Δεν έγιναν αλλαγές κορυφής στα πέντε υπουργεία που διαχειρίστηκαν τις δύο βασικές κρίσεις του 2021, δηλαδή τις οικονομικές και υγειονομικές συνέπειες του κορονοϊού και τα ελληνοτουρκικά: Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας, Εξωτερικών και Άμυνας. Και αυτό αν και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης του Άδωνι Γεωργαδη και του Χρήστου Σταϊκουρα. Ο μεν πρώτος διεσώθη λόγω Σαμαρά και για να μην αποτελεί πηγή γκρίνιας εκτός. Αλλά και γιατί όπως και ο δεύτερος, έχουν ουσιαστικά ήδη από τις "διορθωτικές κινήσεις" του καλοκαιριού χάσει σημαντικο μέρος αρμοδιοτήτων με την αναβάθμιση ως αναπληρωτων του Νίκου Παπαθανάση και του Θοδωρή Σκυλακάκη αντίστοιχα.
Σημειωτέον ότι σε αναπληρωτή υπουργό αναβαθμίζεται πλέον στο Υγείας και ο Βασιλης Κοντοζαμάνης, κάτι που προφανως σημαίνει ότι θα απωλεσει αρμοδιότητες ο Βασίλης Κικιλιας.. Ενώ ουσιαστικά αναβάθμιση αποτελεί η μετακίνηση του Θοδωρή Λιβάνιου απο τη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών σε θέση υφυπουργού υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, δεδομένου του μοντέλου του επιτελικού κράτους και της ισχυρής παρέμβασης του Μαξίμου στο κυβερνητικό έργο.
Οι πιο εντυπωσιακές αλλαγές αφορούν στο Εσωτερικών από όπου καρατομείται ο Τάκης Θεοδωρικάκος και τη θέση του αναλαμβάνει ο "τσεκουράτος" Μάκης Βορίδης. Η επιλογή Βορίδη σε αυτή τη θέση, σε μία χρονιά που πολλοί θεωρούν ότι ενδέχεται να φέρει και πρόωρες εκλογές, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και όχι μόνο για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών και ανοίγματος στο σκληρό δεξιό εκλογικό ακροατήριο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βορίδης προεκλογικά υποστήριζε ότι ο κ.Μητσοτάκης θα έπρεπε “να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές”.
Σημειωτέον όμως ότι και στο Εσωτερικών δημιουργειται θέση αναπληρωτη υπουργού, την οποια αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Η δεύτερη πιο εντυπωσιακή μετακίνηση αφορά στο Εργασίας. Ηταν αναμενόμενη μεν και επιθυμητή από καιρό η αντικατάσταση του Γιάννη Βρούτση. Όμως δεν ηταν αναμενόμενη η τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη στο συγκεκριμένο υπουργείο, το οποίο αποτελεί κομβικό πολιτικο υπουργείο γα τη ΝΔ, καθώς έρχονται "μεταρρυθμίσεις" στο ασφαλιστικό.
Υπενθυμίζεται ότι στον προηγουμενο ανασχηματισμό τον κ. Βρούτση φέρεται να είχει διασώσει ο Αντωνης Σαμαρας. Ο κ. Βρούτσης αναλαμβάνει πλέον κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με αναπληρωτές τους επίσης σαμαρικούς Χρήστο Μπουκώρο και Θανάση Πλεύρη.
Τον κ. Χατζηδάκη διαδέχεται στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας, με νέο υφυπουργό Περιβάλλοντος το Γιώργο Αμυρά, ενώ τον κ. Βορίδη στο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Σπήλιος Λιβανός με υφυπουργό αρμόδιο για την ΚΑΠ, το Γιάννη Οικονόμου.
Στο υπουργείο Παιδείας παραμένει η Νίκη Κεραμέως, γεγονός που αποτέλεσε υπό μία έννοια έκπληξη. Μάλιστα μετακινείται η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, με την οποία η κ. Κεραμέως είχε πολύ κακή σχέση. Η κ. Ζαχαράκη όμως αναλαμβάνει μία πολύ καλή θέση ως υφυπουργός Αρμόδια για θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και ειδικών μορφών τουρισμού. Στη θέση της στο Παιδείας τοποθετείται η βουλευτής Ζέττα Μακρή, ενώ υφυπουργός για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης αναλαμβάνει ο Άγγελος Συρίγος.
Έκπληξη αποτέλεσε και το γεγονός ότι τελικά παρέμεινε στο υπουργείο Τουρισμού ο Χάρης Θεοχάρης, καθώς ο Θοδωρής Ρουσόπουλος δεν έλαβε τελικά ποτέ το τηλεφώνημα, που πολλοί ανέμεναν ότι θα λάβει.
Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παραμένουν Κώστας Καραμανλής και Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Στο υπουργείο Μετανάστευσης παραμένει μεν ο Νότης Μηταράκης, αλλά φεύγει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, καθώς καταργείται η θέση του αναπληρωτή υπουργου και δημιουργείται θέση υφυπουργού, την οποία καταλαμβάνει η Σοφία Βούλτεψη σε ένα ακόμη "κλείσιμο ματιιού" στο δεξιο ακροατήριο.
Ο ανασχηματισμός αυτός σηματοδότησε την είσοδο περισσότερων βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα, γεγονός που αναμένεται να αναζωπυρώσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού. Μπαίνουν όμως και δύο εξωκοινοβουλευτικοί, που αναβαθμιζονται από γραμματείς στον κρατικό μηχανισμο: Η Μαρία Συρεγγελα που αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτικη και την οικογένεια, μία θέση που τώρα δημιουργείται. Και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, που αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού και είναι το πρώτο μέλος κυβέρνησης που έχει δηλώσει ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφυλος.
Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι επίσης ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιωργος Κώτσηρας, ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργος αρμόδιος για ειδικά ψηφιακά έργα και το κτηματολόγιο Γιώργος Στύλιος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος.
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου