Μπλόκο της Κύπρου στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επέμεινε στη σύνδεση των κυρώσεων κατά των αξιωματούχων του Λουκασένκο με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, μετά και την ανανέωση των NAVTEX για εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μπορέλ: Λείπει η Κύπρος για να έχουμε ομοφωνία
Απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Ζοζέπ Μπορέλ επιβεβαίωσε την είδηση, λέγοντας: «Δεν κατηγόρησα την Κύπρο για τίποτα. Πότε το έκανα; Απλώς, μας λείπει η Κύπρος για να έχουμε ομοφωνία. Είναι ένα γεγονός», είπε.
«Είναι ένα υψηλής τάσης πολιτικό πρόβλημα, που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να λύσει. Καταλαβαίνω τη θέση της Κύπρου», συμπλήρωσε ο Μπορέλ, παραπέμποντας στις συζητήσεις στο Βερολίνο και υπενθυμίζοντας ότι είχε αποφασιστεί πως αν η Τουρκία δεν άλλαζε τη στάση της -που δεν την άλλαξε, όπως είπε- θα προχωρούσαν οι καταχωρήσεις. «Υπάρχουν πλέον συζητήσεις. Πολλά κράτη-μέλη έκριναν ότι το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στη σύνοδο. Είναι και ζήτημα συγχρονισμού», κατέληξε.
Παράλληλα, εξηγώντας το ζήτημα της παράλληλης διαδικασίας των κυρώσεων, που έθεσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σημείωσε: «Η απόφαση (στο Gymnnich ) ήταν ότι οι νέες καταχωρήσεις θα ετοιμάζονταν το συντομότερο. Δεν είπαμε ότι πριν από τη Λευκορωσία θα το κάναμε για την Ανατολική Μεσόγειο και το ανάποδο. Το συντομότερο δυνατόν. Και όπως βλέπετε, δεν υπάρχουν σήμερα ούτε για τη Λευκορωσία ούτε για την Τουρκία. Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει τη σχέση με την Τουρκία», σημείωσε.
Οι χώρες που στήριξαν τη θέση της Κύπρου
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία, από τις χώρες που έλαβαν τον λόγο στη συζήτηση και που στήριξαν την υλοποίηση της πολιτικής συμφωνίας του Gymnich ήταν, ανάμεσα σε άλλες, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.
Η στάση της Κύπρου φαίνεται ότι έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Φιλανδίας, σε δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο, χαρακτήρισε «πολύ εκνευριστικό» το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία για τη Λευκορωσία, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας» για αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου