Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Μπορούν πραγματικά οι επιστήμονες να προσδιορίσουν πότε θα πεθάνουμε;- Το τεστ που έκανε επιχειρηματίας

Με ένα γενετικό τεστ ισχυρίζονται ότι μπορούμε να μάθουμε πότε ακριβώς θα πεθάνουμε.

Επιστήμονες στη Βρετανία προειδοποίησαν σήμερα τους ανθρώπους να μην πληρώνουν για αμφιλεγόμενα τεστ που ισχυρίζονται ότι προβλέπουν ακριβώς πόσα χρόνια ζωής απομένουν στον κάθε άνθρωπο.

Η συζήτηση άνοιξε όταν ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του UFC (τουρνουά πολεμικών τεχνών), Ντάνα Γουάιτ κατέκλυσε τα βρετανικά πρωτοσέλιδα την περασμένη εβδομάδα όταν δήλωσε ότι του απομένουν 10 χρόνια ζωής.


Είναι ένας από τον έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό πλούσιων Αμερικανών που πληρώνουν για γενετικές εξετάσεις που μπορεί να κοστίσουν πολύ ακριβά και να δώσουν μια- μάλλον όχι αξιόπιστη, απάντηση σε ένα από τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα: «Πότε θα πεθάνω;».

Ένα τεστ DNA μπορεί να δώσει απάντηση;

Αυτοί που ισχυρίζονται ότι μπορούν να προβλέψουν τα εναπομείναντα χρόνια ζωής ενός ανθρώπου αναφέρουν ότι το ερευνούν μετρώντας τα τελομερή, δομές στις άκρες των χρωμοσωμάτων που μικραίνουν καθώς γερνούν οι άνθρωποι.

Μελέτες δείχνουν ότι άτομα με βραχύτερα τελομερή στα λευκά αιμοσφαίρια τους είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ασθένειες όπως καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και Αλτσχάιμερ.

Οι δοκιμές γίνονται αποκλειστικά με αιμοληψία και ένα δείγμα από το εσωτερικό στο μάγουλο του ατόμου.

10,4 χρόνια ζωής του έδωσαν

Ο Γουάιτ, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει καθαρή περιουσία 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ισχυρίστηκε ότι το τεστ του είπε ότι του απομένουν 10,4 χρόνια, θέτοντας τον ίδιο σε ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης που του άλλαξε τη ζωή.

Ο 53χρονος Ντάνα Γουάιτ μοιράστηκε την ιστορία του στο The Action Junkeez Podcast που δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου.

Είπε ότι «έχει εμμονή» να μάθει τον ακριβή μήνα που θα πεθάνει.

Το τεστ διαπίστωσε ότι είχε σημαντικά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, γεγονός που τον έθετε σε υψηλό κίνδυνο να υποφέρει από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή προβλήματα με το πάγκρεας αργότερα στη ζωή του.

Ο ιστότοπος που παρέχει την υπηρεσία εμφανίζει πλέον ευδιάκριτα τον επιχειρηματία στην αρχική σελίδα συνοδεία ενός κειμένου: «Κάντε το γονιδιακό τέστ που έκανε και ο Ντάνα Γουάιτ».

Ονομάζει τις γονιδιακές δοκιμές ως εξής: «ο επαναστατικός γενετικός έλεγχος σάς επιτρέπει να ανακαλύψετε ακριβώς πώς να βελτιστοποιήσετε το σώμα σας, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε προσαρμοσμένες λύσεις με βάση το DNA σας».

Δύο επιστήμονες αμφισβητούν

Τόσο ο Δρ Καπλάν όσο και ο Δρ Γκρίλι αμφισβητούν τις συγκεκριμένες προβλέψεις.

«Για μένα, το μεγαλύτερο ηθικό πρόβλημα με το τεστ DNA είναι το ίδιο με το ηθικό πρόβλημα από το διάβασμα της μοίρας στην παλάμη ή κάθε άλλη μαντεία: Σχεδόν σίγουρα δεν λειτουργεί», είπε στην Daily Mail, ο Γκρίλι.

«Τουλάχιστον, όχι πολύ καλά. Τα τεστ DNA μπορεί να λειτουργήσουν σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, ας πούμε όταν κάποιος έχει ισχυρό γενετικό κίνδυνο για μια θανατηφόρα ασθένεια, όπως η νόσος Huntington, η οποία συνήθως εμφανίζεται σε μια ορισμένη ηλικία. Αλλά αυτές οι συνθήκες είναι σπάνιες ».

Αυτού του είδους οι εξετάσεις θα πρέπει να εξακολουθούν να προορίζονται κυρίως για τους ηλικιωμένους, είπε.

«Εν ολίγοις, αν δεν δοθούν πολύ πειστικά στοιχεία για το αντίθετο, υποψιάζομαι έντονα ότι το τεστ DNA δεν έχει αξία», συνέχισε ο Γκρίλι.

Ο Δρ Κάπλαν από τη μεριά του συμφωνεί ότι κάθε τεστ που προσπαθεί να προβλέψει πόσο καιρό έχει να ζήσει ένα άτομο θα πρέπει να δίνει απαντήσεις με πιθανότητα, παρά με βεβαιότητα.

Σημειώνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν ήδη μια μορφή αυτού με τους περιοδικούς ελέγχους που πραγματοποιούν στους εγγεγραμμένους.

Για ένα υγιές, νέο, άτομο που δεν πάσχει από χρόνια νόσο, ο Δρ Καπλάν δεν βλέπει πώς αυτές οι εξετάσεις μπορούν να δώσουν συγκεκριμένο εύρος ζωής.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου