Οργισμένες και εύλογες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης στην -προ αρκετών μηνών- κατοχύρωση του όρου "Turkaegean" από την Τουρκία.
Παρά την αρνητική απάντηση που έλαβε από τις ΗΠΑ, η Άγκυρα κατάφερε να κατοχυρώσει τον όρο στην Ε.Ε. με τη μορφή εμπορικού σήματος για την τουριστική της καμπάνια και μάλιστα πριν από πολλούς μήνες όπως προδίδει ο χρονικός ορίζοντας της απόφασης.
Η επιτροπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ φέρεται να ενέκρινε το αίτημα της Τουρκίας για μία ονομασία η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο του 2031.
Η Τουρκία υπέβαλε δύο διαφορετικές αιτήσεις για την κατοχύρωση του εν λόγω εμπορικού σήματος, μία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μία στις ΗΠΑ. Το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε δεκτό στις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Φαίνεται, λοιπόν, πως η ελληνική πλευρά "πιάστηκε στον ύπνο", αφού την περίοδο εκείνη έμεινε άπραγη χωρίς να καταθέσει ένσταση για να ανατρέψει την κατοχύρωση ενός όρου ("Τουρκο-αιγαίο" στα ελληνικά) που, μπορεί μεν να στοχεύει στην προσέλκυση τουριστών από την Τουρκία, αποτελεί, όμως "ακραία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο", όπως τόνισε την Τρίτη και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Η τουρκική καμπάνια:
Καμία τοποθέτηση από ΥΠΕΞ - "Δεν μπορούσε να γίνει ένσταση τότε"
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη -τουλάχιστον- αντίδραση ή έστω τοποθέτηση από το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να γνωστοποιηθεί ποια και πόσο άμεση θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στο φιάσκο του "Turkagean".
Όπως επίσης, δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος για τον οποίο η ελληνική πλευρά δεν έκανε ένσταση το προηγούμενο έτος, το 2021, όταν και κατοχυρώθηκε ο όρος.
Την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως "ο τρόπος με τον οποίο έγινε η καταχώρηση δεν επέτρεψε στο να διατυπωθεί κάποια ένσταση εκείνο το διάστημα", ξεκαθαρίζοντας ότι "βεβαίως και θα γίνει προσφυγή. Ερευνάται πώς και γιατί έγινε και προφανώς θα υπάρξει πολύ γρήγορα προσφυγή. Δεν παράγει αυτό κάποια πολιτικά ζητήματα αλλά χωρίς αμφιβολία είναι μία αθέμιτη εμπορική πρακτική η οποία και θα προβληθεί. Θα υπάρξει ένσταση από ελληνικής πλευράς και θα αποκατασταθεί".
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε: "Είχα επισημάνει από την αρχή ότι η προπαγανδιστική καμπάνια του "Turkaegean" έχει προκύψει από έλλειψη φαντασίας του δημιουργικού τους και εντάσσεται στις ανιστόρητες αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς με την κλιμακούμενη επιθετικότητα, μέσω της εργαλειοποίησης και του τουρισμού. Για το θέμα αυτό, δέχτηκα μάλιστα επίθεση από ανώνυμους Τούρκους χρήστες του διαδικτύου με ύβρεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Η Ελλάδα αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και κινείται νομικά για την ακύρωση της απαράδεκτης αυτής καμπάνιας".
Οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ - Έξι ερωτήματα για την κυβερνητική ολιγωρία
Από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπήρξε μαζική αντίδραση για την κυβερνητική ολιγωρία η οποία "στοιχίζει πολύ ακριβά στη χώρα και πλήττει τα συμφέροντά της".
Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, σε συνεργασία με τους τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου και Τουρισμού, Κατερίνας Νοτοπούλου, 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση για την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ της δυνατότητας χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα της λέξης “Turkaegean”.
Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων (EUTM), η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη “Turkaegean” (Τούρκικο Αιγαίο). Η Τουρκία μάλιστα χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα και σε διαφημιστική καμπάνια που έχει κυκλοφορήσει για τουριστικούς σκοπούς. Η έγκριση δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 χωρίς καμία ένσταση και έχει ισχύ μέχρι τις 16 Ιουλίου 2031. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, παρότι έχει το δικαίωμα, δεν έχει προβεί στην κατάθεση ένστασης.
Η εξέλιξη αυτή πλήττει διεθνώς το κύρος της χώρας ενώ υπονομεύει και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και συνολικά τη πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ταυτόχρονα, δεδομένης της σημερινής κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει τις σχέσεις των δύο χωρών και υποβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα.
Επειδή, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει την πολιτική της όξυνσης με πολλαπλές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων να στρέφονται κατά των κυρίαρχων δικαιωμάτων της χώρας μας
Επειδή, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει τα εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Αν και πότε ενημερώθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως αρμόδιος φορέας, για την κατάθεση αίτησης κατοχύρωσης του συγκεκριμένου σήματος;
2. Σε ποιες ενέργειες ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων προέβησαν; Ενημερώθηκαν τα επιμελητήρια με έδρα νησιά του Αιγαίου και ο ΣΕΤΕ;
3. Υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς ΟΒΙ ενώπιον του EUIPO;
4. Σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδίως ο αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Υφυπουργός;
5. Οργανώθηκε από την Κυβέρνηση οποιαδήποτε διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ή άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων;
6. Σχεδιάζεται κάποια αντίδραση από την πλευρά της Πολιτείας;"
Κοτζιάς: "Κατάπτυστη απόφαση - Δώστε στη δημοσιότητα τα πρακτικά"
Άμεση ήταν και η αντίδραση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος σε ανάρτησή του το πρωί της Τετάρτης έγραψε: "Το ΥΠΕΞ οφείλει άμεσα να δώσει στη δημοσιότητα α) υπηρεσιακή αλληλογραφία και οδηγίες ως προς την "Turkaegean", β) τα πρακτικά της επιτροπής που πήρε την κατάπτυστη απόφαση, γ) το "ημερολόγιο" δικών της αποτρεπτικων δράσεων, αν έκανε", για να προσθέσει πως: "Η αντιπολιτευση οφείλει να απαιτήσει τα έγγραφα".
"Η Αθήνα έχει μπερδευτεί"
Η καθυστερημένη αντίδραση της Ελλάδας πάντως απασχόλησε και μερίδα του τουρκικού Τύπου, με ορισμένα γειτονικά Μέσα να αναφέρονται στο γεγονός, γράφοντας χαρακτηριστικά πως "Η Αθήνα έχει μπερδευτεί".
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Yenisafak, που γράφει πως η κίνηση της Τουρκίας μπέρδεψε την Ελλάδα, προκαλώντας "σεισμό στην ελληνική πολιτική σκηνή".
Και προσθέτει: "Πολλοί άνθρωποι σε όλη τη χώρα, από ακαδημαϊκούς μέχρι πολιτικούς, αντέδρασαν στην απόφαση της ΕΕ και έκαναν δηλώσεις με στόχο την κυβέρνηση. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος από την αντιπολίτευση κατακεραύνωσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι η απόφαση ήταν απαράδεκτη. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα δημιουργήσει ένα brand στο οποίο έχει αποκλειστικά δικαιώματα και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα αντιταχθεί στην απόφαση.".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου