Η μεσαία τάξη θα συγχωνευτεί, ζήτω η μεσαία τάξη, καθώς σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα περί συγχωνεύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο θάνατος του εμποράκου θα σημάνει την ανάσταση του.
Ο θάνατος του εμποράκου σημαίνει και την ανάσταση του σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οποία επιμένει στην ανάγκη συγχώνευσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα δυναμώσουν και θέτοντας το δίλημμα: Συγχωνεύσεις ή λουκέτα.
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για την πολιτική εξώθησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε συγχωνεύσεις, το News 24/7 έθεσε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου το ερώτημα πως από τη μία η κυβέρνηση δηλώνει ότι στηρίζει τη μεσαία τάξη και από την άλλη της ζητά ουσιαστικά να πάψει να είναι μεσαία τάξη, δεχόμενη την εξαγορά των επιχειρήσεων της από μεγαλύτερους ομίλους και αλυσίδες.
Ο κ. Οικονόμου καταρχάς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατεξοχήν στηρίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί όπως παραδέχθηκε τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας και ιδίως στην περιφέρεια, βασικό κομμάτι του παραγωγικού ιστού.
Επικαλέστηκε ειδικότερα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε στη μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, πως για ένα για μεγάλο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπήρχε έκπτωση ενοικίου κατά την πανδημία του κορονοϊού, αναφέρθηκε στις επιστρεπτέες προκαταβολές που σχεδόν κατά το ήμισυ έπαψαν να είναι επιστρεπτέες.
“Κατεξοχήν η πολιτική μας στηρίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα”, δήλωσε συνεπώς ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας όμως ότι η κυβέρνηση δίνει κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε -όπως είπε- μέσα από τις συγχωνεύσεις να διευρύνουν την εμβέλεια της πελατείας τους και της στόχευσης τους, έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και να σταθούν απέναντι σε έναν ανταγωνισμό που δεν είναι πλέον τοπικός, ούτε καν εθνικός, αλλά ξεπερνά και τα όρια των εθνικών κρατών.
“Επειδή δε θέλουμε λουκέτα και θέλουμε ανθρώπους, που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, εφαρμόζουμε αυτή την πολιτική” υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καλύπτοντας έτσι τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος βεβαίως εξέφρασε απλώς την κυβερνητική πολιτική υπέρ των συγχωνεύσεων, την οποία πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ορίσει.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στη μεσαία τάξη στην πανδημία και δήλωσε ότι τώρα δίνει κίνητρα “ώστε να βρουν πεδίο και μοντέλο και πλατφόρμα συνεργασίας για να δυναμώσουν, προς όφελος δικό τους”.
Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε πάντως ότι η κυβέρνηση έχει συνείδηση τι σημαίνει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για την ελληνική κουλτούρα του επιχειρείν, ιδίως στην περιφέρεια και επέμεινε ότι για αυτό πρέπει “να αποκτήσουν κρίσιμο μέγεθος που είναι απαραίτητο για λιανεμπόριο, επαγγελματίες, αγροτική παραγωγή. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και απαντά στην ανάγκη να τους δυναμώσουμε, να γίνουν πιο ανθεκτικοί. Έχουμε αποδείξει ότι τους στηρίζουμε και αυτοί που το ξέρουν είναι πρώτοι οι ίδιοι”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου