Μετά σχεδόν έξι χρόνια από την στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και μετά από ένα μεγάλο ναυάγιο το 2018, η διαδικασία φαίνεται να πλησιάζει προς το τέλος, εκτός και να υπάρξει και νέα ανατροπή, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.
Το CVC θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης της Ασφαλιστικής εταιρίας που μετά από 130 χρόνια αλλάζει ιδιοκτήτη. Η Εθνική Ασφαλιστική ιδρύθηκε το 1891 και από τότε είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.
Το φιάσκο με τηνCalamos -Exin
Τον Ιούνιο 2017 το επενδυτικό σχήμα Calamos - Exin Partners είχε προσφέρει ποσό 1 δισ. ευρώ για την απόκτηση του 100% της θυγατρικής ασφαλιστικής της Εθνικής Τράπεζας, ποσό κατά πολύ υψηλότερο των αποτιμήσεων αναλυτών (περί τα 650 εκατ. ευρώ). Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν χαρακτηρίσει τότε το deal εξαιρετικό. Λίγους μήνες μετά ότι η υπόθεση Calamos – Exin, αποδείχθηκε ένα μεγάλο φιάσκο και φάνηκε ότι η προσφορά ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή.
Επτά μήνες μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο ανάδοχος όμιλος Exin δεν είχε υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος την οριστική μετοχική σύνθεση του σχήματος που θα χρηματοδοτούσε την εξαγορά, φουντώνοντας τη φημολογία ότι κάτι δεν πάει καλά στην υπόθεση. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η Exin συμπερίλαβε ονόματα υποτιθεμένων επενδυτών, οι όποιοι διέψευσαν κάθε ενδιαφέρον.
Το ναυάγιο επιβεβαιώθηκε στις αρχές του 2018, όταν η οικογένεια Κάλαμος ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αγωγή εναντίον της EXIN Financial Services Holdings BV.
Ως αποκλειστικά υπεύθυνος για την υπόθεση χρίστηκε ο τότε διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ο οποίος «καρατομήθηκε» στις 4 Μαΐου 2018.
Ο νέος διαγωνισμός του 2019
Εν συνεχεία πραγματοποιείται νέος διαγωνισμός και στην τελική φάση περνάει μόνο το fund CVC. Μετά από πολλές ανατροπές και ένα πάγωμα διαρκείας όταν ξεκίνησε η πανδημία, τελικά το deal πραγματοποιείται και αναμένεται να κλείσει και τυπικά μέσα στον Μάρτιο.
Το τελικό ποσό – αν και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση - είναι στην περιοχή των 450 εκατ. ευρώ, χωρίς να είναι σαφές εάν σε αυτό περιλαμβάνεται και το «ενοίκιο» για το 10ετές bancassurance με την Εθνική Τράπεζα. Επίσης δεν είναι σαφές εάν τελικά θα πουληθεί το 80% ή το 90%.
Το πήρε πάνω του ο Παύλος Μυλωνάς
Η διαπραγμάτευση μεταξύ του CVC και της Εθνικής Τράπεζας έγινε υπό πλήρη μυστικότητα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, χειρίζεται μόνος του την υπόθεση. Ηταν από εκείνους που πίστεψαν πολύ σε αυτό το deal και οι εξελίξεις δείχνουν να τον δικαιώνουν ως προς την επιμονή του.
Θεωρούσε ο ίδιος ότι η Εθνική Τράπεζα δεν είχε τον χρόνο μαζί της, αφού πιεζόταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή DG Comp να τελειώσει το θέμα μία ώρα νωρίτερα. Παρά το γεγονός ότι οι σύμβουλοι της Τράπεζας θεωρούσαν ότι προτιμητέα λύση είναι η είσοδος στο Χρηματιστήριο, εντούτοις τελικά ο επικεφαλής της Τράπεζας θεώρησε ότι δεν αξίζει να αναλάβει ένα ακόμη ρίσκο, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
Υπάρχουν αντιδράσεις
Στο μεταξύ σοβαρές αναμένεται να είναι οι αντιδράσεις, τόσο από τους εργαζόμενους στην Ασφαλιστική, όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού και οι δύο θεωρούν ότι το τίμημα πώλησης είναι πολύ χαμηλό.
ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπούλημα τοdeal μεCVC
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος με ανακοίνωσή του χαρακτηριστικά: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά, αλλά ταυτόχρονα και την, φερόμενη από δημοσιεύματα ως οριστική, απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας να ξεπουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική στο fund CVC Capital, με πολύ χαμηλό αντίτιμο».
Εργαζόμενοι: Προτιμότερη λύση η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο
Κάθετα αντίθετοι στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με τους όρους που προτείνει το CVC εμφανίζονται οι εργαζόμενοι. Όπως σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων της εταιρείας, θεωρώντας ότι το κυοφορούμενο deal είναι σκανδαλώδες, εις βάρος των συμφερόντων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και του Δημοσίου, καθώς το τίμημα διαμορφώνεται κάτω από το ήμισυ της λογιστικής αξίας της εταιρείας.
Και στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η προτιμότερη λύση είναι η εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο και η διάθεση μετοχών της στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο η τράπεζα θα εξασφαλίσει πολύ υψηλότερο τίμημα και θα διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου