Η επίσκεψη Πομπέο, όπως παρατηρούν αναλυτές, πέραν των συμφωνιών για την Άμυνα και την Ασφάλεια, τα ενεργειακά και τις ευρύτερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, έχει και άκρως συμβολική σημασία, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική των προκλήσεων.
Μάλιστα το γεγονός ότι ο Πομπέο δεν επισκέπτεται και την Άγκυρα μετά την Ελλάδα, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες φορές κατά την άφιξη Αμερικανών αξιωματούχων ερμηνεύεται ως "εγκατάλειψη" της πολιτικής των ίσων αποστάσεων που κρατούσαν έως σήμερα οι ΗΠΑ.
Στην κοινή δήλωση δε, των δύο χωρών που βγήκε χθες από το υπουργείο Εξωτερικών επαναβεβαίωσαν μεταξύ άλλων την κοινή τους πεποίθηση ότι τα ζητήματα θαλασσίων ζωνών πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και με βάση το διεθνές δίκαιο, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά.
Στην κοινή δήλωση δε, των δύο χωρών που βγήκε χθες από το υπουργείο Εξωτερικών επαναβεβαίωσαν μεταξύ άλλων την κοινή τους πεποίθηση ότι τα ζητήματα θαλασσίων ζωνών πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και με βάση το διεθνές δίκαιο, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά.
Ο συμβολισμός του ταξιδιού Πομπέο στην Ελλάδα γίνεται ακόμη υψηλότερος με την κοινή επίσκεψη την οποία πραγματοποιούν σήμερα, Τρίτη, στη Σούδα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.
Είναι μια επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία κυκλοφορούν εντόνως πληροφορίες για την πρόθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν εκεί τα οπλικά συστήματα από τη βάση του Ινσιρλίκ που λειτουργεί στα Άδανα από το 1951.
Στη Σούδα, άλλωστε, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, να δημιουργήσουν κοντά στην αμερικανική βάση Ναύσταθμο για τη μόνιμη παρουσία εκεί σκαφών του Στόλου που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και εκφράζει τη βούληση της ελληνικής πλευράς να ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας.
Το πρόγραμμα Πομπέο στην Κρήτη
Μετά την επίσκεψη στη Σούδα, το κοινό πρόγραμμα Μητσοτάκη – Πομπέο προβλέπει διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11.20 π.μ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Στις 13.15 οι δύο πολιτικοί θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του Πρωθυπουργού. Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.
Το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα μας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας- Η.Π.Α., την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και, βεβαίως, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου