Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Εμφύλιος στη ΝΔ για τον Μπογδάνο: Η "σκληρή" δεξιά πτέρυγα αντεπιτίθεται

Άνω-κάτω έγινε η ΝΔ μετά τη διαγραφή Μπογδάνου. Σύγκρουση Γεωργιάδη- Δένδια και η αμηχανία Πλεύρη και Κυρανάκη.

Η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χθες, Τρίτη (5/10) αποτέλεσε αφορμή για ένα εμφύλιο στη Νέα Δημοκρατία, καθώς έφερε στην επιφάνεια προσωπικές και ιδεολογικές αντιθέσεις.


Λόγω της εμφυλιοπολεμικής και αντικομμουνιστικής ρητορικής του βουλευτή της Α Αθήνας, αλλά και καθώς ήταν το πολλοστό φάουλ, μετά μάλιστα και την “κίτρινη κάρτα” από το Μαξίμου για την αθλιότητα με τη δημοσιοποίηση ονομάτων νηπίων, η διαγραφή για πρώτη φορά στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ενός μέλους της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν μονόδρομος για τον κ.Μητσοτάκη.

Άνοιξε όμως εκ των πραγμάτων τον ασκό του Αιόλου, καθώς η άκρα δεξιά πτέρυγα δεν φαίνεται να χωνεύει εύκολα την απόφαση αυτή του πρωθυπουργού, ενώ ταυτόχρονα το γεγονός ότι η διαγραφή ήρθε μετά το “άδειασμα” του κ. Μπογδάνου στη Βουλή από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια,σε μία κίνηση που πολλοί, εντός και εκτός ΝΔ, ερμήνευσαν ως μία ακόμη προσπάθεια να πλασαριστεί ως δελφίνος και εκφραστής της κεντροδεξιάς πτέρυγας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κάρφωσε μάλιστα σήμερα το πρωί τον κ. Δένδια, λέγοντας: “Εγώ δεν υποδύομαι τον πρόεδρο και δεν μου αρέσει να τον υποδύονται άλλοι”. Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να τα ακούει ο κ. Γεωργιάδης, δηλώνοντας ότι οι ενέργειες του είναι προϊόν της στενής συνεργασίας του με τον πρωθυπουργό.

Το παρασκήνιο της παρέμβασης Δένδια

Ο κ. Δένδιας βέβαια προφανώς εκ των πραγμάτων δεν είχε συνεννοηθεί με τον κ. Μητσοτάκη πριν "αδειάσει" επί τόπου στη Βουλή τον κ. Μπογδάνο, ωστόσο θεώρησε ότι κινήθηκε στο πνεύμα της λογικής του πρωθυπουργού, που είχε προειδοποιήσει το βουλευτή Α' Αθήνας με διαγραφή. Εκτίμησε δε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εάν δεν απαντούσε στην ακραία ρητορική Μπογδάνου, θα ήταν εκτεθειμένος τόσο ο ίδιος όσο και η ΝΔ.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή, ο κ. Μπογδάνος προσέγγισε τον κ. Δένδια στο περιστύλιο, ζητώντας εξηγήσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών του απάντησε ότι ήταν λάθος τόσο το περιεχόμενο όσο και η στιγμή των δηλώσεων του.

Πολλοί πάντως στη ΝΔ ενοχλήθηκαν τόσο από την “ηγετική” εμφάνιση Δένδια, όσο και γιατί δεν απάντησε και στις κατηγορίες του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη περί δοσιλόγων. Η απάντηση από την πλευρά Δένδια είναι ότι είχε δικαίωμα και υποχρέωση να τοποθετηθεί για τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, καθώς ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ήταν υπόλογος για τα του οίκου της, ενώ είναι διαφορετικό πράγμα να απαντάς σε έναν πολιτικό αντίπαλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπογδάνος δήλωσε χθες στη Βουλή: “Εγώ θυμίζω τον Γρίβα της ΕΟΚΑ, που είπε πως είχαμε τρεις εχθρούς, τους Βρετανούς, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Οι χειρότεροι όμως ήταν οι κομμουνιστές”. Και υποστήριξε ότι ο αντικομμουνισμός είναι τάση του φιλελευθερισμού.

Ο βουλευτής Α' Αθήνας εμφανίστηκε πάντως αμετανόητος παρά τη διαγραφή του και υποστήριξε μάλιστα ότι οι ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις έχουν κόστος, επιχειρώντας έτσι να εμφανιστεί και ως “ήρωας” σε ένα δεξιό ακροατήριο. Εν τω μεταξύ άλλες πληροφορίες έφεραν τον κ. Μπογδάνο να είχε άγχος για την επανεκλογή του στη δύσκολη Α' Αθήνας και άλλες ανέφεραν ότι σε κρυφές μετρήσεις ήταν τρίτος, ενώ κάποια σενάρια τον ήθελαν να βρίσκεται σε επικοινωνία με βουλευτές αντίστοιχων αντιλήψεων, είτε για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος εκ δεξιών της ΝΔ είτε για τη συγκρότηση μίας “ακροδεξιάς φράξιας” εντός της ΝΔ.
Ζήτημα... χωροχρόνου για τη δεξιά πτέρυγα

Η αμηχανία στελεχών που επίσης ανήκουν στην ακραία δεξιά πτερύγα της ΝΔ για τη διαγραφή Μπογδάνου ήταν εμφανής. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, που εκλέγεται επίσης στην Α' Αθήνας και ως εκ τούτου έχει και ψήφους να χωρίσει με τον κ. Μπογδάνο, εστίασε στο... timing και όχι στην ουσία των δηλώσεων του διαγραφέντος βουλευτή.

“Άλλο πράγμα να διαφωνείς με τον κομμουνισμό και άλλο να εκφράζεσαι έτσι για τους κομμουνιστές. Δεν συζητάμε για ένα ιστορικό γεγονός, όπως ο εμφύλιος, που ο καθένας έχει την άποψη του. Δεν μπορεί την ημέρα που ο Τσίπρας ήταν σε θέση αδυναμίας για την ελληνογαλλική συμφωνία,ο κ.Μπογδάνος να ανοίγει ένα τέτοιο ζήτημα”, δήλωσε εκνευρισμένος ο κ.Πλεύρης στο Open.

Ο δε βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, που χθες ζήτησε... εξηγήσεις για τη διαγραφή Μπογδάνου, σήμερα επιχείρησε να χαμηλώσει τη ρητορική του λέγοντας ότι δόθηκαν εξηγήσεις με ενημερωτικά σημειώματα προς τους δημοσιογράφους και τα γαλάζια στελέχη, αλλά επί της ουσίας, επίσης, στάθηκε στο χρονικό των δηλώσεων του διαγραφέντος βουλευτή, ενώ έσπευσε να δώσει τη δική του ερμηνεία τόσο για την απόφαση Μητσοτάκη, όσο και για την παρέμβαση Δένδια.

“Αφού οι εξηγήσεις έχουν δοθεί και επειδή γνωρίζω 10 χρόνια τον Κυριάκο Μητσοτακη και έχω συνεργαστεί μαζί του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος, που σε συζητήσεις που έχουμε κάνει παλιότερα, μου έχει πει ότι τις αναφορές για τον εμφύλιο τις απεχθάνεται, ότι το παρελθόν είναι στο χρονοντούλαπο και ότι κοιτάμε το μέλλον”, δήλωσε και πρόσθεσε: “Στην πολιτική έχει σημασία πού και πότε λες την άποψη σου και όχι τόσο ποια είναι”, υπενθυμίζοντας ότι χθες συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.
Οικονόμου:Η αντίδραση Δένδια ήταν η αντίδραση που έπρεπε να είχε ένας υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εν τω μεταξύ δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι ο πρωθυπουργός μόλις πληροφορήθηκε τα γεγονότα χθες, έθεσε αμέσως εκτός ΚΟ τον κ. Μπογδάνο. Υπενθύμισε ότι μόλις λίγες εβδομάδες υπήρξε μία ξεκάθαρη προειδοποίηση και πρόσθεσε: “Εμάς μας χωρίζει άβυσσος με το ΚΚΕ, αλλά δεν μπορεί βουλευτής της ΝΔ να λέει ότι οι κομμουνιστές είναι χειρότεροι εχθροί της πατρίδας από τους Τούρκους, χρησιμοποιώντας αναφορές του παρελθόντος”.

“Η παράταξή μας από την ιδρυτική της διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως τώρα, είναι προσανατολισμένη στο μέλλον, τιμά την ιστορία της και έχει κατά νου μία βασική αξία: Πατριωτικό είναι ό,τι ενώνει”, τόνισε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το θέμα της συμμετοχής του βουλευτή της ΝΔ Ζήση Τζηκαλάγια και της υπεύθυνης του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρίας Αντωνίου στην εκδήλωση στο Βίτσι, απάντησε διπλωματικά λέγοντας πως αυτές οι εκδηλώσεις γίνονται για δεκαετίες και πως εάν συμμετείχαν σε αυτές και εκπρόσωποι εγκληματικών οργανώσεων όφειλαν οι πολιτικοί και οι διοργανωτές να αντιδράσουν.

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε επίσης ότι η διαφορά της ΝΔ είναι πως αντιδρά ξεκάθαρα σε τέτοια περιστατικά όπως του κ. Μπογδάνου: “Υπήρξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που αποκάλεσε τη ΝΔ κόμμα δοσιλόγων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι η 17Ν είχε όραμα και δεν άνοιξε μύτη”, σχολίασε και πρόσθεσε: “Εμείς δεν ψαρεύουμε σε θολά νερά ούτε προσπαθούμε να κανιβαλίσουμε την ιστορία”.

Στο ερώτημα εάν επηρέασε την απόφαση του κ. Μητσοτάκη η στάση του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Οικονόμου απάντησε: “Ο πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει με καθαρό τρόπο και σε θέματα αρχών ήταν συγκεκριμένος και σαφής. Η αντίδραση Δένδια ήταν η αντίδραση που έπρεπε να έχει ένας υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη”.

Ενώ υποβάθμισε τις χθεσινές δηλώσεις Κυρανάκη και σχολίασε ότι τα γεγονότα μιλούν απο μόνα τους, η ΚΟ της ΝΔ δε χρειάζεται προειδοποιήσεις, καθώς γνωρίζει ποια παράταξη και ποιο χώρο εκπροσωπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου