Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων - ECDC, για 5η βδομάδα συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των ελάχιστων κρατών με υψηλό αριθμό θανάτων.
Την κατά 21% περαιτέρω υποχώρηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων - ECDC, συγκρίνοντας τα στοιχεία της 33ης εβδομάδας που ολοκληρώθηκε 21 Αυγούστου με εκείνα της εβδομάδας που προηγήθηκε. Παράλληλά το Κέντρο διατηρεί την εκτίμησή του ότι οι θάνατοι στην Ελλάδα θα παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα αν και διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την αξιοπιστία της συγκεκριμένης εκτίμησης.
Ειδικότερα το ECDC αναφέρει πως για 5η συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίστηκε η μείωση τους αριθμού των κρουσμάτων, αν και παραμείνει σχετικά υψηλός (393 ανά 100.000 πληθυσμού). Παρόμοια πτωτική τάση παρατηρήθηκε επίσης και στα ποσοστά κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, φτάνοντας το 36% του ανώτατου επιπέδου που καταγράφηκε από την αρχή της πανδημίας.
Το τελευταίο αυτό κύμα, οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την υποπαραλλαγή BA.5 (Όμικρον 5), το οποίο όπως παρατηρήθηκε κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και φαίνεται πλέον να κορυφωθεί σε όλες τις χώρες, με μόνο μία χώρα (Κροατία) να αναφέρει απότομη αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων μεταξύ ατόμων ηλικίας 65 ετών (αύξηση 46% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα).
Επίσης με βάση τα δεδομένα από 28 χώρες σχετικά με εισαγωγές σε νοσοκομεία (απλές κλίνες και ΜΕΘ) έως την εβδομάδα 33, πέντε ανέφεραν αυξητική τάση σε τουλάχιστον έναν από αυτούς τους δείκτες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα τρέχοντα επίπεδα δεικτών για ΜΕΘ παραμένουν χαμηλά μεταξύ 1% και 19% των μέγιστων τιμών που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το ποσοστό θανάτων από COVID-19 για ημερήσιο μέσω όρο 2 εβδομάδων, μειώνεται εδώ και τρεις εβδομάδες (12 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε σύγκριση με 15,6 θανάτους την προηγούμενη εβδομάδα).
Αυξητικές τάσεις (διάρκεια σε εβδομάδες) παρατηρήθηκαν σε τέσσερις χώρες: Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Νορβηγία όσον αφορά στο ποσοστό θνησιμότητας από τον COVID-19.
Οι προβλέψεις κρουσμάτων, εισαγωγών και θανάτων
Σύμφωνα με το ECDC για τις εβδομάδες 34 και 35 (την εβδομάδα που πέρασε και την τρέχουσα), σε σύγκριση με την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21/8, προβλέπονται φθίνουσες τάσεις στα κρούσματα, σταθερές τάσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και φθίνουσες τάσεις στους θανάτους.
Εδώ το ECDC τονίζει ότι οι προβλέψεις για μεμονωμένες χώρες ενδέχεται να διαφέρουν από αυτές για την ΕΕ συνολικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις των περιπτώσεων θεωρούνται ολοένα και πιο αναξιόπιστες λόγω αλλαγών στα κριτήρια και στις διαδικασίες αναφοράς. Όλες οι τρέχουσες προβλέψεις, ιδίως οι προβλέψεις κρουσμάτων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.
Μάλιστα για την Ελλάδα στο σχετικό πίνακα αναφέρεται διατήρηση των θανάτων στα επίπεδα των 30-35 ημερησίως κατά μέσο όρο γεγονός το οποίο τοποθετεί τη χώρα στην υψηλότερη θέση σχετικά με την θνητότητα λόγω covid.
Σχετικά δε με τον εμβολιασμό, συνολικά την πρώτη αναμνηστική δόση ήταν 64,7% (εύρος χώρας: 11,2–86,2%) στους ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω, 83,8% (εύρος χώρας: 13,3–100,0%) μεταξύ ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω και 53,6% (χώρα εύρος: 9,2–71,9%) στο σύνολο του πληθυσμού.
Σχετικά με τη δεύτερη αναμνηστική δόση, τα επίπεδα είναι δραματικά χαμηλά καθώς μόνο το 7,5% των πολιτών της ΕΕ την έχει λάβει. μάλιστα υπάρχουν χώρες όπου δεν την έχει λάβει κανείς, ενώ μόνο σε μία εντοπίζεται ποσοστό 20,7% στους ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω. Το ποσοστό κατά μέσο όσο αυξάνεται στο 14,7% (εύρος χώρας: 0,0–61,7%) μεταξύ ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου