Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Οι έντονοι διάλογοι Μητσοτάκη-Τσίπρα για το τοξικό πολιτικό κλίμα

«Εσύ είσαι ο ενορχηστρωτής» φέρεται να είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μόνα τους βγαίνουν. Δεν θέλω να δηλητηριάσω το κλίμα», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού. Η σφοδρή αντίδραση του και η προειδοποίηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το πόρισμα Πισσαρίδη.«Δύσκολη σε όλα επίπεδα» υπήρξε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη, μια συνάντηση που ξεπέρασε κατά πολύ τον προγραμματισμένο στόχο της.

Στο επίκεντρο της συζήτησης,  παρότι οι δυο ηγέτες δεν ενημέρωσαν ούτε σχεδόν όλους εκ των στενότερων συνεργατών τους για το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων, πέραν της ελληνοτουρκικής έντασης υπήρξε και το τοξικό πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα.

«Εσύ είσαι ο ενορχηστρωτής», φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων, στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θεωρεί ότι το κέντρο που καθοδηγεί τις τελευταίες -συντονισμένες- επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Μέγαρο Μαξίμου.

«Μόνα τους βγαίνουν, δεν θέλω να δηλητηριάσω το πολιτικό κλίμα», φέρεται να απάντησε ο πρωθυπουργός, που επιδιώκει σε προσωπικό επίπεδο να εμφανίζεται ότι βρίσκεται εκτός του κάδρου της τοξικής αντιπαράθεσης.


Η αντιπαράθεση των δυο ανδρών υπήρξε πολύ έντονη, αλλά οι πληροφορίες επιμένουν πως ήταν ταυτόχρονα και πολύ ειλικρινής. Μπορεί, δηλαδή, να μην συμφώνησαν, αλλά η συνάντηση συνέβαλε ώστε να κατανοήσει ο ένας τις θέσεις του άλλου, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα.

Σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη για την αξιοποίηση του πακέτου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, καθώς εκτιμά ότι έχει βαθύ νεοσυντηριτικό περιεχόμενο και περιλαμβάνει μνημονιακές ρυθμίσεις.

«Στη σκιά της τοξικότητας και της πρωτοφανούς όξυνσης του πολιτικού σκηνικού από την επένδυση της κυβέρνησης στη σκανδαλολογία και τις «κασέτες», η συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών δεν θα μπορούσε να μην είναι σε αρκετά βαρύ κλίμα.

Νυν και πρώην Πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, είχαν έντονο αλλά ειλικρινή διάλογο που διήρκησε για μιάμιση ώρα, αναγκάζοντας τη Φώφη Γεννηματά να περιμένει αρκετά για την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή στις 13:30.

Η συζήτηση επεκτάθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα της περιόδου και προφανώς είχε ως κυρίως θέμα τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την πρωτοφανή όξυνση της επιθετικότητας της γείτονος με το Oruc Reis στο Αιγαίο, θέμα για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κρύψει την έντονη ανησυχία του, τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις όσο και για αβελτηρίες σε χειρισμούς της κυβέρνησης(«πάγωμα» και επαναφορά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, διαρροές περί αποκλιμάκωσης και ανασκευή τους σε λίγες ώρες, πάγωμα της εφαρμογής κυρώσεων που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο του 2019) , στηλιτεύοντας παράλληλα τη μεγάλη καθυστέρηση στην ενημέρωση των αρχηγών «αφού έχει ήδη βγει ο τουρκικός στόλος νοτιανατολικά της Κρήτης και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». 

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης υπογράμμισε  την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στη βάση της εθνικής συνεννόησης για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Το πρώτο και βασικό μήνυμα, το οποίο φρόντισε να επαναβεβαιώσει ακόμη πιο εμφατικά και στη δήλωσή του μετά την συνάντηση ο κ. Τσίπρας ήταν σαφές: «Οφείλετε να αποτρέψετε το Οruc Reis σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας τι έκαναν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας τον Οκτώβριο του 2018, όταν το Barbaros απετράπη από το να πραγματοποιήσει έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου, εντός των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το δεύτερο μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό είχε να κάνει με την επαμφοτερίζουσα στάση της Ευρώπης και την απροθυμία της σημερινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην λήψη κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, μετατόπιση την οποία σε μεγάλο βαθμό αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ σε «έλλειμμα εθνικής στρατηγικής» και αλλαγή του δόγματος πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. «Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές. 

Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης, όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στο βαθμό που υπάρξει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία».

Το τρίτο και ίσως πιο σημαντικό μήνυμα προς την κυβέρνηση ήταν η υπενθύμιση του πάγιου δόγματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, ότι «η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία, μόνο μία, είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Δεν υφίστανται άλλες διαφορές». Αν και από την Κουμουνδούρου δεν έδιναν περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια που οδήγησαν στην υπενθύμιση αυτή. 


Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η επίμαχη αναφορά του κ. Τσίπρα έγινε την ημέρα που η εφημερίδα «Εστία» αποκαλύπτει μυστική συμφωνία στην τριμερή του Βερολίνου που αποκάλυψε ο Μ. Τσαβούσογλου μεταξύ της διπλωματικής συμβούλου του κ. Μητσοτάκη, Ε. Σουρανή και του εξ απορρήτων του Ρ. Τ. Ερντογάν, Ι. Καλίν για μορατόριουμ ερευνών στο Αιγαίο με προοπτική να συζητηθούν διμερώς «όλα τα εκκρεμή θέματα», τα οποία σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου του Καλίν αφορούν στην αποστρατικοποίηση των νησιών, τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων, «αμφισβητούμενα» νησιά. γκρίζες ζώνες, μουφτείες Θράκης και τέμενος Αθηνών.

Ίσως έτσι να εξηγείται η επιμονή του κ. Τσίπρα στη μία και μόνη ελληνοτουρκική διαφορά: «Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Ως εκ τούτου μία είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά, οφείλουμε να την λύσουμε μέσα από το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από το «μενού» πάντως δεν έλειψαν προφανώς και τα ζητήματα της οικονομίας, με τον κ. Τσίπρα να εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας και τις επιπτώσεις της επερχόμενης πρωτοφανούς ύφεσης στην κοινωνική συνοχή. 

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την κάθετη διαφωνία του με το σχέδιο Πισσαρίδη, όπως έχει διαρρεύσει περιεχόμενό του στον Τύπο, δεδομένου ότι εμπεριέχει βαθιές μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που θα επιδεινώσουν έτι περαιτέρω το υφεσιακό σπιράλ της οικονομίας (διεύρυνση φορολογικής βάσης, ιδιωτικοποίηση επικουρικής ασφάλισης κλπ)».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου