Την καταβολή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, από τα επιδόματα τέκνων, το επίδομα γέννησης, έως τα επιδόματα ανεργίας και τις έκτακτες ενισχύσεις, μέσω προπληρωμένης ψηφιακής κάρτας και όχι μέσω του τραπεζικού λογαριασμού, προωθεί η κυβέρνηση.
Όπως έγραψε και η Realnews, οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, με την κυβέρνηση να επιδιώκει έως το φθινόπωρο να «τρέξει» η διαδικασία, με στόχο να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς το αργότερο έως το τέλος του έτους.
Ποια επιδόματα θα ενταχθούν στο νέο μοντέλο
Επίδομα γέννησης: Επικρατέστερο επίδομα για να μπει στη νέα λειτουργία -δηλαδή την πληρωμή μέσω προπληρωμένης κάρτας- είναι το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ, που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Με την κάρτα αυτή, οι δικαιούχοι μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν χρειάζονται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε ενός σεντ από αυτό το επίδομα, καθώς δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό τους. Αντίθετα, με βάση το υφιστάμενο σύστημα, το ποσό των 2.000 ευρώ κατατίθεται σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας και αυτή μπορεί να κάνει άμεση ανάληψη ακόμα και όλου του ποσού μέσω του ΑΤΜ ή τραπεζικού υποκαταστήματος.
Επίδομα παιδιού (Α21): Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί ανά μήνα.
Προνοιακά αναπηρικά-διατροφικά επιδόματα: Καταβάλλονται 10 προνοιακά αναπηρικά επιδόματα σε περίπου 163.000 δικαιούχους, μεταξύ άλλων, επίδομα κίνησης, οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία ή με βαριά νοητική υστέρηση ή κωφών και βαρήκοων ατόμων ή με αναπηρία όρασης κ.ά.
Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων: Χορηγείται σε όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για τη συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο και ανέρχεται σε 360 ευρώ.
Αγροτική Εστία: Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Το πρόγραμμα αφορά την καταβολή χρηματικού βοηθήματος ύψους 700 ευρώ σε 4.000 τρίτεκνες μητέρες και 1.000 ευρώ σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες.
Επίδομα αναδοχής: Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή, χορηγείται στους ανάδοχους γονείς ή στο ίδιο μετά την ενηλικίωσή του οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών διαβίωσης του αναδεχόμενου ατόμου. Το ποσό που καταβάλλεται ξεκινά από τα 325 ευρώ και κλιμακώνεται στα 375 ευρώ και πάνω για παιδιά με παθήσεις.
Ενίσχυση σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών: Το ποσό ξεκινά από 300 ευρώ και φτάνει έως τα 600 ευρώ και καθορίζεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.
Επίδομα στέγασης: Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, είναι 70 ευρώ τον μήνα για τον δικαιούχο και προσαυξάνεται κατά 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος.
Επίδομα στεγαστικής συνδρομής για τους ανασφάλιστους υπερήλικες: Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια και αφορά μόνο υπερήλικες άνω των 67 ετών, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και μισθώνουν κύρια κατοικία.
ΔΥΠΑ
Επίδομα ανεργίας: Διαμορφώνεται από 219 ευρώ έως 438 ευρώ τον μήνα για έως ένα έτος, ανάλογα με το χρονικό διάστημα ασφάλισης του ανέργου και των αποδοχών του.
Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας.
Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων.
Επίδομα επίσχεσης.
Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες.
Ειδικό εποχικό βοήθημα.
Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων, ύψους 200 ευρώ, για έως 12 μήνες.
Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη.
Επίδομα διαθεσιμότητας.
Πηγή: enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου