Σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα με βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη 01.00 τα ξημερώματα και απαγόρευση μουσικής στα μαγαζιά όλο το 24ωρο.Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, από σήμερα Σάββατο 17 Ιουλίου και μέχρι τις 26 Ιουλίου, επιβάλλεται βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη 01.00 τα ξημερώματα στη Μύκονο, ενώ απαγορεύεται η μουσική στα μαγαζιά όλο το 24ωρο.
Η αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί στο πρώτο τοπικό lockdown με τον Νίκο Χαρδαλιά να έχει προαναγγείλει πως μια πιθανή αύξηση του ιικού φορτίου θα οδηγούσε σε επιπλέον μέτρα.
Οργή στο νησί
Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μυκόνου, Αλέξανδρος Κουκάς, μετά την ανακοίνωση ανέφερε (ΕΡΤ): «Δεν το περιμέναμε» και πρόσθεσε: «Τα μέτρα καταστρέφουν τον τουρισμό του νησιού ολοσχερώς».
► Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά:
Στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 την Τετάρτη (14/07), ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο (55 από 9 στις 7 Ιουλίου), έχουν υπερδιπλαστιαστεί στη Σαντορίνη (56 από 24 στις 7 Ιουλίου) και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο (72 από 9 στις 7 Ιουλίου).
► Εντύπωση προκαλεί πάντως η λήψη ενός οριζόντιου μέτρου όταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, μας έλεγε μόλις σήμερα πως τα μέτρα από εδώ και πέρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους...
Υποχρεωτικά τεστ
Σε υποχρεωτικό self test και rapid test υποβάλλονται από σήμερα μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις που απασχολούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους δήμους Ιητών, Θήρας και Πάρου.
Οι έξι αυτές περιοχές έχουν κατηγοριοποιηθεί σε «πορτοκαλί» επίπεδο, αυξημένης επιτήρησης, λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου και για το λόγο αυτό τίθενται συγκεκριμένα μέτρα στο πλαίσιο της ενίσχυσης του testing.
Ειδικότερα, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φορές την εβδομάδα, μια φορά με τη μέθοδο του self- test και μία με αυτή του rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Η υποχρέωση για testing 2 φορές την εβδομάδα -μία με τη μέθοδο του self-test και μία με rapid- αφορά και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.
Οι τελευταίες αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη
Οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «πορτοκαλί», δηλαδή στο επίπεδο 3. Το ίδιοι και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου.
Επίσης, επίπεδο ανεβαίνουν και οι περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας που μεταφέρονται στο «κίτρινο», δηλαδή στο επίπεδο 2. Στο ίδιο επίπεδο μεταφέρονται οι δήμοι Ικάριας, Λερού, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.
Ο δήμος Λειψών πέφτει και μεταφέρεται στο «πράσινο» επίπεδο 1.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου