Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Οδηγός επιδότησης επιχειρήσεων για το ΕΣΠΑ 2021: Οσα πρέπει να γνωρίζετε σε 10 ερωτήσεις-απαντήσεις

Η διαδικασία υποβολής, παρακολούθησης και διαχείρισης του επενδυτικού φακέλου στο πλαίσιο ενός επιδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ είναι από τα βασικά θέματα που απασχολούν έναν επενδυτή.Αυτό αναφέρει σε ένα «οδηγό» με ερωτήσεις και απαντήσεις για το ΕΣΠΑ η εταιρία VK PREMIUM Σύμβουλοι Επιχειρήσεων που ειδικεύεται στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε επιχειρήσεις του κλάδου εμπορίου και υπηρεσιών, μεταποίησης, τουρισμού, logistics, καθώς και σε οργανισμούς ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, το ποσοστό, επιτυχίας έγκρισης αιτήσεων που υπέβαλε στη Β' Δράση ΕΣΠΑ 2007-2013 ήταν 92%.

Αναφέρει λοιπόν η εταιρεία ότι: «στο πρώτο και κρισιμότερο στάδιο της διαδικασίας, ο σύμβουλος ΕΣΠΑ είναι αυτός που θα αξιολογήσει αν δικαιούται ο επενδυτής να κάνει αίτηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχοντας διαβάσει και κατανοήσει τις πολλές εκατοντάδες σελίδες του Οδηγού που έχει δημοσιευτεί, τις τροποποιήσεις αυτού, καθώς και τις δεκάδες συχνές ερωταπαντήσεις που έχουν αναρτηθεί.

Ο ιδανικός σύμβουλος διαθέτει την εμπειρία να πραγματοποιήσει τη βασική προαξιολόγηση για κάθε επενδυτικό σχέδιο συνεκτιμώντας τα βαθμολογικά κριτήρια του οδηγού, δεδομένου πως ήδη ασχολείται καθημερινά με το εν λόγω αντικείμενο και ήδη έχει υλοποιήσει εκατοντάδες διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια»

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων η VK έχει συντάξει ένα απλό ερωτηματολόγιο με απαντήσεις που λύνουν απορίες. Αναλυτικά:

Συχνές ερωτήσεις

Πώς γίνεται η καταβολή της χρηματοδότησης;



Ο συνήθης τρόπος καταβολής της επιδότησης είναι ο εξής: Ο επενδυτής υλοποιεί και εξοφλεί με δικά του κεφάλαια τις δαπάνες και στη συνέχεια καταθέτει τα απαιτούμενα παραστατικά στον αρμόδιο φορέα, οι δαπάνες πιστοποιούνται μετά από έλεγχο -διοικητικό ή και επιτόπιο αναλόγως το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η επένδυση- και η επιδότηση πιστώνεται στο λογαριασμό του επενδυτή. Ο επενδυτής έχει δικαίωμα να ζητήσει και ενδιάμεση καταβολή - έλεγχο.

'Αλλη επιλογή είναι η εξής: προκαταβολή του 40% της επιδότησης που δικαιούται ο επενδυτής αλλά με την κατάθεση ισόποσης εγγυητικής επιστολής, το οποίο συχνά είναι αδύνατο και σχεδόν πάντα έχει σημαντικό κόστος για τον επενδυτή.


Τέλος ένας νέος τρόπος καταβολής της επιχορήγησης είναι η χρήση του Escrow Account.


Τι είναι ο λογαριασμός Escrow Account και πως λειτουργεί;


Ο Escrow Account είναι ένα ειδικός λογαριασμός του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων, που μπορεί να ανοίξει ο κάθε δικαιούχος μετά την οριστική του έγκριση.

Με τον Escrow Account ή Καταπιστευτικό Λογασριασμό, η επιχορήγηση που αναλογεί στον δικαιούχο σε δαπάνες που έχουν υλοποιηθεί και τιμολογηθεί καταβάλλονται απευθείας στους παρόχους/ προμηθευτές του. Σκοπός του Escrow Account είναι να βοηθήσει αποτελεσματικά τους δικαιούχους να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα προβλήματα ρευστότητας κατά την υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου. Η εκταμίευση των πληρωμών προς τους παρόχους - προμηθευτές των Δικαιούχων γίνεται χωρίς την κατάθεση εγγυητικής επιστολής. Ο λογαριασμός ενεργοποιείται με κατάθεση 32Euro εφάπαξ από τον δικαιούχο πριν από την πρώτη Αίτηση Ενδιάμεσης Επαλήθευσης Δαπανών. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός όμως αφορά μόνο δαπάνες εξοπλισμού και όχι λειτουργικά έξοδα (που επιδοτούνται σε κάποια προγράμματα) όπως ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.

Πότε είναι επιλέξιμος ο ΦΠΑ;


Δεν είναι επιλέξιμη η δαπάνη του ανακτήσιμου ΦΠΑ.

Ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμη δαπάνη μόνο εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ, όπως εκάστοτε ισχύει. Ειδικότερα, είναι επιλέξιμη δαπάνη εφόσον βαρύνει δαπάνες που χρησιμοποιούνται για την άσκηση εξαιρούμενων ή απαλλασσόμενων του ΦΠΑ δραστηριοτήτων του δικαιούχου.

Έχω χρηματοδοτηθεί ξανά μέσω ΕΣΠΑ στο παρελθόν. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση;

Στα περισσότερα προγράμματα μπορεί να υποβάλλει κανείς αίτηση, ακόμα και αν έχει επιδοτηθεί στο παρελθόν, με μόνο περιορισμό το De Minimis.


Πότε θεωρείται μία επιχείρηση συνδεδεμένη ή συνεργαζόμενη;


Μία επιχείρηση (φορέας της επένδυσης) λέμε ότι «συνδέεται» με άλλες επιχειρήσεις, όταν οι μέτοχοι της επιχείρησης-φορέα συμμετέχουν (δηλαδή έχουν μετοχές) και σε άλλες επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις αυτές μετράνε και οι ατομικές (δηλαδή η επιχείρηση που έχει ένα ελεύθερος επαγγελματίας).

Για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει σύνδεση ή συνεργασία των επιχειρήσεων, εξετάζεται το ποσοστό που με το οποίο συμμετέχουν οι μέτοχοι σε άλλες επιχειρήσεις και το αν το αντικείμενο δραστηριότητας των επιχειρήσεων είναι συναφές. Αναλόγως με το ποσοστό συμμετοχής και τη συνάφεια, η σύνδεση κατηγοριοποιείται ως εξής:

Ποσοστό κάτω από 25%→ανεξάρτητες επιχειρήσεις

Ποσοστό από 25% έως κάτω από 50%→συνεργαζόμενες, αναλόγως του αντι κειμένου

Ποσοστό από 50% και πάνω→συνδεδεμένες επιχειρήσεις αναλόγως του αντικειμένου.

Η σύνδεση των επιχειρήσεων μπορεί να γίνεται και με πιο πολύπλοκους τρόπους και εξετάζεται για τον υπολογισμό του μεγέθους της επιχείρησης (μικρή, μεσαία, μεγάλη) βάσει τζίρου και προσωπικού. Το μέγεθος μιας επιχείρησης είναι σημαντικό για τα προγράμματα ΕΣΠΑ γιατί πολλές φορές μπορεί να αποκλείσει μία επιχείρηση ή να καθορίσει το ποσοστό της επιδότησης που δικαιούται.

Δεν έχω καθόλου κεφάλαιο. Μπορώ να κάνω αίτηση;

Για τη σωστή υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου καλό είναι να υπάρχει ένα 25% του προϋπολογισμού. Κάποια προγράμματα απαιτούν και την απόδειξη ένα μέρους του επενδυτικού κατά την υποβολή της αίτησης.

Είμαι κάτοικος ή υπήκοος εξωτερικού. Μπορώ να κάνω αίτηση για ΕΣΠΑ;


Ναι αρκεί η εταιρεία που θα ιδρυθεί να είναι ελληνική, με έδρα και ΑΦΜ ελληνικό.

Η επιχείρησή μου έχει χρέη στο δημόσιο ή/και στις τράπεζες. Μπορώ να λάβω επιδότηση;

Μπορεί να αιτηθεί επιχορήγησης επιχείρηση που έχει χρέη αρκεί να μην έχει χαρακτηριστεί «προβληματική». Εάν τα χρέη είναι προς το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικός φορέας) και εγκριθεί, η επιχορήγηση θα εκχωρηθεί απευθείας στον αρμόδιο φορέα δημοσίου για εξόφληση του χρέους ακόμα και αν αυτό είναι σε ρύθμιση. Αυτό διασφαλίζεται μέσω της διαδικασίας απαίτησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την εκταμίευση της επιχορήγησης. Για τις τράπεζες δεν υπάρχει αντίστοιχη απαίτηση.


Τι είναι το De Minimis;

Ο κανόνας De Μinimis ορίζει ότι οι συνολικές ενισχύσεις που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση (μαζί με τις συνδεδεμένες της) σε μια τριετία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 200.000 ευρώ (100.000Euro για τις εταιρείες του κλάδου των μεταφορών). Ο κανόνας de minimis διέπει μεταξύ άλλων και το επενδυτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 - 2020 της Ελλάδας.


Δεν έχω τον ΚΑΔ επένδυσης αλλά μπορώ να τον προσθέσω άμεσα. Μπορώ να υποβάλω αίτηση;


Συνήθως ο επενδυτής έχει δικαίωμα να προσθέσει ΚΑΔ επένδυσης πριν την υποβολή της αίτησης, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πριν την πρώτη εκταμίευση, με την προϋπόθεση να είχε έστω ένα επιλέξιμο ΚΑΔ πριν την προκήρυξη του προγράμματος (σε κάποια προγράμματα δεν υπάρχει ούτε αυτή η απαίτηση).

Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου