Εντείνεται η νευρικότητα των γαλάζιων βουλευτών, οι οποίοι χθες βρέθηκαν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να στηθούν τρεις και όχι δύο φορές κάλπες, ενδεχόμενο που δεν απέρριψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου.
Την ίδια ώρα, το «ορθάνοικτο παράθυρο» που άνοιξε η κυβέρνηση για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο πυροδοτεί κλίμα μεγάλης έντασης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει σκιές για μη καθαρές εκλογές και τα κυβερνητικά στελέχη να επιχειρούν να «φορτώσουν» στην αξιωματική αντιπολίτευση την ευθύνη για την πόλωση και ταυτοχρόνως να «φρενάρουν» το προεκλογικό κλίμα, φοβούμενα ότι όσο «φουντώνει», τόσο μετατρέπεται σε μονόδρομος η κάλπη το φθινόπωρο.
Η συζήτηση για δύο ή τρεις κάλπες άνοιξε όταν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αφού σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μετρήσει τα πάντα πριν πάρει απόφαση για πρόωρες εκλογές, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις διπλές εκλογές, δεν θα καταφύγει σε 3η αναμέτρηση, αλλά «θα αναζητήσει τις όποιες δυνατές συνεργασίες για να υπάρξει μία σταθερή κυβέρνηση. Αποσαφήνισε, μάλιστα, ότι αυτή μπορεί να αναζητηθεί στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όχι όμως προς τα δεξιά της ΝΔ.
Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου πήρε αποστάσεις από την παραπάνω τοποθέτηση, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. «Υπάρχουν οι εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική. Όπως φαίνεται, δεν θα διαμορφώσουν συνθήκες διακυβέρνησης, με δεδομένο ότι η αυτοδυναμία είναι πάρα πολύ δύσκολη, με την απλή αναλογική, έως αδύνατη. Υπάρχει η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στην οποία η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για να συγκροτήσει μια Κυβέρνηση, όπως αυτή που έφτιαξε το 2019. Από εκεί και πέρα, τα αποτελέσματα που θα διαμορφωθούν και η άποψη των πολιτών, θα διαμορφώσουν και τις εξελίξεις τότε», είπε.
Οι γαλάζιοι βουλευτές γνωρίζουν ότι θα πρέπει να τα δώσουν όλα στις πρώτες κάλπες, οι οποίες, ωστόσο, λόγω της απλής αναλογικής και της βεβαιότητας ότι δεν θα βγάλουν κυβέρνηση, θα είναι εκ των πραγμάτων πιο «χαλαρές». Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικές για τους ίδιους, καθώς οι δεύτερες εκλογές, με την ενισχυμένη αναλογική, θα γίνουν με λίστα. Οπότε η σειρά εκλογής στην πρώτη αναμέτρηση θα κρίνει την εκλ9ογή τους ή μη. Αν υπάρξουν και τρίτες κάλπες, η μάχη θα είναι μακρά και δύσκολη.
«Φρένο» στο προεκλογικό κλίμα
Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι «όλοι τρέχουν σαν να έχουμε εκλογές το φθινόπωρο. Και δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα γνωρίζουν τις πρωθυπουργικές βουλές». Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη, έχουν πυκνώσει πολύ τις επισκέψεις τους στις περιφέρειές τους, ενώ όλοι φροντίζουν να διασφαλίσουν μία ολιγοήμερη ξεκούραση το αργότερο ως το 15αύγουστο. Και αυτό το κλίμα, είναι προφανές ότι επηρεάζει τους ρυθμούς παραγωγής του κυβερνητικού έργου, ενώ δημιουργεί κλίμα γενικότερης αβεβαιότητας.
Γι αυτό ο κ. Γεραπετρίτης, έσπευσε να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δημιουργία του κλίματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Υποστήριξε ότι τελικώς υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι να μη γίνουν πρόωρες εκλογές, δήλωσε -και ότι αυτό είναι που θέλει και ο ελληνικός λαός, ενώ έριξε την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ για καλλιέργεια βαθύτατα διχαστικού και μισαλλόδοξου κλίματος, όπως είπε.
Σχολιάζοντας, μάλιστα, το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανακοίνωση χρόνου εκλογών, τοποθέτηση υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών κ.ο.κ., ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «πρόκειται για μια εξόχως αντιθεσμική δήλωση, η οποία αγνοεί τις βάσεις του πολιτεύματος.
Στην Ελλάδα έχουμε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα και μία κυβέρνηση που απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, προφανώς και ορίζει τους υπουργούς. Είναι, πραγματικά, αξιοπερίεργο, χωρίς να έχει ειπωθεί ο,τιδήποτε για εκλογές, ο κ. Τσίπρας ζητά αυτήν τη στιγμή να ορισθεί υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών σε μια περίοδο που δεν είναι και η ευκολότερη για τη χώρα, διακινδυνεύοντας ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκύψει».
Και ο κ. Σκέρτσος, όμως, αφού διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, χαρακτήρισε ατελέσφορη, αποπροσανατολιστική και παρελκυστική τη συζήτηση περί πρόωρης κάλπης.
Οι παρεμβάσεις των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού εκδηλώθηκαν σε μία στιγμή, που στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αρχίζει και γίνεται κοινός τόπος ότι η ταχύτητα με την οποία απλώνεται το θέμα των πρόωρων εκλογών πάνω από την πολιτική σκηνή, δημιουργεί μία δυναμική που δύσκολα θα ανακοπεί, αν τελικώς ο πρωθυπουργός επιλέξει να εξαντλήσει την τετραετία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου