"Οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη πλήττουν συστηματικά τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους του μόχθου, τους νέους και τους συνταξιούχους. Οι εργαζόμενοι υφίστανται τις δραματικές συνέπειες του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, τη μείωση των αποδοχών τους και της αγοραστικής τους δύναμης.Ο νόμος για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην Επικουρική Ασφάλιση υπονομεύει το δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και τον διανεμητικό του χαρακτήρα και καταλύει την αρχή της «αλληλεγγύης των γενεών».
Πλήττει του σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους καθιστώντας επισφαλή τη χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων, καθώς και τους νέους ασφαλισμένους που οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα γίνουν αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου χωρίς ουσιαστική εγγύηση για το ύψος των επικουρικών συντάξεων που θα λάβουν στο μέλλον.
Ταυτόχρονα, προκαλεί ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό, που θα ξεπεράσει τα 70 δις, κόστος που θα κληθεί να καλύψει ο Κρατικός Προύπολογισμός, δηλαδή οι φορολογούμενοι. Επειδή υπήρξαν ενστάσεις από τους θεσμούς για το μεγάλο κόστος που θα επιφέρει και την αρνητική επίδραση στο χρέος, η κυβέρνηση έκανε έναν “συμβιβασμό” για τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου συστήματος.
Έβαλε χέρι στο «κοινωνικό μέρισμα», δηλαδή στο 0,5% του ΑΕΠ που θεσπίστηκε με το άρθρο 47 του ν.4670/2020, ως αντιστάθμισμα της κατάργησης της 13ης σύνταξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αποστερούν έτσι από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους κοινωνικά αδύναμους το κοινωνικό μέρισμα, περίπου 900 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψουν τη λειτουργία και τις αμοιβές των golden boys του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και το δημοσιονομικό κενό που προκαλεί το νέο σύστημα.
Πρόκειται για βίαιη αναδιανομή προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων με πρώτο θύμα τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, αποδυναμώνει το Κοινωνικό Κράτος και αδιαφορεί για τους κοινωνικά αδύναμους. Τα συγκριτικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία δύσκολη περίοδο μνημονιακών υποχρεώσεων, κατέβαλε κοινωνικό μέρισμα 629 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους το 2016, 750 εκατ. ευρώ σε 3.650.000 δικαιούχους το 2017 και 780 εκατ. ευρώ σε 3.700.000 δικαιούχους το 2018, το οποίο τότε η ΝΔ χαρακτήρισε ως «ψίχουλα».
Η κυβέρνηση της ΝΔ το 2019, παρότι η χώρα ήταν πλέον εκτός μνημονίων από τον Αύγουστο του 2018, κατέβαλε κοινωνικό μέρισμα μόνο 175 εκατ. ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη. Το 2020 δεν κατέβαλε κοινωνικό μέρισμα, παρά τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες εξαιτίας της πανδημίας.
Για φέτος ο κ.Χατζηδάκης ανακοίνωσε μια ελάχιστη στήριξη σε περιοριμένο αριθμό δικαιούχων με την καταβολή εις διπλούν του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισόδηματος με κόστος 64 εκατ. ευρώ."
Αυγή της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου