριν κάτσεις στο τραπέζι ο απέναντι πρέπει να σε υπολογίζει και να σε σέβεται. Αλλιώς δεν γίνεται διάλογος». Μάλιστα ήταν επιφυλακτικός και για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ αναφέροντας ότι «κάθε συμφωνία έχει επιμέρους υπέρ και κατά. 


Εχω και εγώ κάποιες επιφυλάξεις σε ορισμένα σημεία». Αναφορικά πάντως με την Τουρκία ήταν σαφέστατος «το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Αλλά δεν θέτει υπό αίρεση την ύπαρξη της. Δεν εξαρτά το αν μια χώρα έχει ΑΟΖ από το αν το δέχεται ο γείτονας της! Τα όρια της ΑΟΖ πρέπει να συζητήσουμε με την γείτονα. Όχι το αν υπάρχει ΑΟΖ».

Προαναγγέλλοντας την επόμενη παρέμβαση του, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε επίσης ότι «σε λίγο η Προανακριτική θα βγάλει το πόρισμα της. Τότε θα μιλήσω στη Βουλή για όλους και για όλα. 


Μετά, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη. Έχω εμπιστοσύνη». Τόνισε πως «τα πέπλα προστασίας και η αίσθηση του ακαταδίωκτου τελείωσαν. Οριστικά και αμετάκλητα». Μάλιστα αποτελεί ερώτημα αν ο πρώην πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην Βουλή, θα εστιάσει αποκλειστικά στην προανακριτική ή αν προτίθεται να κάνει ευρύτερη παρέμβαση για τις πολιτικές εξελίξεις.
Η Ντόρα Μπακογιάννη

Πάντως η Ντόρα Μπακογιάννη, μια πολιτικός που έχει δημόσια ταχθεί υπέρ του συμφωνητικού Ελλάδας – Τουρκίας για προσφυγή στην διεθνή διαιτησία το Δικαστήριο της Χάγης, φρόντισε με άρθρο – παρέμβαση στην εφημερίδα «Καθημερινή» να βάλει «φρένο» στις διαφαινόμενες επιδιώξεις του Αντώνη Σαμαρά.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις σχετικά με την δικαιοσύνη και την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει τις τελευαταίες ημέρες είπε: «Εάν χειριστούμε τα γεγονότα αυτά με λογική ποδοσφαιροποίησης, μετρώντας δηλαδή τα γκολ που βάλαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε, κατά τη γνώμη μου, υποπέσει σε μικροκομματική παγίδα. 


Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό». Επισήμανε πως «για όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας οφείλει να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς και στη δικαιοσύνη». Τόνισε επίσης ότι «είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους κομματικούς μας εαυτούς και να σταθούμε στο ύψος της πολιτικής μας ευθύνης».

Η Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμά ότι «η πρόκληση για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μεγάλη. Τώρα πρέπει να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο». Οι αναφορές της πρώην υπουργού Εξωτερικών, κινούνται ξεκάθαρα σε ένα κλίμα που αφήνει «ανοιχτά παράθυρα» διακομματικών συναινέσεων. Δηλαδή κινούνται σχεδόν στον αντίποδα της λογικής που εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου